Преводи на оригинални творби на френския професор педагог и основател на Спиритизма Алан Кардек, послания на медиума Шико Шавиер и други автори по теми като смъртта, живота в отвъдното, прераждането, изкуплението, самоубийството, обсебването, болестите, духовете и помощ за живите загубили свои близки.

вторник, 22 декември 2020 г.

Глава 12 Четирите теста – доколко сме подготвени за висшите сфери

Аудио книга „Исус у Дома“ – духовен автор Нейо Лусио, психографирана от медиума Шико Шавиер 

Глава 12 Четирите теста – доколко сме подготвени за висшите сфери https://youtu.be/yBzW1s-Pzuw


Всички нови глави на книгата може да следите на тази страница: http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/p/blog-page_29.html 

След като прочетоха няколко откъса от историята на Йов, разговорът в къщата на Симон премина към верността на душата към Всемогъщия Отец.

В отговор на изражението на радост, което се излъчваше от лицата на всички, Исус им разказа с добро настроение:

- В стария град Ниневия се появи човек, толкова дълбоко отдаден на Бога, че всички негови съвременници го хвалеха много. Толкова щедро раздавани бяха похвалите за поведението му, че новината за него се издигна до Трона на Вечния. И понеже няколко архангела помолиха Всемогъщият да го върне на Небесата, Божествената Мъдрост определи той да бъде потърсен в джунглата на плътта с цел да се потвърди с точност дали в действителност той е подготвен за такава възвишена инициация.

За да направят това, Ангели Възпитатели, на служба при Всевишния, изпратили четири груби откривателя на праведни хора - Недостигът, Парите, Властта и Гнева, които се спуснаха всеки в своето време, за да извършат необходимите тестове.

Недостигът, който винаги се появява пръв в такива случаи, се приближи до великия вярващ и направи така, че присъствието му да се почувства по редица различни начини, давайки му лишения, препятствия, болести и изоставяне от любими хора; все пак поклонникът, силен в увереността си, разпозна в пратеника един небесен работник и го преодоля, проявявайки се още по-устойчив в добродетелите, на които той беше станал един модел за подражание.

Тогава дойде ред на Парите. Този пратеник се приближи до човека и му предостави една отрупана маса, огромни ресурси и всякакви социални възнаграждения; но прозорливият ученик си спомни за благотворителността и се дистанцира от инсинуациите на лесните удоволствия, раздавайки парите и притежанията в множество добри дела, като така постигна финансова стабилност и благоволението на общността.

След като човекът победи във втория тест, дойде ред на Властта, която го покри с един огромен и блестящ авторитет. Поклонникът обаче си спомни, че животът, с всичките му почести и дарове, е един обикновен заем от Небесното Провидение, и употреби властта и авторитета си нежно, като възпитаваше тези, които го заобикаляха, чрез добре-ръководени наставления и работа, получавайки в замяна послушанието и възхищението на хората, сред които е роден.

Триумфиращ и щастлив, вярващият най-сетне бе посетен от Гнева. 

С цел да проучи неговото духовно състояние, невидимият учител се възползва от един слаб и невеж слуга, който успя да докосне неговото самолюбие, говорейки с едно явно пренебрежение по личен въпрос, който, въпреки че изразяваше истината, представляваше известно неуважение към всеки човек с подобно социално положение и безспорно достойнство.

Поклонникът не се въздържа. Силен приток на кръв се разнесе по зачервеното му лице и той се изгуби в нараняващи думи, обиждайки членове на семейството и слуги, и компрометира собствените си дела. Само след няколко дена той възвърна самообладанието си, но до тогава Гневът вече беше оголил вътрешния му аз, показвайки задължението за по-нататъшно усъвършенстване.

Пратеникът уведоми Господа, че този конкретен син, записан в училището на просветлението, все още изисква много време в пречистваща опитност, за да се вдигне до една позиция в славните вибрации на висшия живот.

По лицата на всички се появи любопитно изражение, но никой не се осмели да подаде нови размишления.

Усмихвайки се ведро, Христос заключи:

- Когато човек получи цялата информация, от която се нуждае, за да се издигне на Небето, Любящият Отец определя той да бъде потърсен от поучителните сили. Мнозинството от вярващите губят доброто положение, на което привидно са се радвали, при действието на Недостигът, който изпитва моралната им сила.

Мнозина стават покварени от внушенията на Парите, които бележат степента на тяхното откъсване от по-нисши цели и способността им да действат за посяване на доброто.

Други падат катастрофално заради инсинуациите на Властта, която тества тяхната компетентност да учат и защитават своите спътници в човешкото пътуване.

И голяма рядкост представляват онези, които могат да победят при едно неочаквано посещение на Гнева, който идва в живота на хората, за да отбележи намаляване на самолюбието, без което духът не може да отрази великолепието и величието на Твореца в света на вечния живот.

Учителят замълча, отново се усмихна състрадателно, и тъй като никой нямаше какво повече да добави, вечерната среща приключи.


Няма коментари:

Публикуване на коментар