Преводи на оригинални творби на френския професор педагог и основател на Спиритизма Алан Кардек, послания на медиума Шико Шавиер и други автори по теми като смъртта, живота в отвъдното, прераждането, изкуплението, самоубийството, обсебването, болестите, духовете и помощ за живите загубили свои близки.

понеделник, 10 февруари 2020 г.

Урок 6 Сътворение и Формиране на Световете Курс Принципи на Спиритистката Доктрина

Урок 6, Книга на Духовете, Алан Кардек
въпроси от 37 до 42



Очакваме вашите коментари, въпроси или просто мнение под статията в сайта или във фейсбук група Спиритизъм/ Spiritism -  https://www.facebook.com/groups/704234613047102



Урок 6

Нашия превод на въпросите, които изучаваме тази седмица:

ГЛАВА III

СЪТВОРЕНИЕ
Формиране на Световете

Коментар на Кардек: Вселената включва безкрайността на световете, както тези, които виждаме, така и тези, които не виждаме, всички одушевени и неодушевени същества, всички звезди, които се въртят в пространството, и всички флуиди, с които пространството е запълнено.

37. Създадена ли е Вселената или съществува от цялата вечност, като Бог?
"Със сигурност Вселената не може да се е създала сама себе си; и ако тя съществува от цялата вечност, като Бог, тя не би могла да бъде дело на Бог."
Коментар на Кардек: Разумът ни казва, че Вселената не може да е създала себе си и че, така както не би могла да бъде дело на случайността, то трябва да е дело на Бог.
38. Как Бог е създал Вселената?
"Заемайки един добре познат израз ще отговорим така:
чрез Неговата воля. Нищо не охарактеризира по-добре действието на тази всемогъща воля от онези красиви думи от Битие "И каза Бог: "Нека бъде светлина, и стана светлина."
39. Можем ли да знаем как се формират светове?
"Всичко, което може да се каже по този въпрос, и вие да разберете, е следното: Световете се образуват от кондензацията на материята, разпръсната в пространството."
40. Кометите, както се предполага досега, едно начало на кондензация ли са на примитивните материални светове в процес на формиране?
„Да, но е абсурдно да се вярва във влиянието, което им се приписва. Искам да кажа, влиянието, което обикновено им се приписва; защото всички небесни тела имат своя дял на влияние в производството на определени физически явления.“
41. Възможно ли е един напълно оформен свят да изчезне и материята, от която е съставен, да бъде отново разпръсната в пространството? 
"Да. Бог обновява светове, както обновява и живите същества, които ги обитават."
42. Можем ли да знаем продължителността на времето, използвано за формирането на светове -  на земята например?
"Това е въпрос, по отношение на който не мога да ви кажа нищо, защото това е известно само на Създателя; и наистина глупав би бил този, който претендира, че притежава такова знание, или да преброява вековете на такава една формация."

„Книга на Духовете“ онлайн от този списък с книги: http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/p/blog-page_60.html

Очакваме вашите коментари, въпроси или просто мнение под статията в сайта или във фейсбук група Спиритизъм/ Spiritism - https://www.facebook.com/groups/704234613047102/

Всички досегашни уроци от онлайн курса може да намерите тук: http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/p/blog-page_12.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар