Преводи на оригинални творби на френския професор педагог и основател на Спиритизма Алан Кардек, послания на медиума Шико Шавиер и други автори по теми като смъртта, живота в отвъдното, прераждането, изкуплението, самоубийството, обсебването, болестите, духовете и помощ за живите загубили свои близки.

петък, 4 декември 2020 г.

Глава 3 Обяснения от Учителя – засядане в старите правила

Аудио книга „Исус у Дома“ – духовен автор Нейо Лусио, психографирана от медиума Шико Шавиер

Глава 3 Обяснения от Учителя – засядане в старите правила 

https://youtu.be/Ag3lZYa3778

Всички нови глави на книгата може да следите на тази страница: http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/p/blog-page_29.html 

По време на приповдигнатия разговор, Сара, съпругата на Вениамин, който гледаше кози, чувайки коментарите на Учителя, сред благите тълкувания в дома в Капернаум, попита с удивен поглед за новите откровения:

- Идеята за Божието Царство в живота ни е наистина възвишена; но все пак аз откъде да започна? Слушахме проповедите ви на брега на езерото и знаем, че Благата Вест препоръчва преди всичко любов и прошка… Аз бих искала да бъда вярна на подобни принципи, но се чувствам заседнала в старите правила. Не мога да извиня онези, които са ме наранили, не разбирам един живот, в който разменяме нашите активи в името на другите, аз съм привързана към моите притежания и съм ревнива за всичко, което приемам като моя собственост.

Жената направи своята изповед простичко, въпреки разочарованата усмивка на човек, който се е натъкнал на почти непреодолими препятствия.

- За това - отбеляза Петър, - доброжелателството е от решаващо значение.

- С вяра в нашия Небесен Отец, - намеси се жената на Симон, - можем да преодолеем най- трудните препятствия.

Всички присъстващите се изпълниха с нетърпелив копнеж как ще се произнесе Господ, който след дълго мълчание проговори:

- Сара, каква е основната дейност на семейството ти?

- Отглеждане на кози - отвърна тя любопитно.

- Какво правиш за да запазиш млякото неопетнено и чисто за домашно ползване?

- Господи, повече от всичко друго трябва много внимателно да измием съда, в който ще го съхраняваме. Ако в амфората остане някаква мръсотия, то цялото мляко скоро ще се вкисне и ще бъде безполезно и за най-малката цел. 

Исус се усмихна и обясни:

- Така е и с небесното откровение в човешкото сърце. Ако ние не пречистим контейнера на душата, знанието, колкото и превъзходно да е то, се смесва с нашата вътрешна мръсотия и се разваля, намалявайки обема на благата, които можехме да съберем. Всъщност Моисей и Пророците са били безценни носители на божествени послания, но потомците на Избрания Народ не пречистиха достатъчно живия приемник на духа, за да ги получат. Ето защо нашите съвременници са праведни и неправедни, вярващи и невярващи, както добри, така и зли. Чистото мляко на извисените разяснения прониква в сърцето като една нова храна, но там то се смесва с ръждата на стария егоизъм. Тогава от обновяващата служба на душата ще остане само оцетът на неразбирането, отлагайки ефективната работа на Божието Царство.

Малкото събиране в дома на Петър прие развълнувано този прост, но възвишен урок, без никой да каже и дума.

Учителят обаче стана смирено и дискретно, погали косата на жената, която го беше попитала и заключи великодушно:

- Росата върху бяла лилия е небесен диамант, но в праха от пътя тя е само кална капка. Не забравяйте тази проста и ясна истина на Природата.



Няма коментари:

Публикуване на коментар