Преводи на оригинални творби на френския професор педагог и основател на Спиритизма Алан Кардек, послания на медиума Шико Шавиер и други автори по теми като смъртта, живота в отвъдното, прераждането, изкуплението, самоубийството, обсебването, болестите, духовете и помощ за живите загубили свои близки.

понеделник, 12 октомври 2020 г.

Урок 41 ПОМЕН ЗА УМРЕЛИТЕ, ПОГРЕБЕНИЯ – КАК ДА ПОЧИТАМЕ СВОИТЕ БЛИЗКИ, ПСИХОСФЕРАТА НА ГРОБИЩАТА

ПСИХОСФЕРАТА НА ГРОБИЩАТА ПРЕЗ ОЧИТЕ НА ЕДИН ДУХ И ПРЕПОРЪКАТА НА ДИВАЛДО ФРАНКО 

ПОМЕН ЗА УМРЕЛИТЕ. ПОГРЕБЕНИЯ – КАК ДА ПОЧИТАМЕ СВОИТЕ БЛИЗКИ, 

Урок 41


Въпросите от Книга на Духовете, които разглеждаме днес:

ВЪЗПОМЕНАНИЯ НА УМРЕЛИТЕ. ПОГРЕБЕНИЯ

320. Духовете разчувстват ли се, когато онези, които са обичали на Земята, си спомнят за тях?

„Много повече, отколкото можете да си представите. Ако те са щастливи, този факт увеличава тяхното щастие. Ако са нещастни, то им служи за облекчение. "

321. За Духовете по-тържествен ли е денят за помен на умрелите (Задушница) в сравнение с останалите дни? Радват ли се да отидат да се срещнат с онези, които ще се молят на гробищата над техните гробове?

„Духовете в този ден отговарят на призива на тези, които на Земята насочват мислите си към тях, както правят и всеки друг ден. "

а) Но за починалите това специален ден ли е на събиране на мястото, където са погребани телесните им останки?

„На този ден в голям брой те се събират в некрополите, защото тогава също е по-голям броя на хората, които ги призовават с мисъл по тези места. Всеки Дух обаче отива там само заради своите приятели, а не заради тълпата на безразличните."

б) В каква форма се появяват там и как бихме ги видели ние, ако те можеха да станат видими?

"Под формата, която са имали, когато са били инкарнирани."

322. А забравените, чиито гробове никой няма да посети, появяват ли се също там и усещат ли някакво съжаление, виждайки, че никой приятел не си спомня за тях?

„Какво значение има за тях Земята? Те се свързват с нея само поради връзките на сърцето. И след като няма никой, който да изпитва обич към тях, нищо друго не обвързва Духа с тази планета. Той има цялата Вселена за себе си."

323. Посещението на един човек на гроба създава ли по-голямо удовлетворение у Духа, чиито телесни останки са там, отколкото молитвата, която същия човек прави за него в своя дом?

„Онзи, който посещава един гроб, само показва под такава форма, че мисли за отсъстващия Дух. Посещението е едно външно представяне на един съкровен факт. Вече казахме, че молитвата е това, което освещава акта на възпоменание. Няма никакво значение от мястото, стига тя да е направена със сърце.“

324. Духовете на хората, на които са издигнати статуи или паметници присъстват ли на церемонията по откриването им и изпитват ли някакво удоволствие от нея?

„Мнозина присъстват на такива церемонии, когато могат; те обаче се трогват много повече от хората, които пазят спомени за тях, отколкото от отдадените почести."

325. От къде произхожда желанието на някои хора да бъдат погребани на едно място, а не на друго? Дали е защото биха предпочели, след като умрат, да се връщат на такова място? И тази важност, която се отдава на такова материално нещо, знак за несъвършенството на Духа ли е?

„Това е специфична привързаност на Духа към определени места и е признак за морална непълноценност. Какво значение има за извисения Дух това или онова късче Земя? Нима не знае, че душата му ще се присъедини ли към близките му, дори костите им да са разделени? "

а) Събирането на тленните останки на всички членове на едно семейство да са погребани на едно място трябва ли да се счита за напразно?

"Не; това е един благочестив обичай и свидетелство за симпатията на тези, които го правят към техните любими хора. Макар и маловажно за Духовете, това събиране е полезно за хората: техните спомени стават по-концентрирани."

326. Душата, която се е върнала към живота на духовете, вълнува ли се от духовните почести, които се правят над тленните ѝ останки?

„Когато Духът вече е достигнал определена степен на съвършенство, той е лишен от всякаква земна суета и разбира безполезността на всички тези неща. Разберете обаче, че има Духове, които в първите моменти след своята материална смърт, изпитват голямо удоволствие от уважението, което им се отдава, или отегчение от липсата на внимание към телесната им обвивка. Те все още са запазили някои от предразсъдъците на този свят. "

327. Духът присъства ли на своето погребение?

„Той често го наблюдава, но понякога все още е разстроен и не разбира какво се случва.”

а) Процесията от много хора присъстващи на погребението ласкае ли Духа?

"Горе-долу, в зависимост от чувството, което ги води."

328. Духът на един току-що починал човек присъства ли на срещата на своите наследници за отваряне на завещанието?

"Доста често. За ваш урок и наказание на виновните, Бог позволява това да се случи. По този начин Духът оценява стойността на изказванията на любов и отдаденост, които са му отправяни по време на живота му. Всички чувства за него стават очевидни и той изпитва разочарование изяснявайки си алчността на тези, които се домогват до оставените от него вещи. Ще дойде време обаче, когато това разочарование ще го мотивира. “

329. Инстинктивната почит, която във всички времена и сред всички народи, човекът е отдавал и отдава на починалите, един ефект ли представлява от неговата интуиция за бъдещия живот?

„Това е естествената последица от тази интуиция. Ако това не беше така, нямаше да съществува нито една причина за това уважение. "

ДОПЪЛНИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ:

ПСИХОСФЕРАТА на ГРОБИЩАТА ПРЕЗ ОЧИТЕ НА ЕДИН ДУХ и ПРЕПОРЪКАТА на медиума ДИВАЛДО ФРАНКО - http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/2020/10/blog-post_12.html

„Книга на Духовете“ онлайн от този списък с книги: http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/p/blog-page_60.html

Очакваме вашите коментари, въпроси или просто мнение под статията в сайта или във фейсбук група Спиритизъм/ Spiritism - https://www.facebook.com/groups/704234613047102/


Всички досегашни уроци от онлайн курса може да намерите тук: http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/p/blog-page_12.html

1 коментар:

  1. Здравей Павлина,тук във видеото спомена за бил гейтс това и онова,-точно обратноно е,малка част завещава на децата си защото повечето пари ги харчи за дяволски цели,не да намали бедността а да увеличи бедноста,нали знаеш че в момента настъпва плана на дявола и неговата армия гейтс е този главния който е разработил ваксината за унищожение на хората ковид,задачата е намаление на популацията и бедните ще бъдат още по бедни,а богатите още по богати,средно няма и глад и мор,дявалския план е започнал да действа взимат ни свободата,забраняват ни да излизаме,да се срещаме и кофти е че доста още спят и нямат представа за какво става въпрос ,в плана е да ни ваксинират догодина а не след дълго да ни чипират и да ни следят парите в банката ,какво ядеме и всичко,не трябва да допускаме да се ваксинираме и чипираме щото много народ ще измре,но как да се защитим когато първоначално ще е доброволно за да не се усетят хората че е от дявола,а след това ще го направят задължително и аз неискам но,ми е ясно че щом нямяш чип,тогава нямаш и достъп до работата ,до парите си,и да си купуваш храна-за това е писано че ще има глад и който може да си съхранява храни за дълго време и да си пести зеленина.Гейтс е дявол и няма медицинско образование,а как така той изработва ваксината за ковид в чинския град точно там откъдето тръгна ковид,за всичко какво предстой и става имаше видео на ютб ,но знаеш че истината се крие от хората ,аз успях да го изгледам пратих го на няколко познати ,но едва ли веднага са го пуснали а вечерта видето беше премахнато от ютб,защото не трябва хората да знаят истината и да се пробудят да видят кой стой зад всичко това а да си мислят че бог е пратил ковида и след малко ще мине и пак да си продължат по стария начин на мислене и действие

    ОтговорИзтриване