Преводи на оригинални творби на френския професор педагог и основател на Спиритизма Алан Кардек, послания на медиума Шико Шавиер и други автори по теми като смъртта, живота в отвъдното, прераждането, изкуплението, самоубийството, обсебването, болестите, духовете и помощ за живите загубили свои близки.

понеделник, 21 декември 2020 г.

Урок 50 СЪНИЩА - част 1, пътуване на Духа на сън, духовни задачи, учебни сънища и срещи с наставници, 10 различни ПРИМЕРА

ОНЛАЙН КУРС ПРИНЦИПИ НА СПИРИТИСТКАТА ДОКТРИНА 

Темата, която стартираме днес ще чуете в два поредни урока. Безкрайно неразбрана в нашия свят и съответно подценявана. ЗА всички онези, които биха искали да имат по-близко сътрудничество със своите духовни водачи, да правят добро и по този активен начин да развиват духа си – сънищата могат да се превърнат в източник на всичко това. За да разберете как слушайте 1ва и 2ра част на нашия урок за процеса и значението на Сънищата от гледна точка на Спиритизма.

Урок 50 СЪНИЩА - част 1, пътуване на Духа на сън, духовни задачи, учебни сънища и срещи с наставници, 10 различни ПРИМЕРА https://youtu.be/D8RH0l1K4yw

ГЛАВА VIII Освобождаване на душата

СЪН И СЪНИЩА

400. Инкарнирания Дух охотно ли остава в своята телесна обвивка?

„Все едно питате дали затворника обича затвора. Инкарнирания Дух непрекъснато се стреми към освобождаването си и колкото по-груба е обвивката му, толкова повече той иска да се отърве от нея.

401. По време на сън душата почива ли си като тялото?

„Не, Духът никога не е неактивен. По време на сън връзките, които го свързват с тялото, се разхлабват, и след като не му е нужен, Духът се изстрелва в космоса и влиза в по-пряка връзка с други Духове. "

402. От къде можем да съдим за свободата на Духа по време на сън?

„По сънищата. Когато тялото почива, повярвайте, Духът се радва на повече способности, отколкото в будно състояние. Той помни миналото и понякога предвижда бъдещето. Той придобива по-голям потенциал и може да влезе в комуникация с други Духове, било от този свят, или от другия. Често казвате: имах един необикновен сън, един ужасен сън, но напълно неправдоподобен. Но грешите. Често това е едно напомняне за места и неща, които сте виждали в миналото, или ще видите в друго съществуване, или по друг повод. Бидейки вцепенено тялото му, Духът се опитва да разруши веригите си, и да изследва миналото или  бъдещето.

Бедни хора, колко зле познавате най-простите феномени в живота! Мислите си, че много знаете, а най-обикновените неща ви объркват. Не знаете как да отговорите на тези въпроси, които всички деца задават: Какво правим, когато спим? Какво представляват сънищата?

Сънят частично освобождава душата от тялото. Когато спи, човек се оказва за известно време в състоянието, в което остава перманентно след като умре. Духовете, които имат интелигентни сънища, при дезинкарнация скоро се отделят от материята. Тези Духове, когато спят, отиват при същества, които са техни висшестоящи. С тях те пътуват, разговарят и се учат. Те дори работят върху начинания, които намират завършени, когато се върнат към духовния свят, умирайки на Земята. Това обстоятелство е за да ви научи, че не трябва да се страхувате от смъртта, тъй като „ежедневно умирате“, както казва един светец.

Това е по отношение на висшите Духове. Относно големия брой хора, които, при смъртта си трябва да прекарат дълги часове в състояние на объркване, в несигурност, за които толкова много вече са ви разказвали, те, докато спят, отиват или в светове, по-нисши от Земята, където ги викат стари отношения, или в търсене на още по-низши удоволствия от онези, на които се наслаждават толкова много тук. Там те ще се опият с още по-презрени, по-покварени и подривни учения, в сравнение с тези, които изповядват сред вас. 

И това, което поражда една симпатия на Земята, е фактът, че човек на събуждане се чувства свързан в сърцето си с онези, с които току-що е прекарал осем или девет часа на щастие или удоволствие. Също така непреодолимата антипатия се обясняват с факта, че чувстваме в себе си вътрешно, че субектите, които са ни антипатични, имат една съвест, различна от нашата. Разпознаваме ги, без изобщо да сме ги виждали с очите си. Именно това обяснява безразличието на много хора. Не ги е грижа да печелят нови приятели, защото знаят, че има мнозина, които ги обичат и ги харесват. С една дума: сънят влияе повече върху живота ни, отколкото си мислим.

Благодарение на съня, инкарнираните Духове винаги са във връзка с духовния свят. Ето защо висшите Духове приемат да се инкарнират сред вас без да изпитват голямо нежелание. Бог искаше, докато трябва бъдат в контакт с порока, те да могат да се връщат да се укрепват в източника на доброто, с цел да не се провалят, когато им се предостави да инструктират другите. Сънят е вратата, която Бог е отворил за тях, за да могат да отидат да бъдат с приятелите си в небесата; това е почивката след работа, докато чакат голямото освобождение, окончателното освобождение, което ще ги възстанови към средата, която им е присъща.

Сънят е спомена за това, което Духа е видял по време на сън. Имайте предвид обаче, че вие не винаги сънувате. Какво означава това? Вие не винаги помните какво виждате, нито всичко, което сте видели, докато сте спали. Това е така, защото душата не разполага напълно със своите способности. Често пъти у вас остава само спомена за безпокойството, което е изпитал вашият Дух, при вашето напускане или се връщане, добавяйки това, което сте правили или което е ви е тревожило, когато сте будни. Ако не беше така, как бихте обяснили абсурдните сънища, които имат и учените, и най-простите и скромни създания? Случва се също зли Духове да се възползват от сънищата, за да измъчват слаби и малодушни души.

В скоро време вие ще видите да се разпространят широко един друг вид сънища. Макар че са стари онези, за които сега ще говорим, вие не знаете за тях. Имам предвид сънищата на Жана д’Арк, сънищата на Яков, сънищата на еврейските пророци и сънищата на някои индиански гадатели. Те са спомени, пазени от души, които се отделят почти изцяло от тялото, спомени от онзи втори живот (духовния), за който говорихме преди малко.

Опитайте се да разграничите тези два вида сънища сред тези, които си спомняте, в противен случай ще изпаднете в противоречия и грешки, които биха били пагубни за вашата вяра. "

Коментар на Кардек: Сънищата са ефект от освобождението на душата, която става по-независима чрез спирането на активния живот и взаимоотношенията. Оттук идва един вид недефинирано ясновидство, което се простира до най-отдалечени места и дори до други светове. Оттук идва и паметта, която си припомня минали събития от настоящето съществуване или от предишни съществувания. Единичните образи на това, което се случва или се е случило в непознати светове, преплетени с нещата в сегашния свят, е това, което формира тези странни и объркани епизоди, които сякаш нямат смисъл и връзка.

Несъгласуваността на сънищата още се обяснява с пропуските, които представят непълните спомени, които запазваме за онова, което се появява пред нас, когато сънуваме. Сякаш от разказа произволно са отрязани фрази или пасажи. По-късно събрани, фрагментите, които остават не биха имали никакво рационално значение.

403. Защо не винаги си спомняме сънищата?

„Това, което наричате сън, е само почивка на тялото, тъй като Духът е постоянно в активност. Той възвръща  част от свободата си по време на сън и си общува с тези, които са му скъпи, както на този свят, така и на другия. Но тъй като материята, която съставя тялото е тежка и груба, то трудно запазва впечатленията, които Духът е получил, защото те не са достигнали до него чрез посредничеството на телесните органи."

404. Какво трябва да се мисли за значенията, приписвани на сънищата?

„Сънищата не показват това, което твърдят гадателите и врачките, защото е абсурдно да вярвате, че сънуването на дадено нещо известява за нещо друго. Те са истински в смисъл, че представят образи, които са истински за Духа, но често те нямат връзка с това, което се случва в телесния живот. Те, както казахме по-рано, също са едно предчувствие за бъдещето, позволено от Бог, или видение за случващото се в момента на друго място, до което душата се пренася. Не разказват ли мнозина случаи на хора, когато в един сън се явят на свои родители и приятели, за да ги предупредят за случващото се с тях? Какви са тези привидения, ако не душите или Духовете на такива хора, които общуват със скъпите си същества? Когато се уверите, че това, което сте видели наистина се е случило, не доказва ли това, че въображението не е участвало в събитието, особено ако това, което сте наблюдавали, не ви е минало през ума, когато сте били будни?“



Няма коментари:

Публикуване на коментар