Преводи на оригинални творби на френския професор педагог и основател на Спиритизма Алан Кардек, послания на медиума Шико Шавиер и други автори по теми като смъртта, живота в отвъдното, прераждането, изкуплението, самоубийството, обсебването, болестите, духовете и помощ за живите загубили свои близки.

петък, 10 юли 2020 г.

Някои пояснения към урок 26 Инкарнация в различни светове

Преди време една жена беше казала - всичко опира до задаване на правилните въпроси. Има един механизъм, който сякаш действа да се отвори дадена информация и да провокира по-задълбочен отговор - той обаче се задейства при задаване на точния въпрос.
Приветстваме всички да коментирате материалите, защото така ще дадете повод да обясним повече неща от гледна точка на Спиритизма и да намерим повече пресечни точки.

Във фейсбук група Спиритизъм след Урок 26 Инкарнация в различни светове се получи интересен коментар и въпрос. Тук прилагам и въпроса и отговора от нашия инструктор от СЕЛД, който съдейства за формирането на тези интересни уроци с примери по Книга на Духовете на Алан Кардек да се случват всеки понеделник.

Интересна статия, според прочетеното излиза, че всяка планета представлява свят с определени същества в определено измерение, които се мъчат да постигнат духовно извисяване в този свят и ако това стане може да минат в друг - на друга планета или в друго измерение. Сатурн и Юпитер са за отличниците, а Земята, Венера и другите там за посредствените, така ли? 🙂 На Земята няма ли други измерения тогава, с други същества, които да ги обитават и може би времето за тях тече различно, може и Слънцето да се вижда различно там, може просто описаният случай да е на Земята, но в друго измерение.

Отговор:
Скъпи приятелю, за да стане ясно нека обясня, че всяка планета има в основата си специфичен духовен и материален свят, които са свързани.
Степента на мислите и чувствата установяват и определят флуидната среда на тази планета.

Всяка планета има свое флуидно състояние, което можем да наречем „измерение“, но това не означава, че една планета има няколко измерения. Повтарям: в основата си има духовният и материалният свят.

На земно ниво, в което живеем, виждаме много планети. Ако бяхме на тези планети, щяхме да ги видим, както изглеждат в нашето измерение. Ако същества от там дойдат тук, могат да се случат две неща:
1) ако са на по-високо интелектуално-морално ниво, те биха видели това, което ние виждаме, защото Божият закон е, че тези, които са на по-високо духовно ниво, могат да видят тези на по-ниско ниво.
2) ако бяха на по-ниско ниво от Земята, те щяха да видят дори един различен свят, без никаква форма на живот, защото вероятно биха били толкова материализирани, че земята за тях би била на по-високо ниво.

И така, духът може да забележи само това, което виждат в своето ниво на живот.

Много пъти, когато обикновени духове са отведени към по-висши сфери, те се изумяват и нямат думи, които да определят какво са видели.
Това е все едно да вземеш примитивен човек, който през целия си живот е живял в джунглата в едно индианско племе, без никакъв контакт с технологията, и да го отведеш в северните страни с много технологична информация. Той би се чувствал като риба на сухо.
Но що се отнася до планетите, въпросът е много по-сложен, защото включва много елементи.
 Хубав отговор на въпроса ми, благодаря за което. Откривам обаче някакво дребно несъотвестствие с казаното в урок 26. Значи според Вас, щом на Земята сме на по-високо ниво от Марс, би трябвало да виждаме всички същества на тази планета, а те нас да не ни виждат. На практика обаче е точно обратното, за хората всички планети са мъртви и сме сами - според официалната наука и официално изнесените данни. Дали всички данни за евентуален живот в слънчевата система са изнесени е друг въпрос. 
Също така как стои въпроса с болестите в другите светове - след като в някои няма физическа форма на духа, значи страданието е под друга форма, там в другите светове от какво умират? 
Може би там някъде е Адът, където нямаш плът, но душата ти страда. Адът планета ли е, черна дупка или нещо друго?? 
Още нещо, има място наречено Чистилище, което се намира някъде по средата, по този въпрос какво може да се каже?


1) Относно Марс, Кардек получава отговори от медиуми, които твърдят, че Марс е по-слабо развит от Земята, но по-късно е показано, че всъщност Марс е на по-високо ниво. По времето на Кардек бяха налице малко медиуми, които да говорят по подобна тема.
-  В описанието „Revue Spirite“ от 1858г., една година след публикуването на „Книга на Духовете“, Алан Кардек, приема Марс за по-ниско развита планета от Земята само като ХИПОТЕЗА, защото казва: „Спрямо някои Духове, Марс трябва да е ... "

2) В по-развитите планети не съществуват болести. Това се казва в други материали, които вече споделихме. Защо няма? Защото болестта е само следствие от лоши навици или действия срещу Божиите закони (вижте Урок 24). След като всички духове на една планета не вършат такива неща, следователно няма болести.

3) Адът не е място, а е психическо състояние. Няма адски планети. Където и да се събере една група бунтовни зли духове, там ще бъде ад. В планетите от по-висока степен няма такива духове и следователно няма региони, където да се събират.

4) Нямаме информация за черните дупки.


5) Повече за Ниските Зони - тип Чистилище е описано в книгата Наш Дом (АУДИО и пдф версия НАШ ДОМ)  психографирана чрез медиума Шико Шавиер (както и множество други книги на Спиритизма.)

6) Относно материалистичните учени, нека си припомним препоръките на Кардек. Той казва в Книга на Медиумите, че когато някой иска да говори за Спиритизма, първо трябва да го попитаме:
Вярвате ли в Бог?
Вярвате ли, че сте Душа?
Вярвате ли в оцеляването на Душата след смъртта?
Ако отговорът дори на един от въпросите е - Не, по-добре не си губете времето.
Рано или късно всички материалисти ще умрат и ще видят истината, ще променят мнението си и ще помогнат на света да стане по-добро място.

Няма коментари:

Публикуване на коментар