Преводи на оригинални творби на френския професор педагог и основател на Спиритизма Алан Кардек, послания на медиума Шико Шавиер и други автори по теми като смъртта, живота в отвъдното, прераждането, изкуплението, самоубийството, обсебването, болестите, духовете и помощ за живите загубили свои близки.

понеделник, 18 януари 2021 г.

Урок 53 - ЛЕТАРГИЯ, КАТАЛЕПСИЯ, ПРИВИДНА СМЪРТ. Сомнамбулизъм

ОНЛАЙН КУРС ПРИНЦИПИ НА СПИРИТИСТКАТА ДОКТРИНА

Урок 53 - ЛЕТАРГИЯ, КАТАЛЕПСИЯ, ПРИВИДНА СМЪРТ. Сомнамбулизъм https://youtu.be/ectQOtrSojc


ЛЕТАРГИЯ, КАТАЛЕПСИЯ, ПРИВИДНА СМЪРТ

422. Хората в летаргия или каталепсия като цяло виждат и чуват какво се казва и прави около тях, без да могат да изразят онова, което чуват и виждат. Тези възприятия през очите и ушите на тялото ли се получават?

"Не; чрез Духа. Духът има съзнание за себе си, но не може да общува. "

а) Защо? 

„Защото състоянието на тялото се противи на това. И това специално състояние на органите ви доказва, че в човека има нещо повече от тялото, защото дори, когато тялото вече не работи, въпреки това Духът показва активност. "

423. При летаргия може ли Духът да се отдели изцяло от тялото по такъв начин, че да остави всички белези на смъртта върху това тяло, а след това да се върне да го обитава?

„При летаргия тялото не е мъртво, тъй като има функции, които продължават да се изпълняват. Жизнеността му е в едно латентно състояние, както при хризалиса, но не е унищожена. При условие, че тялото живее, Духът е свързан с него. Поради ефекта на истинската смърт и разпадането на органите, връзките, които ги обединяват интегрално свързани едно с друго, се разкъсват и раздялата става цялостна, Духът не се връща повече в своята обвивка. Когато един човек, видимо мъртъв, се върне към живота, означава, че процеса на смъртта не е бил завършен. “

424. Чрез една навременна грижа, могат ли да се възстановят връзките, които са готови да се разпаднат и да се върне към живота същество, което определено би умряло, ако не му се помогне?

„Да, без съмнение, и всеки ден имате доказателство за това. Магнетизмът в такива случаи често представлява мощно средство за действие, защото той възстановява на организма жизнения флуид, който му липсва, за да поддържа функционирането на органите. "

Коментар на Кардек: Летаргията и каталепсията произлизат от един и същ принцип, който е временната загуба на чувствителност и движение, поради една все още необяснима физиологична причина. Различават се едно от друго по това, в че при летаргия преустановяването на жизнените сили е общо и придава на тялото всички белези на смъртта; при каталепсия то е локализирано и може да достигне до повече или по-малко обширна част от тялото, с цел да позволи на интелекта да се проявява свободно, което го прави ясно различимо от смъртта. Летаргия винаги е естествена; каталепсията понякога е магнитна.

Сомнамбулизъм*

- в българския език е популярен и термина лунатизъм, разстройство на съня, при което болният извършва по време на сън дейности, характерни за будното състояние.

425. Естественият сомнамбулизъм има ли нещо общо със сънищата? Как да си го обясним?

„Това е състояние на независимост на Духа, по-цялостно отколкото в съня, състояние, в което той придобиват своите способности в по-голям обхват. Тогава душата има възприятия, които ги няма в съня, който представлява едно състояние на несъвършен сомнамбулизъм.

„При сомнамбулизма Духът е в пълно владение на себе си. Материалните органи, бидейки в един вид състояние на каталепсия, спират да получават външни впечатления. Това състояние се появява главно по време на сън, когато Духът може временно да напусне тялото, тъй като се наслаждава на незаменимата почивка от материята. Когато се произвеждат феномените на сомнамбулизма, това е защото Духът на спящия, загрижен за изпълнението на едно или друго нещо, предприема някакво действие, за чието изпълнение трябва да използва тялото си. Той си служи с него като с маса или друг материален обект при феномена на физическите проявления, или дори както се използва ръката на медиума в писмените комуникации. 

В сънищата, за които сме осъзнати, органите, включително тези на паметта, започват да се пробуждат. Те получават несъвършено впечатленията, произведени от външни предмети или причини и ги съобщават на Духа, който е също в покой, и тогава от това, което му се предава, преживява само едни объркани и често нарушени усещания, за чието съществуване няма видима причина, смесени с неясни спомени както от настоящето, така и от предишни съществувания.

Следователно е лесно да се разбере защо сомнамбулистите нямат никакъв спомен за случилото се, докато са били в сомнамбулистично състояние и защо сънищата, за които е запазена паметта, повечето пъти нямат смисъл. Казвам - в повечето пъти, защото понякога се случва те да са последица от точно припомняне на събития от предишен живот, а дори често и един вид интуиция за бъдещето."

426. Има ли т. нар. магнитен сомнамбулизъм нещо общо с естествения сомнамбулизъм?

"Едно и също нещо е, като единствената разлика е, че магнитния сомнамбулизъм е провокиран."

427. Каква е природата на носителя, който наричаме магнитен флуид?

"Това е жизнения флуид, анимираното (оживено) електричество, които представляват модификации на вселенския флуид."

428. Каква е причината за ясновидството при сомнамбулизъм?

"Вече казахме: душата е тази, която вижда."

429. Как може сомнамбулът да вижда през непрозрачни тела?

„Не съществуват непрозрачни тела, освен за вашите груби органи. Не сме ли казвали по-рано, че материята не представлява никаква пречка за Духа, който свободно преминава през нея? Често чувате как сомнамбулът казва, че вижда през челото, юмрука и т.н., защото, смятайки че е изцяло привързан към материята, той не разбира, че е възможно да вижда без помощта на органите. Самият той, от желанието, което демонстрира, смята, че органите са му нужни. Ако обаче бъде оставен свободен, той ще разбере, че вижда през всички части на своето тяло, или по-добре казано, че вижда извън тялото си. "

430. След като ясното виждане на сомнамбула е от душата му или на неговия Дух, защо той не вижда всичко и толкова пъти греши?

„Първо, несъвършените духове нямат право да виждат всичко и да знаят всичко. Не пренебрегвайте факта, че те все още споделят вашите грешки и предразсъдъци. Тогава, когато се присъединят към материята, те не разполагат с всички свои способности на Духа. Бог даде на човека способността на сомнамбулизма за една полезна и сериозна цел, а не за да се информира за онова, което не трябва да знае. Ето защо сомнамбулите не могат да кажат всичко."

431. Какъв е произходът на вродените идеи на сомнамбула и как може той да говори с точност за неща, които пренебрегва, когато е буден, също за неща, които са извън неговия интелектуален капацитет?

„Така е, защото сомнамбулът има повече знания от това, което предполагате. Само че такива знания спят, защото, твърде несъвършена, телесната му обвивка не му позволява да ги запомни. Какво в края на краищата представлява един сомнамбул? Дух, като нас, който се намира инкарниран в материята, за да изпълни мисията си, който се пробужда от тази летаргия, когато изпадне в състояние на сомнамбулизъм. Вече многократно ви казахме, че живеем множество пъти. Тази промяна е такава, че в сомнамбула, както при всеки Дух, причинява материалната загуба на наученото в предишното съществуване. Влизайки в състояние, което вие наричате криза, той си спомня какво е знаел преди, но винаги по един непълен начин. Той знае, но не може да каже откъде идва това, което знае, нито как е придобил знанието, което му се е разкрило. С преминаване на кризата всички спомени се заличават и той се връща отново в тъмнината на телесния живот.“

Коментар на Кардек: Опита показва, че сомнамбулите също получават комуникации и от други духове, които им предават какво трябва да кажат и запълват дефицита, който показват. Това се потвърждава особено за медицинските предписания. Духът на сомнамбула вижда вредата, а друг му посочва лекарството. Това съвместно действие понякога е патент и се разкрива още повече чрез тези много чести изрази: казват ми да кажа или забраняват ми да казвам това нещо. В последния случай винаги съществува опасност в настояването за откровение, когато ви е отказано, защото се дава място да се намесят лекомислени духове, които говорят за всичко без скрупули и без да ги е грижа за истината.

432. Как обяснявате виждането от разстояние при определени сомнамбули?

„По време на сън душата не се ли транспортира? Същото се дава и при сомнамбулизма.“

433. По-голямото или по-малко развитие на ясновидството при сомнамбулизма зависи ли от физическата организация, или само от природата на въплътения Дух?

„И от двете. Има физически качества, които позволяват на Духа да се отделя повече или по-малко лесно от материята. "

434. Способностите, на които сомнамбулът се радва, същите ли са, с които Духът разполага след смъртта?

"Само до известна степен, защото е необходимо да вземе предвид влиянието на материята, с която той все още е свързан."

435. Може ли сомнамбулът да вижда други Духове?

„Повечето от тях ги виждат много добре, в зависимост от степента и естеството на осъзнатост на всеки един. Много често срещано е обаче да не осъзнават в началото, че виждат Духове, и да ги вземат за телесни същества. Това се случва главно с онези, които, не знаейки нищо за Спиритизма, все още не разбират същността на Духовете. Фактът ги учудва и ги кара да предположат, че това, което е в полезрението им, са земни същества.“

Коментар на Кардек: Същото се случва и с онези, които са умрели, а все още се смятат за живи. Те не забелязват никаква промяна в обкръжението им, на тях им изглежда, че Духовете имат тела еднакви на нашите, и приемат за истински телата, с които самите Духове им се представят.

436. Дали сомнамбулът, който вижда от разстояние, вижда от точката, в която се намира тялото му или откъдето е душата му?

„Защо питате този въпрос, след като знаете, че душата е тази, която вижда, а не тялото?“

437. Тъй като това, което става при явленията на сомнамбулизма, е, че душата се транспортира, как сомнамбулът може да изпита в тялото си усещанията за студ и топлина, съществуващи на мястото, където се намира душата му, много пъти доста далече от неговата обвивка?

„Душата в такива случаи не е напуснала изцяло тялото; тя остава хваната от връзката, която ги свързва и която тогава играе ролята на проводник на усещанията. Когато двама души комуникират от един град до друг чрез средствата на електричеството, то представлява връзката, която свързва мислите им. Следователно те разговарят, сякаш са един до друг."

438. Употребата, която един сомнамбул осъществи на своята способност влияе ли върху състоянието на Духа му след смъртта?

„Да, много, както добрата или лошата употреба на човека на всичките способности, с които Бог го е надарил.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ И ПРИМЕРИ:

1) Книга на Медиумите, глава 14, точка 173.

Един от нашите приятели познаваше сомнамбул - едно  14 - 15-годишно момче с много обикновен интелект и изключително оскъдно образование. В състояние на сомнамбулизъм обаче то показа изключителна осъзнатост и голяма проницателност. Той изпъкваше преди всичко в лечението на болести и извърши голям брой изцеления, считани за невъзможни. Един ден, консултирайки един пациент, то описа болестта с абсолютна точност. 

– Не е достатъчно, - му казаха присъстващите, - сега трябва да посочиш лекарството. 

- Не мога, - отговори момчето, - моят ангел-лечител не е тук.

- Кой е този ангел-лечител, за когото говориш? 

- Този, който диктува лековете. 

- Не си ли ти този, който вижда лекарствата?

 - О! Не. Моят ангел-лечител е този, който ги диктува.

И така в този сомнамбул действието по виждане на болестта беше от собствения му Дух, който не се нуждаеше от помощ за това; посочването на лечебните средства обаче беше давано от друг. Тъй като другия не присъстваше, сомнамбула не можеше да каже лек. Когато беше сам, той беше просто един сомнамбул; в присъствието на онзи, когото наричаше своя ангел-лечител, той беше медиум-сомнамбул.

Ще цитираме и три други интригуващи случая:

2) Между 2010 и 2015 г. един приятел забеляза, че двете му най-малки деца, тогава на 11 и 13 години, имат чести пристъпи на сомнамбулизъм по следния начин: те се събуждат посред нощ, сядат на леглата си и започват да разговарят на език, който наподобява на езиците от скандинавски произход. Когато навършиха 14 и 16 години, явлението спря.

Сомнамбулизма е по-често срещан в детството, отколкото в зряла възраст.

3) "Валя цяла нощ. С приятелката ми спяхме, когато изведнъж тя започна да скача на леглото, събуди ме и ми каза да отида с нея в хола. Отидохме. Няколко минути по-късно част от тавана падна върху нашето легло, точно там, където спях. "

4) На 8 ноември 2008 г. вестник Газет публикува следните новини:

"Мистерия заинтригува жителите на община Рио Бананал. Зидарят Одаир Хосе Берти, на 35 години, не знае как се е озовал на една скала с височина около 300 метра, където е останал около 17 часа. Той беше спасен от пожарникари в една рискована операция, която продължи 12 часа и приключи вчера сутринта.

Дори за опитните пожарникари, които са били на местопроизшествието, фактът няма логично обяснение. Според тях достъпът до върха на скалата е изключително труден, дори с използването на оборудване.

Жителите на региона уверяват, че би било практически невъзможно да се изкачи скалата без технически ресурси за изкачване.

- Само Бог знае как той се е озовал там - коментира Клаудесир Берти, племенник на зидаря.

Самият Одайр беше изплашен от ситуацията. Тъй като бил много уморен, той заспал рано. На следващия ден, когато се събудил, той бил ужасен, когато разбрал, че е на върха на една скала. Отчаян, той започнал да крещи, размахвайки ризата си, докато един местен жител не го видял.

Когато бил спасен, зидарят бил по къси панталони, риза и пантофи и според пожарникарите нямал нито драскотина по тялото си. Въпреки това той изглеждал в лошо здравословно състояние, тъй като бил жаден и гладен. Бил прегледан в местната медицинска служба и след това освободен. "

------------------------

Тенденцията за в бъдеще е, че сомнамбулизма или лунатизма както е известен в медицината като разстройство ще бъде заменен с едно отделяне от тялото по осъзнат начин, т.е. с пълния контрол на медиума върху явлението. Всъщност това явление вече настъпва и е известно под името ОИТ – опитност извън тялото, термин даден от Робърт Монро, човек който благодарение на своята дарба прави различни изследвания през миналия век и прокарва идеята за осъзнато излизане на духа от физическото тяло. 

Книга на Духовете“ онлайн от този списък с книги: http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/p/blog-page_60.html

Очакваме вашите коментари, въпроси или просто мнение под статията в сайта или във фейсбук група Спиритизъм/ Spiritism - https://www.facebook.com/groups/704234613047102/

Всички предишни и следващи уроци може да намерите в тази плейлиста: https://www.youtube.com/playlist?list=PLnTgcZReG7_or0ZGqunKS9rp2MjAal6zS





Няма коментари:

Публикуване на коментар