Преводи на оригинални творби на френския професор педагог и основател на Спиритизма Алан Кардек, послания на медиума Шико Шавиер и други автори по теми като смъртта, живота в отвъдното, прераждането, изкуплението, самоубийството, обсебването, болестите, духовете и помощ за живите загубили свои близки.

понеделник, 29 юни 2020 г.

Урок 26 ИНКАРНАЦИЯ В РАЗЛИЧНИ СВЕТОВЕ описание на ЖИВОТА НА ПЛАНЕТАТА САТУРН

Онлайн Курс Принципи на Спиритистката Доктрина
по Книга на Духовете, на Алан Кардек

188. Чистите Духове обитават ли специални светове или се намират във вселенското пространство, без да са свързани по-отблизо с един или друг свят?
„Те обитават определени светове, но не са в затворени там, като хората на Земята; те по-добре от другите могат да бъдат навсякъде.“

Урок 26
ИНКАРНАЦИЯ В РАЗЛИЧНИ СВЕТОВЕ - описание на ЖИВОТА НА ПЛАНЕТАТА САТУРН


Бележка на Кардек: Според Духовете, от всички светове, които изграждат нашата планетарна система, Земята е един свят на по-малко напреднали обитатели, физически и морално. Марс  е на ниво още по-ниско от нея, а Юпитер превъзхожда Земята далеч във всяко отношение. Слънцето не е свят, обитаван от телесни същества, а просто място за срещи на Висшите Духове, които излъчват мислите си оттам към други светове, които те управляват чрез помощта на по-малко развити Духове. Своите мисли те им предават посредством вселенския флуид. Ако разглеждаме Слънцето от гледна точка на физическата му конституция, то би изглеждало като едно концентрирано електричество. Всички останали слънца изглеждат сякаш са в аналогична ситуация.
 Размерът на всяка планета и разстоянието, на което се намира от Слънцето, нямат някаква задължителна връзка със степента на техния напредък, защото в противен случай трябва да се приеме, че Земята е по-напреднала от Венера и Юпитер e по-малко развит от Сатурн. Но за Венера се казва, че е по-напреднала от Земята, а Сатурн е обявен за по-малко напреднал от Юпитер. 
Много Духове, които на Земята са били известни личности, казаха, че са се реинкарнирали на Юпитер, един от най-близките до съвършенството светове; и това предизвика голямо учудване, че в тази така напреднала планета са допуснати да има хора, за които общото мнение тук не приписва толкова много извисеност.
В това няма нищо изненадващо, стига да се вземе предвид, че е възможно определени Духове, обитатели на тази планета, да са били изпратени на Земята, за да изпълнят тук определена мисия, която, от наша гледна точка, не ги постави в най-напредналите нива. Второ, трябва да се вземе предвид, че между съществуването, което са имали на Земята, и онова, което са стартирали на Юпитер, те може да са имали други междинни съществувания, в които са се усъвършенствали. И накрая, трябва да се вземе предвид, че и в онзи свят, както и в нашия, степените на развитие са многобройни и че разстоянието между тези степени може да е толкова голямо, колкото е от дивака до цивилизования човек при нас.
Поради това, от факта, че един Дух обитава Юпитер, не следва, че той е на нивото на най-напредналите същества, по същия начин, по който никой не може да се счита за един университетски учен, само защото пребивава в Париж. 
Условията на продължителността на живота също така никъде не са, както на Земята, и възрастта не може да се сравнява. Призован, един Дух, който се е дезинкарнирал преди няколко години, каза, че шест месеца по-рано той се е въплътил в свят, чието име не ни е известно. Попитан за възрастта му в този свят, той отговори:
„Не мога да я преценя, защото ние не броим времето, както вие, и освен това нашия начин на съществуване не е идентичен с вашия. Ние там се развиваме много по-бързо. Макар, че имам не повече от шест от вашите месеци, откакто съм дошъл там, мога да кажа, че що се отнася до интелект, аз съм на нивото на тридесет годишен човек на вашата Земя." 
Много аналогични отговори бяха дадени и от други духове и фактът далеч не е невероятен. Не виждаме ли, че на Земята едно огромно количество животни за няколко месеца придобиват нормално развитие? Защо да не е същото с човека в други сфери?
 Нека отбележим освен това, че развитието, което човек постига на Земята на тридесетгодишна възраст, може да не е нищо повече от един вид детство в сравнение с това, което той трябва да постигне. Много късогледи се показват онези, които приемат нашите настоящи Аз за прототипи на Творението, точно както би означавало да се понижи Божествеността, ако си представим, че освен човек, Бог не е възможно да създаде нищо повече.


Според Жералдо Лемос Нето медиума Шико Шавиер е разказал, че „В нашата Слънчева система имаме духовни затвори на Плутон, Меркурий и на нашата земна Луна“.
Шико Шавиер и Уфологията - лекция на Жералдо Лемос Нето: https://spiritismallankardecbg.blogspot.com/2017/03/izvanzemnicivilizacii.html 
2. В книгата на Шико Шавиер "O Consolador" духовният автор Еммануел е попитан дали има планети в по-лоши условия от тези на Земята, на което той отговаря:
„Ние знаем планети, където съществата, които ги обитават, са принудени да полагат непрекъснати и мъчителни усилия да привлекат основните елементи за оцеляване в живота; има и други, където многобройни същества се намират в болезнено изгнание.“
Откъси от книгата „Cartas de uma morta“ (Писма от една покойница), с духовен автор Мария Жоао де Деус, психографирана от Шико Шавиер и публикувана през 1935 г
Преди това да направим едно пояснение - Мария Жоао де Деус е майката на Шико, която се дезинкарнира през 1915 г. оставяйки Шико съвсем невръстно дете. Още в тази ранна възраст комуникациите между тях започват, което помага на Шико да се справи с болезненото детство, което му предстои от този момент нататък. Шико я моли да разкаже за своите впечатления, както за духовния свят, така и за живота на други планети. И винаги, когато беше възможно, тя му изпращаше писма, говорещи за това. Насочвана от един мъдър и доброжелателен Дух, тя донесе едни интересни и прекрасни новини за тези места. Дава описание на няколко планети и първата от тях е Сатурн.
 -------------------------- 


САТУРН (...) И тогава се видях на една многообразна повърхност, където си помислих, че стъпвам върху една струпана маса, някак подобна на леда, като чувствах себе си обгърната от една особена температура. Зърнах слънцето много отдалечено, като една малка бледо синя топка. Обаче слънцето беше толкова различно, че аз разбрах, че това е слънцето, само защото моят Духовен Ментор ми го каза. Слънчевата светлина се разпространяваше навсякъде, но топлината му беше по-слаба, което ме караше да чувствам свежест и нежност, което в резултат създаваше един величествен пейзаж в тон на розово и дълбоко неопределимо синьо. И тогава видях няколко жилищни сгради в един разкошен стил, където преобладаваха изкусно направени колонади, украсени с една непозната субстанция, която променяше цвета си в много красиви нюанси под отражението на слънчевата светлина. 
Странна растителност покриваше бялата почва, която понякога проблясваше; хлорофилът, който познаваме на Земята, беше заменен от друг елемент, защото всички листа и клони бяха сини; въпреки това видовете цветя, които успях да видя, имаха различни цветове, показващи най-особени тоналности, когато отразяваха светлината. Оригинални и уханни цветя украсяваха цялата среда. Поглеждайки към небето, доста над нас, видях голям брой пъстри на цвят маси, които мислех, че са облаци, но в същото време забелязах, че те са странни същества, които се вихреха из въздуха, извършвайки грациозни движения, въпреки че за мен изглеждаха странно. Те нямаха нищо общо с биологичния вид на земното човечество. Изглеждаха изключително грозни с животинското си тяло, с мембрана наподобяваща крила, което им позволяваше способността за летене, което за мен беше странно. 
Предвид учудването ми моят водач обясни: "Скъпа моя, ние сме на повърхността на Сатурн, където всеки ден трае 10 часа, а сезоните могат да продължат над седем последователни години, според отброяването на времето на Земята. Тук метеорологичните условия са изключително полезни, в резултат на баланса на полегатостта на еклиптиката, благоприятстващи елементи на вечно здраве на жителите на този възхитителен свят. "
"Тук слънцето показва нови аспекти, защото неговата светлина, в комбинация с атмосферните елементи, се характеризира с композиции, които не познавате; и тази непрекъсната и лека светлина, която ви кара да се удивлявате, е запазила вибрациите си благодарение на спътниците, които отразяват топлинните и светлинните лъчи, умножавайки ги. "
 "Удивена ли сте от вида на съществата, които обитават тук? Това е така, защото сте извън обичайната си среда и следователно нямате аналогия, за да ги сравните."
"Тези същества, които според вас изглеждат като земни зверове, в действителност са високо мъдри, чувствителни и интелигентни. Техните сетива и възприятия са много по-извисени в сравнение със земните човешки същества и тяхната основна грижа е да засилят своята интелектуална сила." „Те се научиха как да доминират над стихиите на Природата и да прилагат разумно нейните закони; със своите адаптации и продължителни проучвания те превърнаха своя свят в един от привилегированите региони на Вселената, където духовете, които търсят съвършенство и красота, могат да останат, подготвяйки себе си за едно славно бъдеще. "
 „Те не живеят, както на Земята, живот, изпълнен с пороци и лоши навици, нито се хранят жертвайки други форми на живот, но в съответствие с Природата, възползвайки се от веществата, които Природата осигурява спонтанно, хранейки се пестеливо. " „Обикновените им проблеми са крайно опростени, тъй като те не познават амбицията, която поробва земните човешки същества, те създадоха една политическа организация в съответствие със своята извисена духовна еволюция, регулирайки с абсолютно равенство всички икономически въпроси, което им дава една завидна ситуация на хармония, защитена от вредното действие на войните. "
В този момент аз забелязах, че денят се приближава към своя край в полукълбото, където бяхме отседнали. Синьото и отдалечено слънце заглъхваше на хоризонта на този великолепен свят. И тогава една фантастична и неописуема гледка се появи пред изумения ми поглед: от необятното пространство беше разгърнат един великолепен ореол от красиво оцветени светлини, които декорираха този очарователен свят, сред ослепителни луни, светещи в море от меки светлини. Тръгнахме да вървим в определена посока и се учудих, когато видях голяма маса от едно флуидно вещество, подобно на розовата вода. Моят водач каза, че това е морето, докато аз се любувах на прекрасните извори и розовите езера, които изглеждаха издълбани в много белите ледници. И тогава аз станах свидетел на една неописуема картина: на върха на хълм, който изглеждаше като сняг, от един цветен килим изплува един дворец с множество скъпоценни колони.
Пръстените на Сатурн грееха в небето и една голяма тълпа се беше събрала в поза на съзерцание и молитва. И тогава видях една вълна светлина да се изкачва към звездното небе и, от тъмносиньото, където красивите спътници обикалят този свят на мъдрост и щастие, един светлинен лъч падна отгоре върху тези мълчаливи и достойни същества. Това беше видимо съответствие между материалния и духовния свят. В този момент благородният водач ме извади от екстаза, в който бях потопена. Оставих онази атмосфера, изпълнена с очарование и чудеса, като отнесох със себе си вечната визия на тази божествена планета, изобилие от хармония и красота, която за моя ограничен и несъвършен дух изглеждаше като един разкошен и съвършен курорт на Вселената. 

БЕЛЕЖКА: В нашето измерение, което е много материализирано, ние бихме видели само лед и газове. Но хората от Сатурн живеят в друго измерение и затова виждат различни пейзажи.

Към днешната тема искаме тук да ви препоръчаме статиите от нашия сайт:
Описание на планетата МАРС - Получено от медиума Франсиско Кандидо Шавиер, на 25 Юли 1939 - https://spiritismallankardecbg.blogspot.com/2019/04/25-1939.html 
Планетата Венера - "Revue Spirite" АВГУСТ 1862г. - https://spiritismallankardecbg.blogspot.com/2019/04/revue-spirite-1862.html 

Списание "Revue Spirite" от Април 1858г. Описание на планетата ЮПИТЕР 1 част: https://spiritismallankardecbg.blogspot.com/2019/04/revue-spirite-1858.html 
Описание на планетата ЮПИТЕР 2 част: https://spiritismallankardecbg.blogspot.com/2019/04/revue-spirite-1858_8.html 

И Документалния филм на Жералдо Лемос Нето - КРАЙНИЯТ СРОК СПОРЕД ШИКО ШАВИЕР – за обитателите на други планети и контакта им със Земята https://spiritismallankardecbg.blogspot.com/2020/03/blog-post_75.html 


„Книга на Духовете“ онлайн от този списък с книги: http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/p/blog-page_60.html
Очакваме вашите коментари, въпроси или просто мнение под статията в сайта или във фейсбук група Спиритизъм/ Spiritism - https://www.facebook.com/groups/704234613047102/

Всички досегашни уроци от онлайн курса може да намерите тук: http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/p/blog-page_12.html

1 коментар: