Преводи на оригинални творби на френския професор педагог и основател на Спиритизма Алан Кардек, послания на медиума Шико Шавиер и други автори по теми като смъртта, живота в отвъдното, прераждането, изкуплението, самоубийството, обсебването, болестите, духовете и помощ за живите загубили свои близки.

вторник, 11 февруари 2020 г.

Медиумизма без заплащане

Давай даром това, което даром си получил 


откъс от  ГЛАВА 26 
ЕВАНГЕЛИЕТО според Спиритизма


Медиумизма без заплащане

7. Съвременните медиуми – защото учениците също са притежавали медиумна способност – също са получили една безплатна дарба от Бог: тази да са преводачи на духовете за поучение на човечеството, да показват на хората пътя към доброто и да ги водят към вярата; а не да им продават думи,



 които не им принадлежат, защото те не са продукт на тяхна лична концепция, изследване или личен труд. Бог желае светлината да достигне всички; Бог не желае найбедният човек да бъде лишен от нея или да бъде държан далеч от нея, казвайки: Аз нямам вяра, защото аз не можах да си платя за нея; аз не можах да получа утехата от куража и изразите на привързаност на тези, за които аз скърбя, защото аз съм беден. Ето за това медиумизма не е привилегия и се открива навсякъде. Да се получава заплащане за неговото практикуване би означавало то да се отклони от своята провиденческа цел.

8. Всички онези, които знаят условията, при които общуват добрите духове и тяхното отвръщане от всичко, което може да има един егоистичен интерес, и знаят колко малко е нужно, за да се държат настрана, никога не може да повярват, че духове от висш ранг са на разположение на първия човек, който се появи и ги призове за една цена на медиумна сесия; обикновения здрав разум отхвърля такава една мисъл. Не би ли било оскверняване да се призовават за цената на среброто съществата, които уважаваме и които са ни скъпи? Без съмнение някой може да получи манифестиране по този начин, но кой би могъл да гарантира
тяхната автентичност? Лекомислени, измамни и хитри духове, и едно цяло множество от безскрупулни духове от нисш ранг винаги ще се появяват, винаги ще бъдат готови да отговарят на всеки въпрос зададен към тях, без значение на истината. Поради това онези, които желаят сериозни общувания първо трябва да помолят за тях сериозно, след като са потвърдили естеството на симпатиите на медиума със съществата от духовния свят. Първото условие за привличане на благоразположението на добрите духове е скромността, отдадеността, липсата на егоизъм и пълна материална и морална безкористност.

9. Освен моралния въпрос, не по-малко важно съображение се появява във връзка със самото естество на способността. Медиумизма не може да бъде, нито някога ще бъде една професия, не само защото ще бъде морално дискредитирана и незабавно сравнена с гадаенето на бъдещето, но и защото една материална пречка се явява срещу това: това по същество е една преходна, мимолетна и променлива способност, на чието постоянство никой не може да разчита. Следователно тя винаги ще бъде един несигурен за употреба ресурс, защото би могла да се провали в момента, когато е най-необходима. Съвсем различно нещо е един талант придобит чрез учене и работа, и който по тази причина е преимущество, от което съвсем естествено е разрешено да се печели. И все пак медиумизма не е нито изкуство, нито талант, и поради това той не може да бъде превърнат в професия. Той не съществува освен чрез събирането на духове; ако липсват духове, вече няма медиумизъм; склонността може да остане, но практиката е анулирана; така няма нито един медиум в света, който да може да гарантира получаването на духовен феномен във всеки един момент.  Експлоатирането на медиумизма следователно означава възползване от нещо, което човек в действителност не притежава; да заявим друго би означавало да измамим човека, на който взимаме такса. Нещо повече, не от самите себе си се възползват те, но от духовете, от душите на мъртвите, чието събиране е сложено за продан. Такава една мисъл е инстинктивно противна. Този вид търгуване, дегенериращо до злоупотреба, експлоатирано от шарлатанство, невежество, лековерие и суеверия мотивирало забраната на Моисей. Съвременния Спиритизъм, разбирайки сериозната страна на нещата, чрез дискредитирането, което хвърля върху такава експлоатация, е издигнало медиумизма до категорията да бъде една мисия. (Вижте Книга на Медиумите, Глава 28; Рай и Ад, Глава 11)

10. Медиумизма е нещо свещено, което трябва да бъде практикувано по един свят и религиозен начин. Ако има един вид медиумизъм, който изисква това отношение найцялостно, то е лечебния медиумизъм. Медиците дават плода на тяхното учение, което често е постигнато с цената на болезнени саможертви; магнетизаторите осигуряват своя собствен флуид1 41- често пъти дори своето здраве, и те могат да вземат такса за своите практики; лечебните медиуми обаче излъчват здравословния флуид на добрите духове, и те нямат правото да го продават. Въпреки, че са били бедни Исус и учениците му не са взимали нищо за изцеленията, които са правили.

Така онези, които нямат финансовите средства да се издържат, би трябвало да отидат и да потърсят ресурси на друго място, вместо в медиумизма, и ако е необходимо да посветят на него само свободното време, което имат на разположение. Духовете ще вземат в предвид тяхната отдаденост и саможертви, докато ще отбягват онези, които възнамеряват да използват медиумизма като едно средство за материална печалба.
-------------------

Тази книга е прекрасен духовен ориентир за всеки човек, независимо дали има или не медиумни дарби, тя дава отговори на множество въпроси за живота и съдбата на нас хората и духовните закони, които влияят на живота ни като инкарнирани човеци и дезинкарнирани духове след смъртта на физическото тяло.
Можете да я изтеглите безплатно от тук:Евангелието според Спиритизма, Алан Кардек книга

Няма коментари:

Публикуване на коментар