Преводи на оригинални творби на френския професор педагог и основател на Спиритизма Алан Кардек, послания на медиума Шико Шавиер и други автори по теми като смъртта, живота в отвъдното, прераждането, изкуплението, самоубийството, обсебването, болестите, духовете и помощ за живите загубили свои близки.

понеделник, 13 април 2020 г.

Урок 15 ПРОГРЕСИРАНЕ НА ДУХОВЕТЕ, всички Духове ли могат да се издигнат до първи Ранг Чисти Духове


Много важна инфомрация е тази за създаването на духовете. Да не забравяме, че говорим за себе си - НИЕ СМЕ ДУХОВЕ, сега инкарнирани в тяло, но обичайно в свободно състояние в Духовния Свят. Имайте го наум при възприемането на всяка една информация от Книга на Духовете. Не говорим за някакви далечни на нам същества, които са просто любопитен феномен  и толкова. Това сме ние приятели преди да дойдем тук. И би трябвало произхода, съдбата и посоката, в която вървим силно да интересува всеки един от нас, независимо дали сега сме на планетата Земя, на която и да е друга планета или в някоя от зоните на духовния свят, след нашата дезинкарнация от материалното тяло.

Има ли създадени добри или зли духове в самия си произход, е информация важна за основата на цялото духовно познание, независимо школата, която човек следва... И точно тя е най-неразбраната, най-погрешно интерпретираната, достигайки до безумни крайности.
А когато нещо се сбърка в основата... знаем до какви погрешни заключения по-нататък може да доведе...

ОНЛАЙН КУРС ПРИНЦИПИ НА СПИРИТИСТКАТА ДОКТРИНА


Книга на Духовете, Алан Кардек, въпроси: 114 - 127

ПРОГРЕСИРАНЕ НА ДУХОВЕТЕ

114. Духовете по природа добри или лоши са, или това са си същите духове, които се подобряват?
"Самите Духове са тези, които се подобряват и, подобрявайки се, преминават от един по-нисък ранг към по-висок."
115. Създадени ли са Духовете - някои добри, а други лоши?
„Бог създаде всички Духове прости и невежи, тоест, без познание. На всекиму даде конкретна мисия, с която да ги просветли и да спомогне за постепенното им достигане до съвършенство, чрез познаване на истината, за да ги доближи до себе си. Именно в това съвършенство те намират чистото и вечно щастие. Преминавайки през изпитанията, които Бог им налага Духовете придобият това познание. Някои покорно приемат тези тестове и пристигат по-бързо до целта, която им е предназначена. Други понасят изпитанието само чрез оплаквания, и поради недостига, които така сами си причиняват, остават далеч от съвършенството и обещаното щастие. "
а) Според казаното току-що, Духовете, в своя произход, биха били като едни деца, невежи и неопитни, които само постепенно придобиват знанията, които им липсват, преминавайки през различните етапи на живота?
„Да, сравнението е добро. Детето-бунтар остава невежо и несъвършено. Доколко то ще се възползва зависи от по-голямата му или по-малка покорност. Но, животът на човека
има един край, докато този на Духовете се простира в безкрайността.“
116. Ще има ли духове, които ще бъдат държани вечно в долните рангове?
"Не; всички ще станат съвършени. Те променят ранговете, колкото и дълго време да им отнеме, защото, както казахме преди, един справедлив и милостив родител не може завинаги да осъди 
Децата си на изгнание. Можете ли да предположите, че Бог, толкова велик, толкова добър, толкова справедлив, е по-лош от вас? “
117. От духовете зависи ли да прогресират по-бързо или по-бавно към съвършенство?
"Разбира се. Те го достигат повече или по-малко бързо, в зависимост от желанието си да достигнат и послушанието, което свидетелстват пред Божията воля. Не се ли учи едно послушно дете по-бързо в сравнение с непокорното? “
118. Могат ли духовете да деградират?
"Не; продължавайки напред, те разбират какво е възпрепятствало тяхното съвършенство. Приключвайки един тест, Духът запазва научения урок и не го забравя. Той може да остане в едно стационарно положение, но не и да деградира. "
119. Не може ли Бог да освободи Духовете от изпитанията, които трябва да преминат, за да достигнат първи ранг?
„Ако Бог ги беше създал съвършени, те нямаше да са заслужили радостта от предимствата на това съвършенство. Къде би била заслугата без борбата? Освен това, съществуващото неравенство между духовете е необходимо за развитието на техните личности. Нещо повече, мисиите, които всеки дух изпълнява на различните нива на скалата на развитие, са елемент в замисъла на Провидението, за осигуряване хармонията на Вселената. "
Коментар на Кардек: Тъй като в социалния живот всички хора могат да достигнат най-високите постове, ние можем също да попитаме въпроса защо суверенът на дадена държава не превърне всеки един свой войник в генерал; защо всички подчинени служители не станат висши служители начело на отдели; защо всички студенти не са преподаватели. Но между социалния живот и живота в духовния свят съществува тази разлика: докато първият е ограничен и не винаги позволява на човека да изкачи всичките му стъпала, вторият е неограничен и предлага на всички възможността да се издигнат до най-високото ниво.
120. Всички духове ли минават по нишката на злото, за да достигнат до доброто?
„Не по нишката на злото; по нишката на невежеството. "
121. Защо някои духове следват пътя на доброто, а други - на злото?
„Нямат ли те своята свободна воля? Бог не ги е създал лоши; той ги е създал прости и невежи, тоест имат толкова способност за добро, колкото и за зло. Тези, които са лоши, са станали такива по свое желание. "
122. Как може духовете, когато са създадени и когато все още не са наясно със себе си, да се ползват от свободата на избор между добро и зло? Има ли някакви принципи в тях, някаква тенденция, която ги води към единия път, а не към другия?
„Свободната воля се развива, когато Духът придобива самосъзнание. Не би имало повече свобода, ако изборът се определяше от причина, независима от волята на Духа. Причината не е вътре в него, тя е извън него, във влиянията, на които се отдава поради свободната си воля. Именно това се съдържа в големия емблематичен образ на падението на човека и първородния грях: някои духове се предадоха на изкушението, други се противопоставиха. “
а) Откъде идват влиянията върху Духа?
„От несъвършените духове, които се опитват да получат власт, да доминират над него и се радват, когато той се поддаде. Именно това е било предназначението на символа в образа на Сатаната. ”
б) Такова влияние върху Духа само във времето на неговото създаване ли се оказва?
"То го придружава в живота му на Дух, докато той не постигне такъв цялостен самоконтрол над себе си, че лошите се отказват от опитите да го обсебват."
123. Защо Бог е позволил на Духовете да поемат по пътя на злото?
„Как смеете да търсите от Бог сметка за неговите действия? Предполагате ли, че можете да проникнете в неговия замисъл? Можете обаче да кажете следното: Божията мъдрост е в свободата на избора, която той е оставил на всеки Дух, защото по този начин всеки има заслугата на своите дела. "
124. Тъй като има духове, които от самото начало следват пътя на абсолютно добро и други, пътя на абсолютното зло, несъмнено между тези две крайности трябва да има много степени. Така ли е?
"Да, със сигурност, и тези в средните класове съставляват мнозинството."
125. Ще могат ли духовете, тръгнали по пътя на злото, да са способни да достигнат същата степен на извисяване като другите?
"Да, но вечността за тях ще бъде по-дълга. "
Коментар на Кардек: С тази дума - вечността - човек трябва да разбере идеята, която неразвитите Духове имат за продължителността на своите страдания, чийто край не им е даден да видят, една идея, която се възражда всеки път, когато те се провалят на едно изпитание.
126. Достигайки върховната степен на съвършенство, Духове, които са извървели пътя на злото, имат ли по-малко заслуги от другите в Божиите очи?
„Бог гледа еднакво на онези, които са се заблудили, и на другите и обича всички с еднакво сърце. Тези се наричат лоши, защото са се поддали. Преди това те не бяха нищо повече от просто Духове. "
127. Духовете равни ли са създадени по отношение на интелектуалните способности?
„Те са създадени равни, и все пак, без да знаят откъде идват; необходимо е свободната им воля да поеме своя курс. Те напредват по-бързо или по-бавно в интелекта, както и в морала. "
Коментар на Кардек: Духовете, които са следвали пътя на доброто от самото начало, не са съвършени духове. Със сигурност те нямат лоши чувства, но трябва да придобият необходимия опит и познания, за постигане на съвършенство. Ние можем да ги сравним с деца, които независимо от добротата на естествените им инстинкти, трябва да се развиват и просветляват, и които не преминават от детството към зрелостта без един преход.
Просто, както има хора, които са добри и други, които са лоши от детството, така има и Духове, които са добри или лоши от самото начало, с основната разлика, че детето вече има напълно формирани инстинкти, докато Духът, при неговото формиране, не е нито добър, нито лош; той има всички тенденции и поема в една или друга посока, в следствие на свободната си воля.


„Книга на Духовете“ онлайн от този списък с книги: http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/p/blog-page_60.html
Очакваме вашите коментари, въпроси или просто мнение под статията в сайта  или във фейсбук група Спиритизъм/ Spiritism - https://www.facebook.com/groups/704234613047102/
Всички предишни и следващи уроци може да намерите в тази плейлиста: https://www.youtube.com/playlist?list=PLnTgcZReG7_or0ZGqunKS9rp2MjAal6zS

Няма коментари:

Публикуване на коментар