Преводи на оригинални творби на френския професор педагог и основател на Спиритизма Алан Кардек, послания на медиума Шико Шавиер и други автори по теми като смъртта, живота в отвъдното, прераждането, изкуплението, самоубийството, обсебването, болестите, духовете и помощ за живите загубили свои близки.

вторник, 22 декември 2020 г.

Глава 13 Искрения революционер

Аудио книга „Исус у Дома“ – духовен автор Нейо Лусио, психографирана от медиума Шико Шавиер

 Глава 13 Искрения революционер https://youtu.be/5IORKDQ9_R4


Всички нови глави на книгата може да следите на тази страница: http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/p/blog-page_29.html 

По време на една дискусия по въпроси на страната, Юда говореше с ентусиазъм за нередностите в управлението на народа и екзалтиран заяви вероятността от едно въстание в Йерусалим, когато Господ много спокойно коментира:

- В древни времена един цар бил считан за толкова жесток от хората в родината му, че главният пророк на царството бил поканен да поведе един мащабен бунт, за да го свали от Трона. Първоначално пророкът не вярвал на обвиненията на хората,

но тълпата настоявала: „Царят е жестокосърдечен, той е лош господар, защото преследва, узурпира и бие васалите си из цялото царство”, викали те невъзмутимо.

Така станало, че добросъвестния пророк също се разярил и приел идеята за революция като единствения естествен лек за ситуацията, за това той я уговорил тайно с няколко стотин решителни и смели другари. Но тъй като той притежавал едно непоколебимо доверие в Бога, в навечерието на събитието се качил на върха на една планина и се молел толкова пламенно за божествена помощ, че един Ангел от Небето бил изпратен да разговаря с него, както дух с дух. В компанията на възвишения пратеник пророкът обвинил царя, разказвайки каквото знаел от слухове и помолил за Небесно одобрение на плана за един обновяващ бунт.

Пратеникът отбелязал искреността му, изслушал го търпеливо и изяснил:

- В името на Върховния Бог, планът ще бъде одобрен при едно условие: вие трябва да живеете с царя сто последователни дни в неговия собствен дворец, в позицията на смирен и верен слуга. И след края на този период, ако съвестта ви все още е запазила същото намерение, можете да свалите трона с нашата подкрепа.

Честният лидер приел предложението, изпълнен с решимост.

Скромен и искрен, той отишъл в царската обител, където винаги имаше позиции за чистач, и поел работата на един неизвестен слуга. Но веднага щом започнал да служи на монарха, той забелязал, че царят никога нямал време дори за най-малките нужди даващи му радостта от живота. На събуждане сутрин бивал заобиколен от нагли съветници и министри и измъчван от стотици оплаквания час след час. 

В ролята си на баща той бил лишен от нежността на децата си; в ролята си на съпруг живеел далеч от своята спътница.

В допълнение, той често бил принуден да загуби баланса на физическото си здраве, поради безкрайно повтарящи се банкети и церемонии, където бил принуден да слуша всякакви лъжи от устата на ласкателни и неблагодарни поданици. Той никога не спял, нито се хранел в определените часове, и където и да бил, трябвало да внимава за собствените си думи – всяко по-продължително и приятно нещо в живота, му било забранено, освен ако не отговаря на очакваното поведение по протокол, което задушавало сърцето му.

Духовния вожд на народа признал, че царят е по-скоро като роб, жестоко осъден да служи без почивка, в пълна духовна самота, тъй като царят дори не можел да се порадва на възможността за общуване с Бога чрез обикновена молитва.

В края на договорения период пророкът, драматично променен, се върнал в планината, за да изпълни обещанието си. Когато Ангелът се явил пред него, докато бил в молитва, човекът помолил за милост над царя, на когото той сега искрено симпатизирал.

Веднага след това той събрал хората и уведомил всички свои съзаклятници в идеята, че царят е може би най-измъченият човек в цялото царство и че вместо очакваното неподчинение, всеки един от тях трябва да прояви повече разбиране и да работи по-конструктивно на собственото работно място в страната, така че царят – който беше толкова поробен и нещастен - да може без проблеми да изпълнява висшата мисия, която му е поверена.

И така, бунтът бил трансформиран в разбиране и служба.

Юда беше разочарован и като че ли репетираше някакъв непочтителен коментар, но Божественият Учител го изпревари, като каза проницателно:

- Революцията винаги е трагичната грешка на онези, които искат да отнемат от другите скиптъра на управлението. Когато всеки служител разбира дълга си в плана на живота, няма да има склонност към бунт, нито време за неподчинение.


Няма коментари:

Публикуване на коментар