Преводи на оригинални творби на френския професор педагог и основател на Спиритизма Алан Кардек, послания на медиума Шико Шавиер и други автори по теми като смъртта, живота в отвъдното, прераждането, изкуплението, самоубийството, обсебването, болестите, духовете и помощ за живите загубили свои близки.

понеделник, 6 април 2020 г.

Освобождаване на душата, СЪН И СЪНИЩА, Посещения между духовете на живи хора, Скрито предаване на мисълта

Книга на Духовете, Алан Кардек
Глава 7

400. Въплътеният Дух с охота ли остава в телесната си обвивка?
„Все едно питате дали затворниците обичат затвора. Въплътеният Дух непрекъснато се стреми към освобождаването си и колкото по-груба е обвивката му, толкова повече той иска да се отърве от нея.

401. По време на сън душата почива ли като тялото?
„Не, Духът никога не е неактивен. По време на сън връзките, които го свързват с тялото, се разхлабват, и след като присъствието му не е нужно, той се изстрелва в космоса и влиза в по-пряка връзка с други Духове. "



402. От къде можем да съдим за свободата на Духа по време на сън?
„По сънищата. Когато тялото почива, Духът се радва на повече способности, отколкото в будно състояние. Той помни миналото и понякога предвижда бъдещето. Той придобива по-голям потенциал и може да влезе в комуникация с други Духове, било от този свят, или от другия. Често казвате: имах един екстравагантен сън, един ужасен сън, но напълно неправдоподобен. Грешите. Често това е едно напомняне за места и неща, които сте виждали в миналото, или едно предвиждане, което ще видите в друго съществуване, или по друг повод. С вцепенението на тялото, Духът се опитва да разруши веригите си, и да изследва миналото или  бъдещето.
Бедничките хора, колко зле познавате най-често срещаните феномени в живота! Мислите си, че сте много мъдри, а най-обикновените неща ви объркват. Не можете да отговорите на тези въпроси, които всички деца задават: Какво правим, когато спим? Какво представляват сънищата?

Сънят частично освобождава душата от тялото. Когато спи, човек се оказва за известно време в състоянието, в което остава перманентно след смъртта. Духовете, които са имали интелигентен сън, скоро след дезинкарнацията си се отделят от материята. Тези духове, когато спят, отиват при същества, които са по-висши от тях. С тях те пътуват, говорят и се учат. Те дори работят върху задачи, които намират завършени, когато умрат на Земята и се върнат към духовния свят. Това обстоятелство е такова, че да ви научи да не се страхувате от смъртта, тъй като „ежедневно умирате“, както каза св. Павел.

Това се отнася до духове от едно по-извисено ниво на напредък. Относно големия брой хора, които, при смъртта си трябва да прекарат дълги часове в състояние на объркване и несигурност, за което толкова много вече са ви казвали, те отиват, докато спят, или в светове, по-нисши от Земята, където ги привличат стари привързаности, или в търсене вероятно на по-низши удоволствия от онези, на които се радват тук. В тези визити те ще поемат още по-противни, по-низши и пагубни учения, в сравнение с тези, които изповядват сред вас.
И това, което поражда една симпатия на Земята, е фактът, че човек на събуждане се чувства свързан в сърцето си с онези, с които току-що е прекарал осем или девет часа на щастие или удоволствие. Също така непреодолимата антипатия се обясняват с факта, че чувстваме в сърцето си, че субектите, които не се харесваме, имат една съвест, различна от нашата. Разпознаваме това, без изобщо да сме ги виждали с очите си. Именно това обяснява безразличието на много хора. Не ги е грижа да печелят нови приятели, защото знаят, че има мнозина, които ги обичат и ги харесват. С една дума: сънят влияе повече върху живота ви, отколкото вие си мислите.

Благодарение на съня, инкарнираните духове винаги са във връзка със света на духовете. Ето защо висшите Духове се съгласяват без голямо нежелание да се въплъщават сред вас. Бог искаше, докато те бъдат в контакт с порока, да могат да се връщат към източника на доброто, за да не се провалят, докато инструктират другите. Сънят е вратата, която Бог е отворил за тях, за да можете да отидат при приятелите си в небесата; това е почивката след работа, докато чакат голямото освобождение, окончателното освобождение, което ще ги възстанови в средата им.

Сънят е спомена за видяното от Духа по време на сън. Имайте предвид обаче, че вие не винаги сънувате. Какво означава това? Вие не винаги помните какво сте видели, нито всичко, което сте виждали, докато сте спали. Това е така, защото душата не разполага напълно със своите способности. Често пъти вие имате само спомена за безпокойството, което е изпитал вашият Дух, когато напускате или се връщате, плюс това, което сте правили или което е заемало мислите ви, когато се събуждате. Ако не, как бихте обяснили абсурдните сънища, които имат и мъдрите, и най-простите създания сред човечеството? Случва се също, че лоши духове се възползват от сънищата, за да измъчват слаби и малодушни души.
Накратко, в скоро време вие ще видите един друг вид сънища да станат популярни. Макар че са стари, колкото тези, за които говорихме, вие не знаете за тях. Имам предвид сънищата на Жана д’Арк, сънищата на Яков, сънищата на еврейските пророци и сънищата на някои индиански гадатели. Те са спомени, пазени от души, които са почти изцяло отделени от тялото, спомени от онзи втори живот, за който ние говорихме преди малко.
Опитайте се да разграничите тези два вида сънища сред онези, които си спомняте, в противен случай ще изпаднете в противоречия и грешки, които биха били вредни за вашата вяра. "

Коментар на Кардек: Сънищата са ефект на освобождението на душата, която става по-независима чрез спирането на активния живот и взаимоотношения. Оттук идва един вид неопределено ясновидство, която се простира до най-отдалечени места и дори до други светове. Оттук идва и паметта, която си спомня минали събития от настоящето съществуване или от предишни съществувания. Единичните образи на това, което се случва или се е случило в непознати светове, преплетени с нещата в сегашния свят, е това, което формира тези странни и объркани епизоди, които сякаш нямат смисъл и връзка.
Несъгласуваността на сънищата още се обяснява с пропуските, които са последица от непълните спомени, които имаме за онова, което се появило пред нас, когато сме сънували. Сякаш от разказа произволно са отрязани фрази или пасажи. По-късно събрани отново, останалите фрагменти не биха имали рационално значение.

403. Защо не винаги си спомняме сънищата?
„Това, което наричате сън, е само почивка на тялото, тъй като Духът е постоянно в активност. Той възвръща  част от свободата си по време на сън и си общува с тези, които са му скъпи, както на този свят, така и на другия. Но тъй като материята, която съставя тялото е тежка и груба, то трудно запазва впечатленията, които Духът е получил, защото те не са достигнали до него чрез телесните органи. "

404. Какво трябва да се мисли за значенията, приписвани на сънищата?
„Сънищата не показват това, което твърдят гадателите и врачките, защото е абсурдно да вярвате, че сънуването на дадено нещо известява друго. Те са истински в смисъл, че представят образи, които са истински за Духа, но често те нямат връзка със събитията в телесния живот. Те,  както казахме по-рано, също са едно предчувствие за бъдещето, позволено от Бог, или видение за случващото се в момента на друго място, до което душата се пренася. Не са ли много случаите на хора, които в съня се явят на свои роднини и приятели, за да ги предупредят за случващото се с тях? Какви са тези привидения, ако не душите или духовете на такива хора които общуват със скъпите си хора? Те са, както казахме по-рано, и предчувствия за бъдещето. Когато се уверите, че това, което сте видели наистина се е случило, не доказва ли, че въображението не е участвало в събитието, особено ако това, което сте наблюдавали, не ви е минало през ума, когато сте били будни?“

405. Често се случва да видим неща насън, които изглеждат като едно предчувствие, което в края на краищата не се потвърждава. На какво трябва да се отдаде това?
„Възможно е подобни предчувствия да бъдат потвърдени само за Духа. Това означава, че той вижда каквото е иска да види, отива да го намери. Не трябва да забравяме, че по време на сън душата е повече или по-малко под влиянието на материята; и следователно никога не е напълно освободена от земните си идеи, в резултат на което притесненията от будното състояние могат да дадат в сънищата ѝ появата на това, което иска или от което се страхува. Това в действителност трябва да се нарече ефект на въображението. Винаги, когато една идея ни вълнува силно, всичко, което ние виждаме, се представя като свързано с нея. "

406. Когато насън виждаме живи хора, много близки до нас, да практикуват действия, които те абсолютно не си и помислят, не е ли просто един ефект на въображението?
„За които те абсолютно не си и мислят, казвате. Какво знаете за това? Духовете на тези хора идват да посетят вашите, както и вие ще ги посетите, без вие винаги да знаете какво мислят. Освен това не е необичайно да приписвате на хора, които познавате, според това, което ви се иска, какво се е случило или се случва в други съществувания."

407. За освобождението на Духа необходимо ли е тялото да е напълно обхванато от съня?
"Не; достатъчно е сетивата да бъдат изключени, за да може Духът да възстанови свободата си. За да се освободи, той се възползва от всички моменти на отдих, които тялото му предоставя. Когато има изтощение на жизнените сили, Духът се отделя, ставайки все по-свободен, колкото по-слабо е тялото.“
Коментар на Кардек: По този начин се обяснява защо виждаме образи дори бидейки в полусън или в обикновена замаяност, идентични като при обикновения сън.

408. Каква е причината да чуваме понякога в себе си отчетливо произнесени думи, които нямат връзка с това, което ни занимава в този момент?
„Факт е: вие чувате дори цели изречения, особено когато сетивата започнат да се притъпяват. Почти винаги това е слабо ехо от това, което казва един Дух, който иска да общува с вас."

409. В други моменти, в едно състояние, което все още не е напълно заспиване, със затворени очи, виждаме различни образи, лица, улавяме и най-дребните им особености. Това един ефект на видение ли е или въображението?
„Когато тялото е вцепенено, Духът се опитва да се откъсне. Той се придвижва и вижда. Ако заспиването е пълно, щеше да има едно съновидение."

410. Също така се случва, че по време на сън или когато сме в лек полусън, при нас идват идеи, които изглеждат отлични, но се заличават от паметта, въпреки усилията, които полагаме, за да ги задържим. Откъде идват тези идеи?
„Те идват от свободата на Духа, който освобождавайки се, се радва на способностите си в по-голяма пълнота. Те, също така, често са съвет, който други духове му дават."

410 а) За какво служат тези идеи и съвети, след като забравяйки ги, не успяваме да се възползваме от тях?
„Тези идеи по правило се свързват повече със света на духовете, отколкото с телесния свят. Няма голямо значение, че Духът обикновено ги забравя, когато се присъедини към тялото. В правилното време те ще се върнат при вас като моментно вдъхновение.“

411. Като се откъсва от материята и действа като Дух, въплътеният Дух знае ли времето на своята смърт?
„Случва се така, че го предчувства. Той понякога има много ясно осъзнава за това, и то поражда у него интуитивното знание в будно състояние. Ето защо някои хора прогнозират с голяма точност датата, когато ще умрат. "

412. Може ли активността на Духа по време на почивка или телесен сън да измори тялото?
„Възможно е, защото Духът е прикрепен към тялото, като един балон закрепен за кол. Точно както движенията на балона разтърсват кола, дейността на Духа влияе върху тялото и може да го измори.“

ПОСЕЩЕНИЯ МЕЖДУ ДУХОВЕ НА ЖИВИ ХОРА

413. От принципа на освобождение на душата изглежда следва, че имаме две едновременни съществувания: живота на тялото, което ни позволява да живеем във физическия свят; и живота на душата, който е скрит. Така ли е?
„В състояние на освобождение животът на душата е от първостепенно значение. В действителност обаче няма две съществувания. По-скоро това са две фази на едно съществуване, тъй като човекът не живее едновременно два живота. "

414. Могат ли двама души, които се познават, да се посетят, докато спят?
„Да, разбира се, и мнозина, които смятат, че не се познават, обикновено се събират и си говорят. Можете да имате приятели в друга държава, без да подозирате. Толкова са чести срещите с приятели и роднини в съня, с тези, които познавате и които може да са ви полезни, че правите тези посещения почти всяка вечер."

415. Каква полза могат да имат тези нощни посещения, ако ги забравим?
„Обикновено, когато се събудите, вие запазвате интуицията на този факт, от който определени идеи възникват спонтанно, без да можете да обясните как са стигнали до вас. Това са идеи, които сте придобили в тези духовни разговори по време на сън. "

416. Може ли човекът по собствена воля да провокира духовно посещение? Може ли, например, да си каже на заспиване: искам да се срещна духовно с този и този човек тази вечер, искам да говоря с него за това и това?
„Това, което се случва, е следното: когато човек заспи, неговият Дух се събужда и често не се показва никакво  желание да направи това, което човекът е решил, защото неговия живот не представлява голям интерес за неговия Дух, веднъж отделен от материята. Това важи за хората, които вече са достатъчно духовно извисени. Другите преминават през духовната фаза на своето земно съществуване съвсем различно. Те се предават на страстите, които са ги поробили, или остават неактивни. Следователно може да се случи Духът да посети онези, с които желае да се срещне, каквито и да е причината, която го подтиква. Но за да се случи такова нещо, не може простият факт, че той го иска, когато е буден, да бъде една причина. "

417. Могат ли определен брой инкарнирани духове, по време на съня, да се срещнат и да формират събрания?
„Без съмнение. Връзките на приятелството, стари или скорошни, обикновено събират такива  Духове, които са щастливи да бъдат заедно."
Коментар на Кардек: Под термина стари трябва да се разбират връзките на приятелство сключени в предишни съществувания. При събуждане ние запазваме интуицията за идеите, които сме си съставили при тези събирания, но оставаме в неведение за източника, от който са дошли.

418. Може ли човек, който вярва, че някой от приятелите му е мъртъв, без това да е така, да се срещне с него в духовна форма и да провери дали е още жив? И в този случай, може ли той при събуждане да има интуиция за това?
  „Като дух човекът може да види своя приятел и да узнае ситуацията му. И ако вярването в смъртта на този приятел не е било наложено върху него като едно изпитание, той може да запази усещане за неговото съществуване, както и обратното - може да има интуиция за неговата смърт."

Скрито предаване на мисълта

419. Как става така, че идеята, например за едно откритие, често се появява на много точки едновременно?
„Вече казахме, че по време на сън духовете общуват помежду си. Следователно, когато се събуди, Духът си спомня наученото и човекът смята, че това е негово изобретение. Така мнозина могат едновременно да открият едно и също нещо. Когато казвате, че „идеята е във въздуха“, вие използвате много по-точно образна реч, отколкото предполагате. Всеки, без да подозира за това, допринася за разпространението ѝ. "

Коментар на Кардек: По този начин нашият собствен Дух често разкрива на другите Духове, без да осъзнаваме това, какъв е бил обектът на нашите притеснения в будно състояние.

420. Могат ли духовете да общуват помежду си, когато телата са напълно будни?
„Духът не е затворен в тялото, както в една кутия; той излъчва на всички страни. От това следва, че той може да общувате с други духове, дори и в будно състояние, макар и по-трудно."

421. Как обяснявате това, че двама души, напълно будни, моментално получават една и съща идея?
„Това са два симпатизиращи си духа, които общуват и виждат реципрочно съответните си мисли, въпреки че телата не спят. "

Коментар на Кардек: Сред Духовете, които се срещат, се случва комуникация на мисълта, която прави така, че когато двама души се видят, те се разбират един друг, без да се нуждаят от видимите знаци на езика. Може да се каже, че помежду си те говорят езика на Духовете..

Няма коментари:

Публикуване на коментар