Преводи на оригинални творби на френския професор педагог и основател на Спиритизма Алан Кардек, послания на медиума Шико Шавиер и други автори по теми като смъртта, живота в отвъдното, прераждането, изкуплението, самоубийството, обсебването, болестите, духовете и помощ за живите загубили свои близки.

петък, 10 юли 2020 г.

Глава 6 Сериозни Предупреждения - причини за провала на плана на душата


книга ПРАТЕНИЦИТЕ
психографирана чрез медиума Шико Шавиер

Глава 6 Сериозни Предупреждения

- Братя и сестри - продължи Телесфоро разпален от свещено вдъхновение, - може да се чуят сърцераздирателните вопли на страдащите души на земята. Ние имаме нужда от служители, които искат да се присъединят към евангелската школа на себеотрицанието. От самото начало, когато Спиритизмът започна своята задача по обновяването на света, Наш Дом изпрати няколко групи да работят по разпространяване на образователни ценности. Стотици другари духове заминават от тук годишно, съчетавайки необходимостта от изкупление с една пречистваща служба, но все още не сме постигнали желаните резултати. Някои постигнаха частични резултати в изпълняваните задачи, но повечето гръмко се провалиха. 

Нашите спасителни институции задействаха необходимите мерки за помощ, но напразно. Малцина постигнаха някакъв успех що се отнася до деликатните задължения на медиумизма и учението. 

Други колонии от нашата сфера осигуряват задачи от същото естество, но много малко са онези, които си спомнят вечните реалности, когато веднъж вече са от„ другата страна на воала“ - невежеството доминира в съвестта на мнозинството инкарнирани. А невежеството е майката на нещастията, слабостите и престъпленията. Когато са облечени във флуидите на плътта и са изправени пред лицето на човешките раздори големи учители се плашат на свой ред и се оттеглят неоправдано в собствената си схващания. Те забравят, че Исус не е чакал хората да го достигнат във великолепната му слава; а вместо това той слезе в нивото на хората да обича, да  поучава и да служи. Той не изискваше съществата незабавно да станат еднакви на Него, а по-скоро направи себе си като тях, за да им помогне при тяхното трудно издигане. 

След една кратка пауза и с един дълбок блясък в очите, Телесфоро подчерта:

- Ако Божественият Учител е приел тази норма, какво да кажем за нашите задължения на създания, които са се провалили? Като се абстрахираме с огромните нужди на други групи нека се опитаме да идентифицираме пропуските на онези, които са ни сродни.
 Около нас самите личните ни връзки представляват едно обширно поле на действие за потвърждение и свидетелство на вярата.
За нас спира да съществува концепцията, че Земята е една мрачна долина, обречен на жалки падения, защото имаме сигурността, че плътската сфера е една голяма работилница за изкупителна работа. Нека се подготвим за едно ефективно и неизменно сътрудничество. Нека забравим грешките от миналото и да си припомним нашите основни задължения.

Главната причина за провала на медиумите е липсата на чувство за отговорност и на спомен за дълга, който трябва да бъде изпълнен.
Колко много от вас тук са получили кредит на доверие от щедри благодетели, които искаха да ви помогнат, съжалявайки се над вашето жестоко минало? Колко от вас тръгнаха с ентусиазъм от тук, давайки огромни обещания? И въпреки това, вие не бяхте в състояние да се извлечете достойно най-ценното от урока, за да се научите да служите според най-висшия замисъл на Вечния. Когато Господ ви подсигуряваше материални възможности за необходимото, вие се върнахте назад с неразумна амбиция; при нарастването на милостта, каквато е усиления труд, вие избрахте удобното съществуване; редом до преживяванията на истинска обич, вие предпочетохте сексуалните забежки; сред семейството си вие се върнахте към домашното потисничество, а интересите на вечния живот вие отменихте заради по-низшите внушения на мързела и суетата. Повечето от вас се отдадоха на безотговорни приказки и въпроси без проницателност, трупайки куп безполезни дейности. Като медиуми, много от вас биха предпочели неосъзнатост за самите себе си; като учители на доктрината, вие формулирахте концепции за другите, никога за собствена употреба.
Какви резултати постигнахме?
Големи маси се струпват при изворите на свещения Спиритизъм, единствено с цел да замърсят водите му. Не търсят Царството Божие онези, които със сила се опитват да отворят портите му, а преследват своя собствен личен интерес. Те жадуват за един лек живот, привърженици на най-малкото усилие,  мързеливи и нарушители във всички ситуации, които искат да чуят дезинкарнираните Духове, но се страхуват от обвиненията, които им отправя собствената им съвест. Жлъчта на съмнението навлиза в мехлема на вярата в добронамерените сърца. Копнежът по неоправдана защита тормози последователите на безделието. Невежеството и злонамереността се отприщват в низшите проявления на черната магия.

Защо е всичко това, братя и сестри мои? Защото ние не знаехме как да защитим свещения резерв, защото в нашите телесни усилия ние забравихме, че Спиритизмът е едно божествено откровение за съществено обновление на човешките същества. Ние все още не сме разбрали колко е наложително да изградим „Царството Божие“ вътре в нас.

Все пак нека не изоставяме задълженията си по средата на задачата. Нека се върнем на полето, за да поправим сеитбата. Министерството на Комуникациите насърчава това обновително движение. Нуждаем се от доброжелателни служители, лоялни към духа на вярата. Няма да бъдат допуснати онези, които не желаят да научат за славата, скрита в кръста на свидетелството, нито ще посрещнем онези, които са дошли тук с различни цели ...

Тук всички ние сме другари от Министерството на Комуникацията, задлъжнели към света, но обнадеждени за успех в постоянната ни задача. Нека погледнем нагоре. Ежедневно Господ обновява нашите благословени възможности за работа, но за да постигнем прецизни резултати, наложително е да станем последователи на освобождаването от низшето. Никой от нас, които се намираме тук, не е освободен от цикъла на инкарнации на земната повърхност. 

За това всички жадуваме за Вечния Живот. Следователно нека не забравяме Голготата на нашия Господ, убедени, че всяко тръгване от по-ниските нива трябва да бъде едно издигане към по-висшите сфери. И никой да не очаква да се издигне духовно без усилие, без пот и без сълзи!...

В този момент лекцията на Телесфоро приключи, той благослови събранието показвайки един безкрайно сияен поглед, след което прие ръката на Анисето за да се отдалечи. 

Подвластен на дълбокото впечатление от пронизителните изявления на инструктора, аз забелязах, че мнозина от околните плачат мълчаливо.
Пред моя питащ поглед Висенте обясни:

- Това са служители, които са се провалили. 

В този момент Телесфоро и нашият инструктор Анисето застанаха до нас. 
Две дами със сериозно изражение на лицето се приближиха уважително и една от тях се обърна към Анисето със следните думи:
- Бихме искали да получим информация относно следващата възможност за служба, която ще се даде на Отавио.
- Министерството ще даде разяснения - отговори внимателно Анисето. 
- Въпреки това, - каза питащата жена, - ще дръзна да подновя молбата си. Тъй като Марина, наша добра приятелка, вече е омъжена на Земята от няколко месеца, ми обеща сътрудничество за да му помогне, и за мен ще голямо щастие да настаня сега моя беден син в нови майчински прегръдки.

Анисето кимна с разбиране, усмихна се и обясни прямо:
 - Препоръчително е за сега да не правим план, защото преди всичко ние трябва да узнаем изхода от процеса за провалените медиуми, в който процес той е замесен. Едва тогава, сестрице.

Двете жени приеха и се отдалечиха.

Аз погледнах към Висенте, без да крия изненадата си, и докато дамите се оттегляха смирено, Анисето се обърна към нас:

- Аз имам някои незабавни дела съвместно с Телесфоро. Оставям всички да си правят своите проучвания и наблюдения тук, в Центъра на Пратениците.

 Анисето се оттегли с по-възрастните, а един от другарите весело заяви:
- Можем да си говорим.

- Нашият водач, - обясни Висенте грижливо, -  смята за една полезна работа всички здравословни разговори, които обогатяват нашите знания и умения за служене. Следователно, за нашите духовно конструктивни разговори, ние получаваме също възнаграждението, което е дължимо при нормална работа.

Любопитен и изненадан, аз попитах:

 - Какво става, ако се опитам да се върна към нисшите земните дела и забравя за градивния разговор?

Висенте се усмихна и отговори:

- Загубата ще е твоя, защото тук словото определя Духа. И ако ти отбягваш светлината на поучителните разговори, нашите инструктори веднага биха разпознали твоето поведение, защото присъствието ти би станало неприятно и лицето ти би се покрило с една неопределима сянка.

Всички преведени глави на книга Пратениците тук: http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/p/blog-page_46.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар