Преводи на оригинални творби на френския професор педагог и основател на Спиритизма Алан Кардек, послания на медиума Шико Шавиер и други автори по теми като смъртта, живота в отвъдното, прераждането, изкуплението, самоубийството, обсебването, болестите, духовете и помощ за живите загубили свои близки.

понеделник, 24 февруари 2020 г.

Урок 8 Разнообразие на Човешките Раси и Множественост на Световете, Курс Принципи на Спиритистката Доктрина



СТАТИИ И МАТЕРИАЛИ В ПОДКРЕПА НА ТЕМАТА ЗА ОБИТАЕМОСТ НА НАСЕЛЯВАНИТЕ СВЕТОВЕ И ИЗВЪНЗЕМНАТА ВРЪЗКА В ПРОИЗХОДА НА ЧОВЕШКИТЕ РАСИ:




Истинската роля на Исус, предците на човешките същества, Адамичните Раси, Звездна Система КАПЕЛА- 1 част https://spiritismallankardecbg.blogspot.com/2019/12/1.html

Планетата Венера – списание "Revue Spirite" АВГУСТ 1862г. http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/2019/04/revue-spirite-1862.html  

Описание на планетата МАРС - Получено от медиума Франсиско Кандидо Шавиер, на 25 Юли 1939 http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/2019/04/25-1939.html  

Описание на ЮПИТЕР - Списание "Revue Spirite" »Април»1858г. – 1 част http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/2019/04/revue-spirite-1858.html  

Описание на планетата Юпитер от Априлския брой на френското спиритистко списание "Revue Spirite" от 1858 г - 2 част http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/2019/04/revue-spirite-1858_8.html 

Шико Шавиер и Уфологията - лекция на Жералдо Лемос Нето (разказва за планетата Сатурн описана от духа на майката на Шико Шавиер) http://spiritismallankardecbg.blogspot.bg/2017/03/izvanzemnicivilizacii.html  

Видео по книгата „По Пътя към Светлината“ – Шико Шавиер Живот на други планети  https://youtu.be/co8sJwdNPto  

Шико Шавиер разказва за добрите и лошите извънземни http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/2020/01/blog-post_17.html 


ЕТО И ТЕМИТЕ В ДНЕШНИЯ УРОК 8:

Разнообразие на Човешките Раси

52. Каква е причината за физическите и моралните различия, които съществуват между човешките раси по земята?

„Климата, начина на живот и социалните навици. Същите различия биха възникнали и в случая на две деца от една и съща майка, ако са отгледани далеч едно от друго и са заобиколени от различни влияния и условия; децата, възпитани различно, няма да имат морална прилика едно с друго."

53. Човешката раса в различни точки на земното кълбо ли е възникнала?

„Да, и в различни епохи; и това е една от причините за многообразието на човешките раси. Хората от примитивните периоди, били разпръснати надлъж и нашир в различен климат, и приобщавайки се с хора от други места, формирали нови типове."

53 а) Тези разлики представляват ли различни видове?

"Със сигурност не. Всички те съставляват едно единствено семейство. Дали разликите между сортовете на един и същ плод пречат на принадлежността им към един и същи вид."

54. Ако не всички човешки видове произхождат от един и същи прародител, трябва ли те поради това да престанат да се считат за братя?

"Всички хора са братя по силата на общата им връзка със Създателя, защото те са оживени от един и същи дух и имат една и съща цел. Човешкият ум винаги е склонен да придава твърде буквално значение на изявления, които неизбежно са несъвършени и непълни. "

Множественост на светове

55. Всички ли небесни тела, които се въртят в космоса, са населени?

"Да; и хората на земята далеч не са, както предполагате, първи по интелигентност, доброта и съвършенство. Има много хора, които имат едно високо мнение за себе си, които дори си представят, че вашето малко земно кълбо, единствено от всички безбройни небесни тела около вас, има привилегията да бъде обитавано от разумни същества. Гордост и суета! Те си въобразяват, че Бог е създал Вселената само за тях.

Коментар на Кардек: Бог е населил небесните тела във Вселената с живи същества, всички от които допринасят за постигане крайната цел на Провидението. Да вярваме, че присъствието на живи същества е ограничено само до планетата, която обитаваме, означава да се съмняваме в мъдростта на Бог, който не е прави нищо безполезно. Следователно трябва да е възложил на всички останали небесни тела във Вселената предназначение, по-важно от това само да ни зарадва очите със звездната нощ. Освен това няма нищо в позицията, размера или физическа конституция на земята, за да се обоснове предположението, че само тя, от безбройните милиарди светове, разпространени в безкрайността на пространството, има привилегията да бъде обитавана.

56. Еднакъв ли е физическия строеж на всички небесни тела?

"Не; те изобщо не приличат един на друг."

57. След като физическия строеж на различните светове не е еднакъв за всички, следва ли от това, че живите съществата, които ги обитават, имат различна организация?

"Безспорно е така; точно както във вашия свят рибите са организирани за живот във водата, а птиците - за живот във въздуха."

58. Планетите, които са най-отдалечени от Слънцето, лишени са от светлина и топлина, ако то им се показва само като една звезда?

"Предполагате ли, че няма други източници на светлина и топлина освен слънцето? Нима пренебрегвате електричеството, което в определени светове играе много по-важна роля, отколкото във вашата земя? Освен това, не сме казали, че всички същества от онези светове са направени от същата материя като вас и органите им са устроени като вашите."

Коментар на Кардек: Условията за съществуване на съществата, които обитават различните светове, трябва да адаптирани за средата, в която им е предопределено да живеят. Ако никога не бяхме виждали риби, ние щяхме да се смеем на идеята, че в морето би могло да съществуват всякакви живи същества. Така е и с всички останали светове, които без съмнение съдържат непознати за нас елементи. Не виждаме ли на земята дългите полярни нощи осветени от електричеството на аурора бореалис? Невъзможно ли е в някои светове да има електричеството много по-изобилно, отколкото на Земята, и да играе една роля в общата им икономика, с такива последици, които не можем да си представим? Следователно тези светове могат да съдържат в себе си източниците на топлина и светлина, необходими на жителите им.

„Книга на Духовете“ онлайн от този списък с книги: http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/p/blog-page_60.html

Очакваме вашите коментари, въпроси или просто мнение под статията в сайта или във фейсбук група Спиритизъм/ Spiritism -  https://www.facebook.com/groups/704234613047102

Всички досегашни уроци от онлайн курса може да намерите тук: http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/p/blog-page_12.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар