Преводи на оригинални творби на френския професор педагог и основател на Спиритизма Алан Кардек, послания на медиума Шико Шавиер и други автори по теми като смъртта, живота в отвъдното, прераждането, изкуплението, самоубийството, обсебването, болестите, духовете и помощ за живите загубили свои близки.

понеделник, 17 февруари 2020 г.

Урок 7 Създаване на живите същества и населяване на Земята АДАМ, Курс Принципи на Спиритистката Доктрина

Създаване на Живите Същества
НАСЕЛЯВАНЕ НА ЗЕМЯТА – АДАМ
Разнообразие на Човешките Раси
Множественост на светове

Това са темите, които разглеждаме в днешния Урок 7 от Книга на Духовете на Алан Кардек





Очакваме вашите коментари, въпроси или просто мнение под статията в сайта или във фейсбук група Спиритизъм/ Spiritism https://www.facebook.com/groups/704234613047102


Нашия превод на въпроси 43-51:

Създаване на Живите Същества

43. Кога земята е станала обитаема?
"В началото всичко било хаос; стихиите били смесени в състояние на объркване. Постепенно всяко нещо заело своето място. Тогава се появили и живи същества, приспособени към състоянието на земното кълбо."

44. Откъде идват живите същества, които се появяват на Земята?
„Техните зачатъци се съдържаха в самата земя в очакване на благоприятния момент за тяхното развитие. Органичните принципи се събраха при преустановяването на силата, която ги държеше раздалечени, и тези принципи формираха зародишите на всички живи същества, които населиха Земята. Тези зародиши останаха латентни и инертни, като какавидата и семената на растенията, до настъпването на подходящия момент за оживяване на всеки вид. Съществата от всеки вид след това се събраха и се размножиха."

45. Къде бяха органичните елементи преди образуването на Земята?
"Те съществуваха, така да се каже, в едно флуидно състояние, в космоса, сред духовете или на други планети, очаквайки създаването на земята, за да започнат едно ново съществуване на една нова планета."

Коментар на Кардек: Химията ни показва молекулите на неорганичните тела, които се обединяват, за да произведат кристали с правилни форми, неизменни за всеки вид, веднага щом тези молекули се окажат в условията, необходими за тяхната комбинация. Най-малкото нарушаване на тези условия е достатъчно, за да се предотврати съединяването на елементите, или поне предотвратява симетричното подреждане, което образува кристала. Защо не се случва същото сред органичните елементи? Ние съхраняваме от години семената на растенията и на животните, които се оживяват само при определена температура и при определени условия: зърна пшеница са наблюдавани как покълват след изминаване на векове. Следователно, в тези семена се крие латентен принцип на жизнеността, който само очаква събирането на благоприятни обстоятелства, за да се развие. Може ли това, което се случва пред очите ни всеки ден, да се е случвало и в началото на земното кълбо? Дали идеята за образуването на живи същества, породени от хаоса под действието на самата сила на Природата, намалява по някакъв начин величието на Бог? Съвсем не:  това кореспондира по-добре с усещането ни за необятността на Неговата сила, упражняваща властта си върху безкрайността от светове чрез действието на универсалните закони.
Вярно е, че тази теория не решава въпроса за произхода на жизненоважните елементи, но Бог си има своите мистерии и е поставил ограничения на нашите изследвания.

46. Има ли живи същества, които се появяват самопроизволно в наши дни?
"Да; но първичните микроби за тях вече съществуват в латентно състояние. Вие непрекъснато сте свидетели на това явление. Не съдържат ли тъканите на човешкото тяло и на животните микроби на множество паразити, които очакват появата на гнила ферментация, необходима за живота им и за тяхното развитие? Всеки един от вас съдържа един дремещ свят от микроскопични същества в процес на създаване."
47. Човешкият род намирал ли се е сред органичните елементи, които се съдържат в земното кълбо?
„Да; и се появил във времето, определено от Твореца. Оттук и твърдението, че човекът е „бил създаден от пръст."

48. Можем ли да установим епохата на появата на човека и на другите живи същества на земята?
"Не; всичките ви изчисления са химерни."
49. Ако микробите на човешката раса са били сред органичните елементи на земното кълбо, защо хората не се появяват самопроизволно в наши дни, както е било по времето на тяхното възникване?
„Начало на нещата е в тайните на Бог, въпреки това може да се каже, че най-ранните потомци на човешката раса, когато веднъж са били създадени, са погълнали в себе си елементите, необходими за тяхното формиране, с цел да предават тези елементи според законите на възпроизвеждането. Същото може да се каже по отношение на всички различни видове живи същества. "

НАСЕЛЯВАНЕ НА ЗЕМЯТА – АДАМ

50. Човешкия род от един единствен човек ли е започнал?
"Не; онзи, когото наричате Адам, не беше нито първият, нито единственият човек, който обитаваше земята."

51. Възможно ли е да се знае в кой период е живял Адам?
"Около периода, който вие му приписвате; тоест, около 4000 години преди Христа."
Коментар на Кардек: Човекът, когото традициите запазват в своята памет под името Адам, беше един от онези, които в някои от страните на земното кълбо оцеляха при един от големите катаклизми, които в различни епохи променяха повърхността му, и които станаха основатели на една от расите, която населява земята в наши дни. Законите на природата правят невъзможно осъществяването на това количество прогрес, за който знаем, че е постигнат от човешката раса на нашата планета, много преди времето на Христос, толкова бързо, колкото се твърди, ако земното кълбо съществуваше само в периода, определен от появата на Адам. Мнението, което има най-голямо съгласие с разума, е това, което разглежда историята на Адам като един мит или като алегория, олицетворяваща най-ранните епохи на света.

„Книга на Духовете“ онлайн от този списък с книги: http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/p/blog-page_60.html

Очакваме вашите коментари, въпроси или просто мнение под статията в сайта или във фейсбук група Спиритизъм/ Spiritism - https://www.facebook.com/groups/704234613047102/

Всички досегашни уроци от онлайн курса може да намерите тук: http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/p/blog-page_12.html


2 коментара: