Преводи на оригинални творби на френския професор педагог и основател на Спиритизма Алан Кардек, послания на медиума Шико Шавиер и други автори по теми като смъртта, живота в отвъдното, прераждането, изкуплението, самоубийството, обсебването, болестите, духовете и помощ за живите загубили свои близки.

вторник, 22 декември 2020 г.

Глава 11 Разочарованият светец – за вярата без дела

 Аудио книга „Исус у Дома“ – духовен автор Нейо Лусио, психографирана от медиума Шико Шавиер

Глава 11 Разочарованият светец – за вярата без дела https://youtu.be/qb86EIG9rOk


Всички нови глави на книгата може да следите на тази страница: http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/p/blog-page_29.html 

Дискусията в скромния дом в Капернаум се насочи към въпроси, свързани с отдадеността, когато Учителят разказа с многозначителен тон в гласа:

- Един многоуважаван поклонник се оттегли окончателно в една уединена пещера в средата на гората под претекст, че служи на Бога. Там заживя сред молитви и мисли, които той смяташе за безупречни. А хората вярвайки, че той е един свят Месия, идваха да го почетат с едно безмерно уважение.

Ако някой смяташе да се заеме с какъвто и да е вид светска работа, той бързаше да потърси  мнението на поклонника. Очарован от вниманието на другите хора, вярващият, вцепенен в едно поклонение в бездействие, вярваше, че всеки трябва да възприеме неговия начин на съществуване, с уважителното извинение за покоряване на рая.

Ако един деен и добросъвестен човек му донесеше да покаже определен план за търговска дейност, търсейки неговата оценка, той отговаряше скандализиран: 

- Това е грешка. Потуши жаждата за печалба, която кипи във вените ти. Това е престъпна амбиция. Ела, моли се, и забрави алчността.

Ако този или онзи млад човек беше дошъл да пита за едно мнение относно даден брак, той отвръщаше с гръмки фрази, раздразнен:

- Това са глупости. Плътта е подчинила духа ви. Това е похот. Ела да се молиш и унищожи греха.

Когато някой идваше да го попита за съвет за някаква високопоставена позиция в публичната администрация, той възкликваше с голямо състрадание:

- Това е бедствие. Отърви се от страстта към властта. Това е чиста суета и гордост. Ела да се молиш и преодолей тези зли мисли.

Когато някоя добронамерена особа дойдеше да попита за неговото мнение за планирането на братско празненство, той възразяваше раздразнено: 

- Това е беда. Радостта на народа значи размирици. Бягай от безредието. Ела и се моли; отдръпни се от изкушението.

И така всеки консултиран, поради огромния авторитет, на който светецът се радваше, ставаше безутешно натъжен и се отдаваше на безделие и усамотение, в едно пълно вцепенение на душата.

Но времето, което трансформира всичко, донесе смъртта на физическото тяло на мързеливия поклонник. Всичките му последователи си мислеха, че е отнесен на Небето, и самият той вярваше в това, че от гроба ще отиде направо в рая. Но за негов голям ужас той беше отведен от силите на мрака към ужасното чистилище на убийците. Хлипайки от отчаяние в светлината на това неочаквано страдание, той попита защо духът му е изпратен в такъв ужасен и адски хаос. Беше му изяснено, че макар да не е обикновен убиец на земята, тук той е смятан за убиец на куража и надеждите на стотици негови събратя в човечеството.

Исус замълча, но Йоан, който беше силно удивен, отбеляза:

- Учителю, никога не бих си помислил, че крайната отдаденост може да доведе някого до такова голямо нещастие!

Христос обаче реагира невъзмутимо:

- Нека посаждаме вярата и увереността сред човеците, с разбирането обаче, че всяко създание си има свой собствен път. Вярата без дела е угаснала лампа. Никога не трябва да забравяме, че актът на обезкуражаване на другите в благословените приключения на доброто, е един от най-големите грехове пред Могъщия и Състрадателен Господ.


Няма коментари:

Публикуване на коментар