Преводи на оригинални творби на френския професор педагог и основател на Спиритизма Алан Кардек, послания на медиума Шико Шавиер и други автори по теми като смъртта, живота в отвъдното, прераждането, изкуплението, самоубийството, обсебването, болестите, духовете и помощ за живите загубили свои близки.

петък, 15 май 2020 г.

Обединени в Доброто ние можем да помогнем на нашата планета да се издигне

25 деца от различни страни казват молитвата Отче Наш на родния си език, на фона на прекрасни кадри от всяка страна.
Един ден всички религии ще изчезнат, и ще остане само вярата.
Една от най-силните молитви дошла директно от Исус (Матей 6:9-13)
Тя може да замести всички други, в зависимост от мисълта, която човек прикрепи към нея.
В своята силно сбита форма тя обобщава всички задължения на човека пред Бога, пред самия себе си и пред ближния си.




0.25  Беларус - Злата 16 г.
0.47 Бразилия - Бианка 7г.
1.25 България - Виктор 12 г.
1.50 Египет - Даниел 15 г.
2.16 Англия - Дж. Д. 10 г.
2.43 Финландия - Габриел 8 г.
3.27 Франция - Инес 5г, Габриел 11, Брандън 10г, Естебан 7г.
3.29 Австрия - Вивиан 11 г.
4.21 Гърция - Валерия 5 г.
4.46 Унгария - Клара 9 г.
5.19 Ирландия - Брендън 12 г.
5.34 Италия - Аурора 7 г.
6.07 Япония - Карол Яда 8г., Хикару Прзевуоки 7 г.
6.51 Холандия - Валтер 10 г.
7.21 Норвегия - Ману 7 г.
7.49 Филипините - Трой 12 г.
8.15 Полша - Хикару 7 г.
8.39 Румъния - Алесиа 11 г.
9.05 Русия - Игор 12г., Злата 16 г.
9.29 Словакия - Диана 12 г.
9.51 Испания - Анхел 8 г., Найра 12 г.
10.24 Швеция - Ана Елена 10 г.
11.11 Украйна - Игор 12 г.
11.33 Дания - Даниел 9 г.


„Обединени в Доброто ние можем да помогнем на нашата планета да се издигне“ 
Елса Роси
Проект на Британския Съюз на Спиритистките дружества и уеб радио Fraternidade.
Всички детски гласове са записани с разрешение на родителите.
- - - - - - - - - - 
Скрития смисъл зад кратките думи на молитвата ОТЧЕ НАШ


Из Евангелието според Спиритизма, Глава 28 Молитви:

Отче Наш (Господнята Молитва)

2. ВЪВЕДЕНИЕ. – Духовете препоръчаха да поставим молитвата Отче Наш в началото на тази колекция, не само като молитва сама по себе си, но също и като един символ. От всички молитви те поставят тази най-високо, дали защото е дошла директно от самия Исус (вижте Матей 6: 9 – 13), или защото тя може да замести всички други, в зависимост от мисълта, която човек прикрепи към нея. Тя е най-перфектния модел за стегнатост; един истински шедьовър на величието в своята простота. В действителност в своята силно сбита форма тя обобщава всички задължения на човека пред Бог, пред самия себе си и пред ближния си. Тя включва една изповед на вярата, един акт на преклонение и послушание, една молба за необходимите за живота неща и принципа на милосърдието. Когато я казвате в името на друг човек, това е същото като да молите за тях това, което бихте искали за самите себе си.


И все пак заради своята краткост, дълбокото значение, съдържащо се в някои от думите, които я съставляват, убягва на повечето хора. Ето защо тя обикновено бива изричана без човек да насочва мислите си към всяка от частите и. Тя бива казвана просто като една механична формула, чиято ефикасност е пропорционална на броя пъти, който е повторена. Този брой почти винаги е кабалистичен: три, седем или девет, изхождайки от древното суеверно вярване в силата на числата и тяхната употреба в магията. С цел да запълнят неяснотата, която сбитостта на тази молитва често оставя в ума, следвайки съвета на Духовете и с тяхна помощ беше добавен един коментар към всяка от фразите, който развива тяхното значение и показва тяхното приложение. В съответствие с обстоятелствата и времето, с което разполагате, човек може да каже Господнята Молитва или в простата и форма, или в по-развития и модел.

3. МОЛИТВА

Отче Наш, който си на небесата, да се свети Твоето име!

Господи, ние вярваме в теб, защото всичко разкрива твоята доброта и твоята сила. Хармонията във Вселената е свидетелство за една мъдрост, благоразумие и предвидливост, които надминават всички човешки способности. Името на едно изключително велико и мъдро Съществото е записано върху всички произведения на Творението, от стръкчето трева и най-малкото насекомо до небесните тела, които пътуват в космоса. Навсякъде ние виждаме доказателства за една бащинска загриженост, за това онези, които не разпознават Теб в Твоите дела са слепи, а онези, които не Те възхваляват са горделиви и онези, които не Ти благодарят са неблагодарни.

Да дойде Твоето царство!

Господи, Ти даде на мъжете и жените закони изпълнени с мъдрост, които да ги направят щастливи, само ако ги спазват. С тези закони те биха могли да установят царуване на справедливостта и мира; те могат да си помагат един на друг вместо да си причиняват взаимно вреда, както го правят. Силните биха поддържали слабите, вместо да ги смазват. Те биха избягвали злините, които пораждат насилие и крайности от всякакъв вид. Всички нещастия в този свят произлизат от нарушаването на Твоите закони, защото няма дори едно едничко нарушение, което да не води до неизбежни последици.

Ти си дал на животните инстинкта, който бележи границите на техните нужди и на който те механично се подчиняват. И все пак на човеците освен инстинкт Ти също даде интелект и разум. Още повече, Ти им даде свободата да спазват или да нарушават тези от Твоите закони, които засягат всеки един индивидуално, т.е. да избират между добро и лошо, така че да имат заслуга и да поемат отговорност за своите деяния.

Никой не може да се преструва, че е невеж за Твоите закони, защото в Твоята бащина предвидливост Ти пожела те да бъдат записани в съзнанието на всеки един, без разлика на религия и националност. По този начин онези, които ги нарушават правят това, защото не те признават.

Ще дойде ден, когато според Твоето обещание всички ще ги спазват. Тогава ще е изчезнала скептичността; всички ще признаят в Теб Върховния Господ на всички неща и царуването на Твоите закони ще бъде Твоето царство на Земята.

О, Господи, благоволи да ускориш идването му като дадеш на хората необходимата светлина, което ще го води по пътя на истината!

Да бъде Твоята воля, както на небето, така и на земята!

Ако послушанието е дълг на децата към техните родители, на подчинените към висшестоящите, колко по-голям е дългът на създанията към техния Създател! Да правим Твоята воля, Господи, означава да се подчиняваме на Твоите закони и да бъдем покорни без да се оплакваме от твоите божествени декрети (постановления). Хората ще станат послушни, когато разберат, че Ти си източника на цялата мъдрост и че без Теб те не могат да сторят нищо. Тогава те ще сторят Твоята воля на Земята, както го правят избраните на небето.

Дай ни днес насъщния хляб!

Дай ни храната за поддържане на силата на нашето тяло; също ни дай духовна храна за развитието на нашия дух.

Животните намират своите пасища, но човеците зависят от своята собствена активност и умствени ресурси, защото Ти си ги създал свободни. Ти им каза: „Вие ще изкарвате хляба си с пот на челото,”; така Ти превърна труда в едно задължение, така че те да могат да упражняват интелекта си в търсене на средствата да задоволят своите нужди и своето добруване: някои чрез физически труд, други чрез интелектуална работа. Без работа те биха останали инертни и не биха могли да се устремят към блаженството на Духовете от висш ранг.

Ти помагаш на хората с добра воля, които се уповават на Теб за нуждите си, но не и на онези, които се наслаждават на мързела си и биха искали да получават всичко без никакво усилие, нито на онези, които търсят излишеството. (Вижте Глава 25)

Колко много загиват по своя собствена вина, поради небрежност, поради това, че са били разточителни, поради липса на предвидливост или от свои амбиции, защото не са били доволни от това, което Ти си им дал! Те са автори на своите собствени нещастия и нямат право да се оплакват, защото са наказани според греховете си. Но Ти не изоставяш дори тях, защото Ти си безкрайно милостив. Ти протягаш към тях ръка за помощ, ако те искрено се върнат към теб както блудния син (Вижте Глава 5, т. 4).

Преди да се оплакваме от лошата си съдба, нека се запитаме дали това не е наше собствено дело; при всяко нещастие, което ни сполети, нека се запитаме дали не е можело да го избегнем; нека също кажем, че Бог ни е дал нужния интелект, за да сме в състояние да се измъкнем от всяко блато и че от нас зависи да го използваме.

След като закона за труда е изискване за човечеството на Земята, дай ни куража и силата да го изпълним. Дай ни също благоразумие, предвидливост и въздържаност, за да не изгубим плодовете на нашия труд.

Тогава Господи, дай ни днес насъщния хляб, а това са инструментите да постигнем чрез труд нещата, от които се нуждаем в живота, защото никой няма право да моли за излишество.

Ако ни е невъзможно да се трудим, ние ще се уповаваме на Твоята божествена предвидливост.

Ако твоята воля е да ни изпитваш чрез най-смазващите лишения, въпреки усилията ни, ние ще ги приемем като едно справедливо изкупление за грешките, които сме допуснали в този живот или в предишния, защото Ти си справедлив.
Ние знам, че не съществуват незаслужени санкции и че Ти никога не наказваш без причина.

Господи запази ни от завист към онези, които имат това, което ние нямаме или към онези, които имат излишества на разположение, докато на нас ни липсва най- необходимото. Прости им, Господи, ако забравят закона за милосърдието и любов към ближния, на който Ти ни научи. (Вижте глава 16, т. 8).

Също премахни от духа ни идеята да отричаме Твоята справедливост, когато виждаме как злото просперира и нещастието понякога смазва добрите хора. Благодарение на новото просветление, което Ти беше добър да ни дадеш, ние знаем, че Твоята справедливост винаги се изпълнява и никога не пропуска никого; че материалния просперитет на злите е толкова мимолетен, колкото и телесното им съществуване и че те ще преживеят ужасни обрати, докато радостта запазена за онези, които страдат със смирение, ще бъде вечна. (Вижте Глава 5, т. 7, 9, 12 и 18).

И прости ни дълговете, както ние простихме на нашите длъжници!

Господи, всяко едно от нашите нарушения срещу Твоите закони е една обида срещу Теб, един договорен дълг, който рано или късно ще трябва да платим. За тях ние умоляваме прошката на безкрайната ти милост и ние обещаваме да положим всяко усилие, за да не правим нови дългове.

Ти направи милосърдието един изричен закон за всички; но милосърдието не се състои само в помощ към нашите ближни във всичките им нужди. А също и в забрава и опрощение на техните обиди. С какво право ние изискваме твоето опрощение, ако ние самите не го показваме към онези, от които се оплакваме?

Мили Боже, дай ни силата да задушим цялото негодувание, цялата омраза и ненавист в душата ни. Не позволявай смъртта да ни изненада, когато имаме едно желание за отмъщение в сърцето. Ако Ти е угодно да ни вземеш от този свят днес, помогни ни да успеем да се представим пред Теб напълно пречистени от неприязън, следвайки Христовия пример, чийто последни думи бяха в полза на Неговите мъчители (Вижте Глава 10).

Преследванията, които злите ни причиняват, съставляват част от нашите земни изпитания; ние трябва да ги приемем без оплакване, както трябва да приемем всички други изпитания, без да говорим лошо за онези, които чрез своите злодеяния в действителност отварят за нас пътя към вечното щастие, което Ти каза посредством Исус: „Блажени са страдащите за справедливост!” Следователно, нека благословим ръката, която ни наранява и унижава, защото унижението на тялото укрепва душата и тогава ние ще бъдем въздигнати от своите унижения. (Вижте Глава 12, т. 4)

Блажено да е името Ти, Господи, защото ти си ни научил, че съдбата ни след смъртта не е безвъзвратно определена; ние ще открием и в други съществувания средствата, чрез които можем да изкупим и изплатим всички наши минали дългове, и ще бъдем в състояние да осъществим в един друг живот онова, което не сме успели в този, за нашия прогрес. (Вижте Глава 4; Глава 5 , т.5)

По този начин всички привидни нередности на живота най-накрая са обяснени. Светлината е хвърлена над нашето минало и над нашето бъдеще, като един ярък знак за Твоята върховна справедливост и за Твоята безкрайна доброта.

Не ни позволявай да падаме в изкушение, а ни предпази от всяко зло.*

*  В някои преводи се чете: "И не ни въвеждай в изкушение;" тази интерпретация би подвела човек да помисли, че изкушението идва от Бог; че Бог умишлено подтиква хората да вършат зло, една толкова богохулна мисъл, която приравнява Бог със Сатана. Следователно не може Исус да е имал предвид това. Това между другото е в съответствие с общоприетата доктрина по отношение ролята на демоните. (Виж "Рай и Ад", глава 10, Демони) - от автора.


О Господи, дай ни силата да устоим на внушенията на злите духове, които ни изкушават да се отклоним от пътеката на доброта като ни вдъхват лоши мисли.

Ние също сме несъвършени Духове инкарнирани на Земята, за да изкупим греховете си и да станем по-добри същества. Първата причината за злото лежи дълбоко в нас и лошите Духове само се възползват от нашите низши тенденции, подкрепят ни в тях за да могат да ни изкушават.

Всяко несъвършенство е една отворена врата за техните влияния; точно както те са безсилни и се отказват от всякакви опити срещу съвършените същества.
Всичко, което ние бихме могли да направим, за да ги държим настрани е безполезно, ако ние не им се възпротивим с една непоклатима воля за правене на добро и с цялостно изоставяне от злото. Следователно към нас самите трябва да насочим своите усилия и тогава злите Духове съвсем естествено ще стоят настрана, защото злото е това, което ги привлича, докато доброто ги пропъжда (Вижте по-надолу в тази глава: Молитви за Обсебените.)

Господи, поддържай ни в слабостта ни, вдъхновявай ни чрез гласовете на нашите Ангели-Пазители и добрите Духове с желанието да поправим нашите несъвършенства, така че да успеем да предотвратим достъпа на злите Духове до душата ни. (Вижте по надолу т. 11)

Злото не е Твое творение, о Господи, защото източника на цялото добро не може да поражда зло по никой начин. Ние сме, които го създаваме, когато нарушаваме Твоите закони и чрез лошото използване на свободата, която Ти си ни осигурил. Когато човеците най-накрая започнат да спазват Твоите закони, злото ще изчезне от Земята, точно както вече е изчезнало от по-напредналите светове.

Злото не е една фатална необходимост за никого и то изглежда неустоимо за онези, които съучастнически се оставят на него. Ако ние имаме волята да вършим зло, ние също имаме волята да вършим добро. За това, мили Боже, ние молим за твоята помощ и помощта на добрите духове да устоим на изкушението.

Амин! (Да бъде.)

О Господи, дано ти е угодно да се осъществяват нашите желания! И независимо от това, ние се прекланяме пред Твоята безкрайна мъдрост. По отношение на всички неща, които не ни е дадено да разберем, нека бъде сторено според Твоята свята воля, а не нашата, защото Ти ни желаеш само добро и знаеш по-добре от нас кое ни е полезно.

Ние ти отправяме тази молитва към теб, Господи, за себе си, но също я отправяме и за всички страдащи души, били те инкарнирани и дезинкарнирани, за нашите приятели и враговете ни, за всички онези, които търсят нашата помощ, и по- специално за Х... (името на човека, ако се молим за друг).
Ние молим Твоята милост и благословия за всички.

Бележка: Тук вие може да благодарите на Бог за всичко, което ви е дал и да формулирате молба, независимо за себе си или за другите. (Вижте надолу, молитви 26 и 27).ь

Книгата Евангелието според Спиритизма може да намерите в книжен вариант или да си свалите в пдф 

Няма коментари:

Публикуване на коментар