Преводи на оригинални творби на френския професор педагог и основател на Спиритизма Алан Кардек, послания на медиума Шико Шавиер и други автори по теми като смъртта, живота в отвъдното, прераждането, изкуплението, самоубийството, обсебването, болестите, духовете и помощ за живите загубили свои близки.

понеделник, 22 юни 2020 г.

Урок 25 ИНКАРНАЦИЯ В РАЗЛИЧНИ СВЕТОВЕ

ОНЛАЙН КУРС ПРИНЦИПИ НА СПИРИТИСТКАТА ДОКТРИНА
по книгата на Алан Кардек - КНИГА НА ДУХОВЕТЕ



Урок 25 ИНКАРНАЦИЯ В РАЗЛИЧНИ СВЕТОВЕ



Допълнителни материали към урока:
Планетарния Преход обяснен от Спиритизма, различни интервюта - с участието на медиума ДИВАЛДО ФРАНКО





„По пътя към светлината“ по книгата на Шико Шавиер



Записи от проведени регресии в минали животи където се свидетелства за такива инкарнации може да намерите в този списък в Ютуб: https://www.youtube.com/playlist?list=PLnTgcZReG7_qophLx-ZlH7eTShufVPgio

Текст на въпросите, които коментираме днес:

ИНКАРНАЦИЯ В РАЗЛИЧНИ СВЕТОВЕ

172. Различните ни телесни съществувания само на Земята ли се случват?
"Не; ние ги изживяваме в различни светове. Тези, които прекарваме тук, не са нито първите, нито последните; те обаче са най-материалните и най-отдалечените от съвършенството. "
173. С всяко ново телесно съществуване душата преминава ли  от един свят в друг или може да има много съществувания на една и съща планета?
"Може да живее много пъти на същата планета, ако не е напреднала достатъчно, за да премине към един по-висш свят."
а) Следователно можем ли отново да се появяваме на Земята много пъти?
"Разбира се."
б) Бихме ли могли да се върнем тук, след като сме живели в други светове?
"Без съмнение. Възможно е вече да сте живели някъде другаде и на Земята. “
174. Връщането за да живеем на Земята една необходимост ли представлява?
"Не; но ако не сте прогресирали, можете да отидете в друг свят, който не е струва повече от Земята и който дори може да е по-лош от нея. "
175. Има ли някакво предимство в това дух да се върне да обитава Земята?
"Няма някакво особено предимство, освен ако не е в една мисия. В този случай той напредва там, както и на всяка друга планета."
а) Не бихме ли били по-щастливи да останем в състояние на Дух?
"Не, не; би означавало да сте в застой, а това, което се иска, е да вървите към Бога. "
176. След като се били инкарнирани в други светове, могат ли духове да се въплътят в този свят, без някога да са били тук?
„Да, по същия начин, както и вие на други светове. Всички светове са солидарни: това, което не е направено в един свят, се осъществява на друг. “
а) Значи, има хора, които са на Земята за първи път?
"Много, и в различни степени на напредък."
б) Може ли да се разпознае по някакъв признак, че един Дух е на Земята за първи път?
"В това няма никаква полза."
177. За да достигне съвършенство и върховно щастие, крайното предназначение на всички хора, трябва ли да премине Духът през веригата на всички светове съществуващи във Вселената?
"Не, защото много от тях съответстват на една и съща степен на относителната скала и Духа, излизайки от един от тях, не би научил нищо ново от другите светове, които са на същата степен."
а) Как се обяснява множеството на неговите съществувания на една и съща планета?
„Всеки път той ще бъде в състояние да заема различна позиция от предишните съществувания и в тези различни обстоятелства той ще срещне много други поводи за придобиване на опит.
178. Могат ли Духовете да се инкарнират в един свят, сравнително по-нисш от онзи, в който някога са живели?
"Да, когато са на една мисия, с цел да подпомогнат прогреса. В този случай те с радост приемат премеждията на такова едно съществуване, защото те им осигуряват начин да напреднат."
а) Но може ли това да се случи и като и изкупление? Не може ли Бог да понижи бунтовните Духове до по-нисши светове?
„Духовете могат да останат стационарни в развитието си, но те не деградират. В случай на застой, за тях е едно наказание да не напредват, да започват на ново и по начина съответстващ за тяхната природа, съществуванията, които са употребени зле."
б) Какви са тези, които трябва да започнат отначало същото съществуване?
„Онези, които са се провалили в мисиите си или в своите изпитания.“
179. Дали всички съществата, които обитават даден свят, са постигнали еднакво ниво на съвършенство?
"Не; във всеки един свят се случва същото, както на Земята: някои Духове са по-напреднали от други. "
180. Преминавайки от тази планета на друга, Духът запазва ли интелекта, който е притежавал тук?
"Без съмнение; интелекта не се губи. Може обаче да стане така, че той да не разполага със същите средства да го прояви, в зависимост от степента си на превъзходство и състоянието на тялото, което взема. “ 
181. Съществата, които обитават различните светове, имат ли тела, подобни на нашите?
„Без съмнение те имат тела, защото Духът трябва да бъде покрит с материя, за да действа върху материята. Тази обвивка обаче е повече или по-малко материална, в зависимост от степента на чистота, която Духовете са достигнали. Това е белег за разликата между световете, които трябва да преминем, тъй като има много обиталища в дома на нашия Баща и тези обиталища имат много степени. Някои знаят и имат осъзнатост за този факт още на Земята; на други обаче това не е дадено. "
182. Възможно ли е да узнаем точното физическо и морално състояние на различните светове?
„Ние, Духове, можем да отговаряме само в зависимост от степента на вашия напредък. Това означава, че ние не трябва да разкриваме тези неща пред всички, защото не всички са в състояние да ги разберат и подобно разкритие би ги смутило. "
Коментар на Кардек: Посредством пречистването на Духа, тялото, което го покрива, също се приближава повече към природата на духа. Материята става по-малко плътна, то спира да пълзи печално по повърхността на земята, физически нужди стават по-малко груби, вече не е необходимо живите същества взаимно да се унищожават, за да се хранят. Духът се оказва по-свободен и има възприятия за неща на далечна дистанция, които са ни неизвестни. Вижда с очите на тялото това, което ние можем да зърнем бегло само чрез мисълта. Чрез пречистване на Духа се постига морално подобрение за съществата, които те съставляват, когато са инкарнирани. Животинските страсти са отслабени и егоизмът отстъпва мястото си на усещането за братство. Поради това в светове, по-висши от нашия, войните са неизвестни, липсва обект на омраза и раздори, защото никой не мисли да нанесе вреда на своя ближен. Интуицията, която жителите им имат за бъдещето, сигурността, която им дава една съвест без угризения,  правят така че смъртта не им причинява никакво безпокойство. Те се изправят пред нея без страх, като пред една обикновена трансформация. Продължителността на живота в различните светове изглежда пропорционална на степента на физическо и морално превъзходство на всеки един от тях, което е напълно рационално. Колкото по-малко материално е тялото, толкова по-малко то е подвластно на превратностите, които го разрушават. Колкото по-чист е Духът, толкова по-малко страсти го подкопават. Това все пак е една благодат на Провидението, което по този начин съкращава страданията.
183. Преминавайки от един свят в друг, Духът преминава ли през едно ново детство?
"Детството е един необходим преход навсякъде, но не навсякъде то е толкова глупаво, колкото във вашия свят."
184. Духът има ли способност да избира света, в който да живее?
"Не винаги. Може да поиска да му бъде позволено да отиде на този или онзи свят и да може да го получи, ако го заслужи, защото за Духовете световете са достъпни  според степента на тяхното извисяване. "
а) Ако Духът не иска нищо, кое определя светът, в който той ще се реинкарнира?
"Степента на неговото развитие."
185. Физическото и моралното състояние на живите същества във всеки отделен свят завинаги ли е едно и също?
"Не; световете също са подчинени на закона на прогреса. Всички те започнаха както вашия свят, в едно по-ниско положение и самата Земя ще претърпи идентична трансформация. Тя ще стане рай, когато хората станат добри. "
Коментар на Кардек: По този начин расите, които днес населяват Земята ще изчезнат като
някой ден бъдат заменени от все по-съвършени същества, защото тези нови трансформирани раси ще наследят сегашните, както те наследиха други, които бяха дори по-груби.
186. Ще има ли светове, в които Духът, спрял да се покрива с материални тела, има само перспирита като обвивка?
„Има и дори тази обвивка става толкова ефирна, че за вас е все едно тя не съществува. Това е състоянието на Чистите духове. "
а) Изглежда от това произтича, че между състоянието съответстващо на последните инкарнации и състоянието на чистия Дух, не съществува съвършено очертана разделителна линия, така ли е?
„Няма такова разграничаване. Разликата между едното и другото състояние избледнява малко по малко, докато стане незабележимо, както нощта в първите проблясъци на зората. "
187. Еднаква ли е субстанцията на периспирита във всички светове?
"Не; тя е повече или по-малко ефирна. Преминавайки от един свят в друг, Духът се облича с материята, подходяща за този друг свят, но все пак тази промяна се осъществява мълниеносно бързо. "
188. Чистите Духове обитават ли специални светове или се намират във вселенското пространство, без да са свързани по-отблизо с един или друг свят?
„Те обитават определени светове, но не са в затворени там, като хората на Земята; те по-добре от другите могат да бъдат навсякъде.“

„Книга на Духовете“ онлайн от този списък с книги: http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/p/blog-page_60.html
Очакваме вашите коментари, въпроси или просто мнение под статията в сайта или във фейсбук група Спиритизъм/ Spiritism - https://www.facebook.com/groups/704234613047102/

Всички досегашни уроци от онлайн курса може да намерите тук: http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/p/blog-page_12.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар