Преводи на оригинални творби на френския професор педагог и основател на Спиритизма Алан Кардек, послания на медиума Шико Шавиер и други автори по теми като смъртта, живота в отвъдното, прераждането, изкуплението, самоубийството, обсебването, болестите, духовете и помощ за живите загубили свои близки.

понеделник, 17 август 2020 г.

УРОК 33 ПРЕХОДНИ СВЕТОВЕ, ВЪЗПРИЯТИЯ, УСЕЩАНИЯ И СТРАДАНИЯ НА ДУХОВЕ

Онлайн Курс Принципи на Спиритистката Доктрина

по Книга на Духовете, на Алан Кардек


УРОК 33 ПРЕХОДНИ СВЕТОВЕ, ВЪЗПРИЯТИЯ, УСЕЩАНИЯ И СТРАДАНИЯ НА ДУХОВЕ

https://youtu.be/xWzzuBja7jM

ПРЕХОДНИ СВЕТОВЕ

234. Има ли всъщност, както вече беше казано, светове, които служат като станции или места за почивка на Блуждаещи Духове?

„Да, има светове, специално предназначени за Блуждаещи същества, светове, които могат да служат като временен подслон, където духовете да се разположат на един вид бивак, лагери, където те могат да си починат от едно твърде продължително блуждаещо състояние, което винаги е малко болезнено. Сред световете от други рангове, те съставляват едно междинно, посредническо звено, и се квалифицират по степен според естеството на Духовете, които имат достъп до тях и където се радват на по-голямо или по-малко благополучие.“

а) Духовете, които обитават тези светове, могат ли да ги напуснат свободно?

„Да, Духовете, които са в тези светове, могат да ги напуснат, за да отидат там, където трябва да отидат. Представете си ги като ята птици, които кацат на един остров, за да изчакат там да укрепнат силите им, с цел да последват своята съдба. "

235. По време на престоя си в преходни светове Духовете напредват ли?

"Разбира се. Онези, които отиват в такива светове, имат за цел да се обучат и по-лесно да получат разрешение за преместване на други по-добри места и да достигнат до съвършенството, което постигат избраните.

236. Поради своя специален характер, преходните светове вечно ли запазват предназначението си за Блуждаещи Духове?

"Не, тяхното състояние е само временно."

а) В същото време тези светове обитавани ли са от телесни същества?

"Не; повърхността им е безплодна. Тези, които ги обитават, не се нуждаят от нищо. "

б) Постоянна ли е тази стерилност и дължи ли се тя на техния специален характер?

"Не; те са временно стерилни. "

в) Тогава на световете в тази категория липсват ли им природни красоти?

„Природата отразява красотата на необятността, която е не по-малко възхитителна от това, което вие наричате природна красота.“

г) Ако състоянието на подобни светове е преходно, дали Земята някога ще принадлежи към тяхното число?

"Земята вече е принадлежала."

д) В коя епоха се е случило това?

"По време на нейното формиране."

Коментар на Кардек: В природата нищо не е безполезно; всичко има една цел, една дестинация. Никъде няма празнота; всичко е населено, навсякъде има живот. И така, по време на дългите редици векове, преминали преди появата на човека на Земята, по време на бавните преходни периоди, за които геоложките слоеве свидетелстват, дори преди образуването на първите органични същества, в тази безформена маса, в този безплоден хаос, където елементите бяха в объркано състояние, не липсваше живот. Същества, лишени от нашите нужди, от нашите физически усещания, там намираха едно убежище. Бог искаше, дори и така, все още несъвършена, Земята да послужи за нещо. Кой би посмял да каже, че сред хилядите светове, които се въртят в необятността, само един, един от най-малките, изгубен сред безкрайното им множество, се ползва с изключителната привилегия да бъде населен? Каква е тогава ползата от другите? Дали Бог ги е създал просто за да радват погледа ни? Абсурдно предположение, несъвместимо с мъдростта, което сияе през всичките му творения, и неприемливо, като се вземе предвид съществуването на всичко, което не можем да възприемем. Никой няма да оспори, че в тази идея за съществуването на светове, които все още са неподходящи за материален живот и въпреки това вече са населени с живи същества, подходящи за подобна среда, има нещо велико и възвишено, в което може би се намира решението на повече от един въпрос.

ВЪЗПРИЯТИЯ, УСЕЩАНИЯ И СТРАДАНИЯ НА ДУХОВЕ

237. След като веднъж се върне в света на Духовете, душата запазва ли възприятията, които е имала, докато е била на Земята?

„Да, в допълнение на други възприятия, с които не е разполагала там, защото тялото, като един воал, хвърлен над тях, ги е закривало. Интелекта е един атрибут на Духа, който се проявява толкова по-свободно, колкото по-малко са препятствията, които трябва да преодолее. “

238. Неограничени ли са възприятията и знанията на Духовете? С една дума: знаят ли всичко?

„Колкото повече се доближават до съвършенството, толкова повече знаят. Ако са висши Духове, те знаят много. Нисшите Духове са повече или по-малко невежи по отношение на всичко.“

239. Духовете знаят ли принципа на нещата?

„В зависимост от извисяването и чистотата, която са постигнали. Тези от нисш ранг не знаят повече от човеците. "

240. Духовете разбират ли продължителността както нас?

"Не и оттам идва това, че не винаги ни разбирате, когато стане въпрос за определяне на дати или епохи."

Коментар на Кардек: Духовете живеят извън времето, както го разбираме. Продължителността за тях престава да съществува, така да се каже. Вековете, които за нас са толкова дълги, в техните очи преминават като моменти, които се движат във вечността, по същия начин както релефите на земната повърхност избледняват и изчезва за онзи, който се издига в космоса.

241. Духовете, в сравнение с нас, успяват ли да схванат една по-прецизна и точна идея за настоящето?

„По същия начин, както този, който вижда добре, има по-точна представа за нещата, отколкото онзи, който е сляп. Духовете виждат това, което вие не виждате. Затова те оценяват всичко по различен начин от начина, по който вие го правите. Но това също зависи и от извисяването им."

242. Как така Духовете знаят миналото? И това знание неограничено ли е за тях?

„Миналото, когато се занимаваме с него, се явява настояще. И така, какво точно се случва с вас, когато си спомняте нещо, което ви е впечатлило в хода на вашето изгнание. Просто е, тъй като никакъв материален воал вече не засенчва вашия интелект, вие дори си спомняте какво е изтрито от паметта ви. Но не всички Духове знаят, като започнем дори по отношение на собственото им създаване. "

243. А бъдещето, Духовете знаят ли го?

„Това все още зависи от извисяването, което са постигнали. Често те само го виждат, но не винаги им е позволено да го разкрият. Когато го видят, на тях им изглежда сякаш е настояще. Колкото повече се приближава към Бога, толкова по-ясно Духът разкрива бъдещето. След смъртта душата вижда и възприема миналите си миграции с един поглед, но не може да види какво е запазил Бог за нея. За да се случи това е необходимо след множество съществувания тя да бъде синхронизирана с него. "

а) Духовете, които са постигнали абсолютно съвършенство, имат ли пълни познания за бъдещето?

„Не може да се каже, че са пълни, затова защото само Бог е върховния Господ и никой не може да се сравни с него“.

„Книга на Духовете“ онлайн от този списък с книги: http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/p/blog-page_60.html
Очакваме вашите коментари, въпроси или просто мнение под статията в сайта или във фейсбук група Спиритизъм/ Spiritism - https://www.facebook.com/groups/704234613047102/

Всички досегашни уроци от онлайн курса може да намерите тук: http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/p/blog-page_12.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар