Преводи на оригинални творби на френския професор педагог и основател на Спиритизма Алан Кардек, послания на медиума Шико Шавиер и други автори по теми като смъртта, живота в отвъдното, прераждането, изкуплението, самоубийството, обсебването, болестите, духовете и помощ за живите загубили свои близки.

неделя, 13 декември 2020 г.

Глава 6 Инструментите на съвършенството – изпитанията с роднините

Аудио книга „Исус у Дома“ – духовен автор Нейо Лусио, психографирана от медиума Шико Шавиер

Глава 6 Инструментите на съвършенството – изпитанията с роднините

https://youtu.be/xKjC5P0g02c


Всички нови глави на книгата може да следите на тази страница: http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/p/blog-page_29.html

Същата нощ Симон Петър се присъедини към разговора с душа пронизвана от изключително недоволство.

Той беше обиден от непочтени и груби роднини. 

Един възрастен чичо го беше обвинил, че е пропилял семейни активи, а един братовчед заплашил да го нашляпа насред публичния път. Заради това той имаше обременен и суров израз на лицето.

След като Учителят прочете няколко реда от Свещените Писания, рибарят се отпусна. Той описа конфликта със своята рода, докато Исус го слушаше мълчаливо. 

В края на дългото и сериозно изявление, Господ попита:

- И какво направи ти, Симон, в отговор на атаката на неразбиращите ти роднини?

- Без съмнение, реагирах както трябваше! - възкликна яростно ученикът. - Поставих всеки един от тях на мястото им. Изтъкнах лошите им качества без да спестявам нищо. Чичо ми е рядък пример за скъперничество и братовчед ми е закоравял лъжец. Пред една голяма тълпа аз доказах, че и двамата са лицемери, и съвсем не съжалявам за това, което сторих.

Учителят помисли няколко мига и после започна да говори състрадателно:

- Петре, какво прави дърводелеца, когато строи една къща?

- Е, разбира се, той работи - отвърна нетърпеливо Петър.

- С какво? - попита с добро настроение Небесният Приятел.

- Използва инструменти.

След краткия отговор на Симон, Христос продължи:

- Индивидите, с които сме родени и живеем на земята, са първите и най-важни инструменти, които сме получили от Отеца за изграждане на Божието Царство вътре в нас самите. Те са елементите на нашия духовен растеж и ако ние не успеем да се възползваме от тях, почти е невъзможно да триумфираме с други ресурси, защото Отеца ни дава житейските проблеми според нашата способност да им намерим решение. Птицата е задължена да си построи гнездо, но от нея не се очаква друга работа. Овцата дава вълна на пастира, но никой не очаква от нея едно готово палто. На хората са им дадени други задачи, които са любовта и смирението в интелигентното и постоянно действие за общото благо, така че мирът и щастието да не останат само един мит на Земята. 

Най-близките ни роднини са в повечето случаи чука или триона, които ние можем да използваме в построяването на живия и възвишен храм, чрез който Небесата ще се проявят в душата ни. Докато дърводелецът използва инструментите си отвън, от нас зависи да използваме нашите вътрешно. Във всеки случай невежия човек представлява за нас едно поле за духовно доброжелателство; лошият човек е предизвикателство, което поставя добротата на изпитание; неблагодарният човек е начин да упражним прошката; болният човек е един урок за нашата способност да помагаме. Онзи, който, в името на Отца, се държи добре със закоравели или безразлични членове на семейството, бързо се подготвя за славната служба на човечеството, защото ако търпението подобрява живота, то времето променя всичко.

Исус замълча и може би, защото очите на Петър все още имаха едно търсещо изражение, той добави ведро:

- Ако не помогнем на нуждаещия се човек, близо до нас, как можем да помогнем на страдащите надалеч? Ако не обичаме брата, който диша един и същ въздух с нас, как можем ние да посветим себе си на Отеца, който е на Небесата?

След тези въпроси настана едно изразителното мълчание в скромната стая в Капернаум, което никой не дръзна да наруши.


Няма коментари:

Публикуване на коментар