Преводи на оригинални творби на френския професор педагог и основател на Спиритизма Алан Кардек, послания на медиума Шико Шавиер и други автори по теми като смъртта, живота в отвъдното, прераждането, изкуплението, самоубийството, обсебването, болестите, духовете и помощ за живите загубили свои близки.

понеделник, 11 май 2020 г.

Урок 19 Връщане от телесния към духовния живот, ДУШАТА СЛЕД СМЪРТТА, Милосърдието

Онлайн Курс Принципи на Спиритистката Доктрина

по „Книга на Духовете“ на Алан Кардек

Урок 19

ГЛАВА 3
Връщане от телесния към духовния живот

ДУШАТА СЛЕД СМЪРТТА


149. Какво се случва с душата в момента на смъртта?
"Тя отново става Дух, тоест връща се в света на Духовете, откъдето е отсъствала за кратко."
150. Душата запазва ли своята индивидуалност след смъртта?
"Да; никога не я губи. Какво би представлявала душата, ако не запази индивидуалността си?
а) Как душата доказва своята индивидуалност, тъй като вече няма материално тяло?
"Тя продължава да има специфична флуидна обвивка, извлечена от атмосферата на нейната планета и която поддържа облика на последното ѝ въплъщение: нейния периспирит."
б) Душата не взема ли нищо от този свят?
„Нищо, освен паметта и желанието да отиде в един по-добър свят, един спомен изпълнен със сладост или горчивина, според това как е използвала живота си. Колкото по-пречистена е душата, толкова по-ясно разбира безполезността на това, което оставя зад себе си на Земята. "
151. Какво да мислим за мнението на онези, които казват, че след смъртта душата се връща към универсалното цяло?
„Не формира ли групата на духовете едно цяло? Не представлява ли един цялостен свят? Когато сте в едно събрание, вие сте неразделна част от него; но въпреки това, вие винаги запазвате своята индивидуалност."
152. Какво доказателство можем да получим за индивидуалността на душата след смъртта?
„Нямате ли това доказателство в комуникациите, които получавате? Ако не бяхте сляп, щяхте да видите; ако не бяхте глухи, щяхте да чуете; защото колко често един глас ви говори, разкривайки съществуването на едно създание, което е извън вас. "
Коментар на Кардек: Тези, които мислят, че чрез смъртта душата отново навлиза във „вселенското цяло“ са в грешка, ако предполагат, че в него, подобно на капката вода, която пада в океана, тя губи своята индивидуалност. Те са прави, ако под термина „вселенско цяло“ разбират набора от безтелесни същества, в който всяка душа или Дух е един елемент. Ако душите бяха смесени в една амалгама, те биха имали само качества на цялото, нищо не би ги различавало една от друга, биха им липсвали интелигентност и лични качества.  Но напротив, във всички комуникации те свидетелстват, че осъзнават себе си и собствената си воля.
Безкрайното многообразие на характеристиките, които те представят, е именно последица от това, че цялото се състои от различни индивиди. Ако след смъртта съществуваше само онова, което наричат Великото Цяло, което поглъща всички индивидуалности, то това Цяло щеше да бъде еднородно и, следователно, комуникациите, които се получават от невидимия свят биха били идентични.
Тъй като обаче там сред обитателите на този друг свят ние срещаме и добри и лоши същества, и мъдри и невежи, и щастливи и нещастни, които ни представят всички нюанси на характера, бидейки - и щастливи и тъжни, и лекомислени и сериозни и т.н., то ясно е, че това са отделни същества. Още по-очевидна става индивидуалността, когато тези същества докажат своята идентичност чрез безспорни индикации, неопровержими индивидуални особености, отнасящи се до техния земен живот; и съмнение не може да има, когато те се манифестират пред нашето зрение под формата на привидения. Индивидуалността на душата ни беше преподавана на теория, като една точка на вярата. Спиритизма я прави проявена и в известен смисъл материална.
153. В какъв смисъл трябва да се разбира вечният живот?
„Животът на Духа е това, което е вечно; животът на тялото е преходен и преминава. Когато тялото умре, душата се връща към вечния живот. "
а)  Не би ли било по-правилно да наричаме вечен живот този на чистите Духове, на онези, които, достигнали съвършенството, не трябва да понасят повече изпитания?
„Това е по-скоро вечно щастие. Но това е въпрос на думи. Наречете го както желаете, стига да се разбирате един друг. "

„Книга на Духовете“ онлайн от този списък с книги: http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/p/blog-page_60.html
Очакваме вашите коментари, въпроси или просто мнение под статията в сайта или във  фейсбук група Спиритизъм/ Spiritism - https://www.facebook.com/groups/704234613047102/
Всички досегашни уроци от онлайн курса може да намерите тук: http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/p/blog-page_12.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар