Преводи на оригинални творби на френския професор педагог и основател на Спиритизма Алан Кардек, послания на медиума Шико Шавиер и други автори по теми като смъртта, живота в отвъдното, прераждането, изкуплението, самоубийството, обсебването, болестите, духовете и помощ за живите загубили свои близки.

петък, 9 октомври 2020 г.

Глава 19 Лечебното Дихание

Книга Пратениците, духовен автор Андре Луис, чрез медиума Шико Шавиер

Глава 19  Лечебното Дихание


След някои интересни бележки относно ситуацията във физическите сфери, Анисето се върна към изследване на нашите нужди за службата. 

С приятелско чувство Алфредо каза: 

- Поради настъпващата буря може да прекарате няколко часа с нас, и утре на разсъмване да продължите. 

И с дълбока изненада го чух да потвърждава: 

- Може да използвате колата ми, до зоната, до която това е възможно. Ще осигуря обучен шофьор и с тази мярка ще спестите много време. 

Аз не можех да скрия учудването си. Въпреки, че познавах дейността на Самаряните*1 от Наш Дом, които използваха големи превозни средства теглени от животни, при спасителни операции в по-ниските райони и вземайки предвид основните трудности, с които се сблъскахме при дългото пътуване до Помощната Станция, не допусках, че е възможно тази институция за помощ да разполага с подобен транспорт. По-късно научих, че системите за транспорт в районите най-близки до Повърхността, се базират на трансцендентни основи на електромагнетизма и са много по-многобройни, отколкото можем да си представим. 

*1 - Духовни работници, които патрулират в Ниските Зони по-близки до Земята и прибират нуждаещи се и страдащи духове, на които може да се помогне в Духовната Колония Наш Дом.

Нашият инструктор, който сякаш обмисляше сериозно ситуацията, отбеляза със загриженост: 

- Ние обаче имаме спешни задачи във физическите сфери. Висенте и Андре трябва да започнат своето активно учение. 

Алфредо се усмихна любезно, уверявайки ни:

- По отношение на това няма нужда да се тревожим много. Винаги има нещо за правене на всяко място. Там, където съществува дух на сътрудничество у създанието, значи я има и службата на Бог. Нашите приятели биха могли да ни сътрудничат още днес в дейностите на помощта. Те биха могли да ни придружат, например, в молитвената работа, в която винаги има много неща за правене и много уроци за научаване. 

- Отлично предложение! - възкликна нашият инструктор. - Индивидуалната или колективната молитва винаги е един огромен резервоар от поучителни уроци. 

- Между другото, - каза ласкаво Исмаилия, - не трябва да се бавим дълго. Почти е дошло време. 

В този момент, сякаш внезапно спомнил си за един сериозен работен ангажимент, администраторът заговори, обръщайки се към своята спътница:


- Трябва да предупредим Оливия и Магдалина за задължителните мерки за през нощта. Ще ни е необходима колаборацията на още няколко техници по Дихание. Имаме няколко братя в сериозно състояние, които са погълнати от по-силни физически впечатления. 

- Техници по Дихание? - попитах изумено, преди Исмаилия да успее да направи какъвто и да е коментар относно този тип служба. 

- Да, приятелю - отговори Алфред грижовно, - Лечебното Дихание дори и на Земята е една възвишена привилегия за човека. Въпреки това, докато сме инкарнирани, на нас ни отнема много време, за да овладеем големите съкровища, които ни принадлежат. Обикновено там живеем като си губим време във фантазии, вярвайки в безполезни неща или подхранвайки недоверие. Всеки сред наземните форми, който би могъл да разбере пълния обхват на този въпрос би могъл да създаде в света най-ефективните дихателно-терапевтични процеси.

- Но дали такова наследство е достъпно за всеки инкарниран Дух? - попита Висенте, споделяйки моята изненада.

 Нашият събеседник се замисли за миг и отговори загрижено: 

- Както магнетизиращите пасове, които могат да бъдат изпълнявани от голям брой хора, със забележими ползи, също така и лечебното дихание може да бъде използвано от повечето създания, с огромни предимства. Трябва обаче да добавим, че във всеки момент и ситуация индивидуалните усилия са от съществено значение. Всяко благородно постижение изисква сериозна подкрепа. Божественото благо, за да се прояви в действие, изисква човешката добра воля. Нашите техници в тази работа не бяха веднага формирани. Те се упражняваха дълго, натрупаха опит на една висока цена. Във всичко съществува науката за началото. Те са уважавани служители поради постиженията, които са постигнали, печелят значително възнаграждение и се радват на голямо уважение, но за това, трябва да поддържат чистотата на устата си и светостта на намеренията си. 

Разбирайки интереса, който думите му предизвикаха, администраторът продължи след кратка пауза. 

- В плътските кръгове, за да бъде достатъчно утвърдено Диханието, от съществено значение е човекът да има един здрав стомах, една уста, свикнала да говори добро, като се въздържа от злото, и един ясен ум, заинтересован да помогне. Подчинявайки се на тези изисквания, ще имаме едно успокояващо дихание, ободряващо, стимулиращо и лечебно. Чрез него на Земната Повърхност също могат да се предават здраве, успокоение и живот. 

И тъй като Висенте и аз не можахме да скрием недоумението си, Алфредо отбеляза:

- Това не е ново. Освен, че докосваше онези, които изцели, Исус понякога им даваше божественото дихание. Диханието на живота минава през цялото Творение. Всяка свещена страница, която коментира принципа на съществуването, говори за това. Никога ли не сте мислили за вятъра като за съзидателното дихание на Природата? Що се отнася до мен, откакто бях приет в Кампо да Пас, когато бях прибран от онези ужасни духовни условия, аз научих прекрасни уроци в това отношение. Дотолкова, че, ръководейки този Пост, с възможностите, които ми се предлагат, аз насърчих подготовката на нови сътрудници в това отношение, предлагайки компенсация на тези, които решат да започнат задачата по специализация, което не винаги е лесно за всички.

По това време Исмалия прие някои важни сътрудници, подготвящи се за задачата. Впечатлен от това, което бях чул, следях внимателно подготовката, която се организираше. И все пак като се оказах насаме с Анисето, споделих голямата си изненада, а той ми отговори с поверителен тон:

 - Забравяте ли, че самата Библия, когато говори за началото на човека, ни казва, че Създателят е вдишал в създадената форма, предавайки ѝ диханието на живота. Що се отнася до нашите въплътени братя и сестри, трябва да се признае, Андре, че дори да идва от несъвършени хора, но с доброжелателни, всяко дихание, с намерение да облекчи или изцели, има едно важно значение сред създанията, защото всички ние сме преки наследници на Божествената сила. Всъщност трябва да се отбележи, че ние не сме изправени пред нещо ексклузивно. Вие самият минахте за кратко през нашето Министерство на Помощта. Там имаме един голям институт, специализиран в тази тема, където благородни сътрудници посвещават себе си на тази модалност на сътрудничество. Във физическия план всяка уста с едно свято намерение, може да осъществи една ценна помощ, но трябва да се отбележи, че великодушните и чисти усти ще бъдат в състояние да раздават божествена помощ, излъчвайки жизнени флуиди на здраве и успокоение.

 Очаквах Анисето да продължи, показвайки ми магнетизиращите качества на диханието, но Алфредо се приближи до нас, прилежен и загрижен, възклицавайки:

- Понастоящем сме назначени за работата по подпомагане и молитва.

- С удоволствие ще ви последваме, - отговори нашият инструктор, усмихвайки се. 

Необходимо беше да прекъснем урока и да се погрижим за различните си задължения.

Всички преведени глави на книга Пратениците тук: http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/p/blog-page_46.html



Няма коментари:

Публикуване на коментар