Преводи на оригинални творби на френския професор педагог и основател на Спиритизма Алан Кардек, послания на медиума Шико Шавиер и други автори по теми като смъртта, живота в отвъдното, прераждането, изкуплението, самоубийството, обсебването, болестите, духовете и помощ за живите загубили свои близки.

понеделник, 7 декември 2020 г.

Урок 48 Земни симпатии и антипатии – срещи и разпознаване на хора от минали животи

ОНЛАЙН КУРС ПРИНЦИПИ НА СПИРИТИСТКАТА ДОКТРИНА 

Урок 48 Земни симпатии и антипатии – срещи и разпознаване на хора от минали животи https://www.youtube.com/watch?v=NQnhKjtsCKc&feature=youtu.be



Земни симпатии и антипатии

386. Могат ли две същества, които са се познавали и обичали, да се срещнат отново в едно друго телесно съществуване и да се разпознаят?

"Те не могат да се разпознаят един друг; но могат да се почувстват привлечени един към друг. Често тази е причината за личните връзки основаващи се на искрена обич. Единият от двамата се приближава по привидно случайни обстоятелства, но които всъщност са резултат от привличането между два Духа, които се търсят взаимно сред множеството."

а) Не би ли било по-приятно за тях да се разпознаят?

"Не винаги; споменът за минали съществувания би имал по-големи неудобства, отколкото си представяте. След смъртта те ще се разпознаят един друг и ще си спомнят времето прекарано заедно." (392.)

387. Симпатията винаги ли има за свой принцип едно предшестващо познанство?

"Не. Два Духа, които се свързват добре, естествено се търсят един друг, без предварително да са се познавали като човеци."

388. Срещите, които понякога се дават на някои хора и които обикновено се приписват на случайността, наистина ли са последица на определена връзка на симпатия?

„Между мислещите същества има връзка, която вие все още не познавате. Магнетизмът е водещ в тази наука, която по-нататък ще разберете по-добре.“

389. От къде произхожда инстинктивното отблъскване, което изпитват някои хора?

"Те са антипатични духове, които се предусещат и разпознават един друг, без да говорят."

390. Инстинктивната антипатия винаги ли е признак на зла природа?

"От това, че два Духа не си симпатизират, не следва, че са непременно зли; антипатията между тях може да произтича от различие в начина им на мислене. Но пропорционално с тяхното израстване, тези различия се стопяват и тяхната антипатия изчезва."

391. Антипатията между два индивида поражда ли се първоначално у онзи, който е по-лош по Дух, или при онзи, който е по-добър?

„И при двамата без разлика, но причините и следствията за двамата са различни. Един лош Дух изпитва антипатия към всеки, който може да го осъди и разобличи. Когато види един такъв човек за първи път, той знае, че скоро ще бъде порицан. Неговото дистанциране от този човек се превръща в ненавист, в завист, и го вдъхновява с желанието да върши зло. Добрият Дух чувства отблъскване към злия, защото знае, че той няма да го разбере и че чувствата им са различни. Тогава, съзнателен за собственото си превъзходство, той не подхранва нито омраза, нито завист срещу другия. Ограничава се с това да го избягва и да го съжалява."

Повече по темата може да чуете в Урок 39 ВРЪЗКИ НА СИМПАТИЯ И АНТИПАТИЯ СРЕД ДУХОВЕ ВЕЧНИ ПОЛОВИНКИ  http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/2020/09/39.html 

и урок 42 където е описан процеса на прераждане на Сегизмундо http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/2020/10/42.html

Пример на автора Ричард Симонети , КНИГА "Encontros e Desencontros".

ОТКЛОНЕНИЕ ОТ ПЛАНА НА ЖИВОТА

Духовният директор на един дом на утехата в духовния свят приветства Роджейро по време на неговия сън да говорят за дъщеря му Мариана, която като него самия все още беше инкарнирана в тяло.

Роджейро започна да разказва:

- Знаете ли, че дъщеря ми се омъжи преди две седмици заради неочаквана бременност? Наистина се притеснявам, защото тя е само на седемнадесет години, а съпругът й Леонардо е на 20. И двамата напуснаха училище заради новата ситуация. Въпреки, че показва външно щастие, аз я чувствам притеснена и обезпокоена. За личното ми спокойствие ви моля, ако е възможно да разгледам плана на прераждане на Мариана, за да проверя дали настоящата ѝ ситуация е част от преживяванията, които тя си е програмирала.

Вземайки предвид, че искането му не се основаваше на просто любопитство, и идваше от страдащото сърце на един баща, като освен това заявката можеше да донесе едни добри уроци, директорът взе досието на младата жена и прочетете:

Мариана Келер.

Професия: Медик.

Брак: на тридесет години.

Съпруг: Рубенс, спътник от минал живот.

Деца: Магда, Флавия и Алберто.

Основни цели на прераждането: Консолидиране на връзките на обич, добро наставление за нейните деца и разработване на задачи в полза на човешкото здраве.

Приблизителна продължителност на живота: Седемдесет години.

Роджейро каза:

- Боже мой! Изправени сме пред отклонение!

Директорът потвърди:

- Без съмнение. Мариана се омъжи за грешния мъж в неподходящо време поради погрешната причина.

- Ами синът ѝ?

- Той не е от онези, които трябва да я придружават. Това е една страдаща същност, свързана с психичната обремененост на съпруга. Намесата на страстите улесни автоматизма на прераждането.

- И сега какво ще правим?

- Всъщност, от момента, в който тя се оттегли от плана, е трудно да се предскаже бъдещето. Можем обаче да направим нещо по въпроса. Мариана няма да бъде щастлива на сватбата. След времето на сексуална еуфория, тя ще изпита неопределима мъка, чувствайки, че нещо се е объркало в живота ѝ. Влечението ѝ към Медицината ще я накара да се почувства наранена в своите стремежи. Синът ѝ няма да задоволи майчинските ѝ очаквания. В очакваното време спътникът, който ѝ е по съдба ще се появи на пътя ѝ, налагайки горчивината на една невъзможна любов. За да отстъпи на молбите на сърцето, тя ще се нагърби с нови кармични ангажименти, свързани с изневяра и изоставяне на съпружески задължения.

- А духовете, които трябваше да се преродят в дома ѝ?

- Тя едва ли ще може да има повече деца, имайки предвид заблудите ѝ в брака. Както и да е, картината сега е различна. Планирането на цялата тази група духове трябва да бъде променено.

- Бедната ми дъщеря! Не е ли това една висока цена за една проста сантиментална заблуда?

- Това е цената на свободата. Културното развитие на обществото предполага разширяване на свободната воля. Днес хората са по-свободни, но рядкост са онези, които оценяват последствията от своите действия и правят саможертва.

- Мариана по този начин губи ли своята инкарнация?

- Не, не я губи. Въпреки отклонението, в което е замесена, тя може да спечели някаква полза.

Тя ще научи колко е важно размишлението, което ще ѝ позволи в бъдеще да изпълнява ангажиментите си без отклонения. Огорчението от настоящия период в крайна сметка ще бъде една ваксина срещу подобни заблуди в бъдеще.

- Тя ще се поучи от собствените си грешки ... – каза бащата.

- Точно така. И произтичащите от това страдания ще я направят по-възприемчива за духовна помощ. Като нейн баща вие ще имате по-голям достъп до сърцето ѝ, като я подкрепяте.

 Директорът прегърна Роджейро и каза:

- Не позволявайте на обезсърчението да ви обземе. Дъщеря ви се нуждае от вас повече от всякога. И помнете: едно съществуване на Земята е просто една брънка в огромната верига на реинкарнациите, една секунда във вечността. Всичко преминава, с изключение на Царството Божие, върховната цел. Мариана е по пътя, като всички нас. "

Книга на Духовете“ онлайн от този списък с книги: http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/p/blog-page_60.html

Очакваме вашите коментари, въпроси или просто мнение под статията в сайта или във фейсбук група Спиритизъм/ Spiritism - https://www.facebook.com/groups/704234613047102/

Всички досегашни уроци от онлайн курса може да намерите тук: http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/p/blog-page_12.html




Няма коментари:

Публикуване на коментар