Преводи на оригинални творби на френския професор педагог и основател на Спиритизма Алан Кардек, послания на медиума Шико Шавиер и други автори по теми като смъртта, живота в отвъдното, прераждането, изкуплението, самоубийството, обсебването, болестите, духовете и помощ за живите загубили свои близки.

понеделник, 10 август 2020 г.

Урок 32 Духове в Блуждаещо състояние Какво е душата в интервала между инкарнациите?

ОНЛАЙН КУРС ПРИНЦИПИ НА СПИРИТИСТКАТА ДОКТРИНА 

Урок 32 Духове в Блуждаещо състояние  Какво е душата в интервала между инкарнациите? https://youtu.be/7E6Y8G7WlDU


ГЛАВА VI

Животът на Духовете

Духове в Блуждаещо състояние

223. Душата скоро ли се реинкарнира след като се е отделила от тялото?

„Понякога тя се реинкарнира веднага, но обикновено го прави едва след като мине кратък или по-дълъг интервал от време. Във висшите светове прераждането почти винаги е незабавно. Тъй като там материята на тялото е по-малко груба, когато се въплъти в тези светове, инкарнираният дух се радва на почти всички свои способности на Дух, като нормалното му състояние е това на осъзнатите сомнамбули сред вас. "

224. Какво е душата в интервала между инкарнациите?

"Блуждаещ дух, който се стреми към една нова съдба, който чака."

а) Колко дълго могат да продължат тези интервали?

„От няколко часа до няколко хиляди века. По-точно казано, няма установена крайна граница за състоянието на Блуждаене, което може много да се удължи, но което никога не е вечно. Рано или късно Духът ще трябва да се върне към едно подходящо съществуване, което да го пречисти от петната на предишните му съществувания. “

б) Тази продължителност зависи ли от волята на Духа, или може да бъде наложена като едно изкупление?

„Това е следствие от свободната воля. Духовете отлично знаят какво правят. Но също така за някои това представлява едно наказание, което Бог им налага. Други молят интервала да бъде удължен, за да продължат учебните си занимания, които само в условията на свободен дух може да са ползотворни. "

225. Блуждаещото състояние само по себе си представлява ли един знак за малоценност и ниско положение на Духовете?

„Не, защото има Блуждаещи Духове от всички степени. Инкарнацията е едно преходно състояние, вече казахме. Духът е в своето нормално състояние, когато е свободен от материята. "

226. Може ли да се каже, че всички духове, които не са инкарнирани, са в блуждаещо състояние?

„Да, по отношение на тези, които трябва да се превъплъщават. Чистите духове обаче не са блуждаещи духове, те са онези, които са достигнали съвършенството. Те са в дефинитивно състояние. "

Коментар на Кардек: Що се отнася до личните качества, Духовете са от различни рангове или степени, през които те преминават последователно, докато се пречистват. По отношение на състоянието, в което се намират, те могат да бъдат: Блуждаещи духове, тоест без материално тяло и в очакване на една нова инкарнация, за да подобрят себе си; Чисти Духове, тоест съвършени духове, които вече не се нуждаят от прераждане в тяло.

227. По какъв начин блуждаещите духове се учат? Със сигурност не го правят по същия начин като нас?

„Те изследват своето минало и търсят начини да се издигнат; те виждат, наблюдават какво се случва по местата, където отиват; чуват изказванията на просветени хора и съветите на най-развитите духове и всичко това им внушава идеи, каквито не са имали преди.“

228. Запазват ли духовете някоя от своите човешки страсти?

„Освен, че оставят материалната си обвивка, висшите духове оставят назад и лошите страсти и се придържат само към доброто. Що се отнася до нисшите духове, те ги запазват, защото в противен случай те биха принадлежали към първия ранг. "

229. Защо, напускайки Земята, Духовете не оставят там всичките си лоши страсти, след като разпознаят неудобствата, до които водят?

„Вие виждате хора в този свят, които са крайно завистливи. Представяте ли си, че още щом напуснат, те губят този дефект? Той придружава онези, които напускат Земята, особено хората, които са подхранвали много силни страсти, един вид атмосфера, която ги заобикаля, запазвайки каквото лошо имат в себе си, тъй като Духът не е изцяло отделен от материята. Само за няколко мига той вижда истината, което сякаш идва да му покаже правилния път. “

230. В Блуждаещото състояние Духът прогресира ли?

„Той може много да се подобри, само да има волята и желанието да го постигне. В телесното си съществуване обаче той прилага на практика идеите, които е придобил. "

231. Блуждаещите Духове щастливи ли са или са нещастни?

„Повече или по-малко, според своите достойнства. Те страдат поради ефекта на страстите, чиято есенция са запазили или са щастливи в съответствие със степента на дематериализация, която са достигнали. В блуждаещо състояние Духът възприема онова, което му липсва

да бъде по-щастлив и оттогава търси начини да го постигне. Невинаги обаче му е позволено да се реинкарнира, както му харесва, което за него представлява едно наказание. "

232. Могат ли Блуждаещите Духове да отидат във всички светове?

"Зависи. Поради простия факт, че е напуснал тялото, Духът не е напълно откъснат от материята и продължава да принадлежи на света, където доскоро е живял, или в друг от същото ниво, освен ако по време на живота не се е издигнал, което между другото представлява целта към която трябва да клонят неговите усилия, защото в противен случай той никога няма да се усъвършенства. И все пак той може да отиде в някои по-висши светове, но като един чужденец. Честно казано, той може само да ги зърне за кратко, откъдето се поражда желанието да се подобрява за да стане достоен за щастието, на което се радват онези, които ги обитават, за да бъде достоен да ги обитава по-късно. “

233. Дали духове, които вече са пречистени, слизат в нисшите светове?

„Те го правят често, за да им помагат за прогреса. Ако не беше така, тези светове биха били оставени на себе си, без водачи, които да ги насочват. "

Поредицата "Наш Дом" на Андре Луиз показва няколко примера за състояния на блуждаещи духове. Можем да видим  в Глава 19 примера на Елоиза, племенницата на госпожа Лаура, която скоро се е дезинкарнирала и, бидейки силно хваната в земните си разбирания, се съпротивлява на идеята за духовната реалност и раздяла с годеника си, а също примера от Глава 30 - Наследство и Евтаназия - за стареца, който мразейки силно сина си, сам е автор на собствения си ад, независимо че се намира на територията на една развита духовна колония и духа на собствената му високо развита дъщеря се опитва да му помогне. Тези са два примера за нещастни духове, но в същото време виждаме много други в щастливо състояние: като Тобиас, който ни показва в Глава 38 истинската стойност на брака и партньорствата на земята, и на госпожа Лаура, един от основните герои на книгата, която скоро очаква своята нова инкарнация на планетата земя, където има план да се присъедини към своя вече инкарнирал се съпруг заедно да работят в пътя на доброто. 

Припомням ви, че книгата може да я прочетете в НАШ ДОМ пдф или да я слушате като Аудио Книга НАШ ДОМ в ютуб


Статията, която е допълващ материал към днешните въпроси - ЧАСТ 3 Филмите на Хари Потър и Спиритизма – Ликантропия… http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/2020/04/3-t.html 

„Книга на Духовете“ онлайн от този списък с книги: http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/p/blog-page_60.html

Очакваме вашите коментари, въпроси или просто мнение под статията в сайта или във фейсбук група Спиритизъм/ Spiritism - https://www.facebook.com/groups/704234613047102/

Всички досегашни уроци от онлайн курса може да намерите тук: http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/p/blog-page_12.html


Няма коментари:

Публикуване на коментар