Преводи на оригинални творби на френския професор педагог и основател на Спиритизма Алан Кардек, послания на медиума Шико Шавиер и други автори по теми като смъртта, живота в отвъдното, прераждането, изкуплението, самоубийството, обсебването, болестите, духовете и помощ за живите загубили свои близки.

четвъртък, 9 април 2020 г.

2 ЧАСТ Какво можем да научим за Духовния свят от филмите на Хари Потър /сравнение с източниците на Спиритизма

Ако 1ва част на сравнението между Хари Потър и Спиритизма ви е харесало, днес ще разгледаме още много любопитни факти, които се оказват истинни за реалността на духовния свят и са засегнати във филма.
ДНЕС В ТАЗИ СТАТИЯ ЩЕ РАЗГЛЕДАМЕ:
- защо има духове обитаващи различни места
- „любовните заклинания“/споделен опита, защо ДА НЕ ПРАВИМ подобни неща - пояснения от Кардек по темата Окултна Сила, Талисмани и Магьосници
- СЪНУВАНЕ на събития, които се случват
- Джуджета и елфи, Какво са Елементалиите според Спиритизма, интервю на медиума Дивалдо Франко
- фантастичните животни - реалност не само по филмите

---------------------------
10. В „Хари Потър“ ние виждаме някои духове, привързани към предмети и къщи, които обитават.
Това е например въпросът, свързан с героиня на име Стенещата Миртъл в „Хари Потър и Камарата на Тайните“. Тя е била убита и не знае какво да прави след смъртта си. Изглежда необичайно нещо, но това е реалност за много Духове след смъртта. Това е следствие от материалистичния живот, който много от нас решават да живеят.

Moaning Myrtle | Harry Potter and the Chamber of Secrets

Какво да очакваме след живота, ако не очакваме нещо?
Как да се справим с един друг неочакван вид истина,  когато вярваме в един нереален духовен свят, състоящ се от ад и рай?
Поради това много хора се връщат в духовния свят в състояние, в което имат нужда от помощта на духовни водачи, който работят за доброто.





11. А относно въпроса за любовните заклинания и други подобни?
В „Хари Потър и нечистокръвния принц“ видяхме сцена, в която едно момиче правеше любовна отвара.
Имаме едно свидетелство от сайта incrivel.com, което описва едно истинско преживяване на човек с такъв проблем:

"Моята приятелка обича всичко, свързано с мистицизма: чете на Таро карти, вярва в таласъми и призраци, и обича Астрологията. Напротив, аз съм един много рационален човек: вярвам в науката, която обяснява всичко: за мен химията, физиката и биологията са ключът към всеки проблем. Почти винаги ние не сме съгласни една с друга. Един ден възникна дискусия помежду ни за "любовни магии". Аз реших да покажа, че това е една лъжа с един личен пример и заедно ние извършихме едно "заклинание" за едно момче, което харесвах в училище и което не даваше и пет пари за мен.
В определения час направихме ритуала. След една седмица той ме придружи за първи път до вкъщи. На втората среща се целунахме. На третата среща той каза, че ме обича. В началото реших, че всичко това е едно голямо съвпадение, но любовта му се превърна в една мания и обсебване. Когато отклоних една покана от него, той изпадна в истерия. И тогава стана агресивен и ме удари.
Изплашена, аз реших да прекратя всичко с него. В началото беше ужасно: той ме чакаше пред входа на апартамента ми, пишеше ми съобщения, обаждаше ми се и казваше, че ще умре без мен. Той прекара нощта пред вратата на апартамента ми и ме викаше през прозореца. Родителите му решиха да го заведат в друг град, преди той да направи още една глупост. Смених номера на смартфона си и го блокирах във всички социални мрежи. Надявам се да не съм виновна за неговото неподходящо поведение. Очевидно магьосничеството все още съществува в 21 век“.

Защо се е случило това?
Мисълта е една сила, която създава, привлича или отменя. Поради това магьосничеството и заклинанията са начин за привличане на зли духове, тъй като добрите духове не са свързани с материалните неща.
Но има ли магии и заклинания?
За да си изясните отговора бихме искали да препоръчаме да прочетете от „Книга на Духовете“/изтегли от тук/, тема Окултна Сила, Талисмани и Магьосници, въпроси 533 до 538  и  от Книга на Медиумите“ /изтегли от тук/  Глава VIII Лаборатория на невидимия Свят и Глава IX Места обитавани от Духове.


Поради разлика с блгарския вариант на издадената книга от 1994г, тук поместваме превод от оригиналната книга на Алан Кардек, с всички липсващи въпроси:
Окултна Сила. Талисмани. Магьосници
551. Може ли един зъл човек с помощта на зъл дух, посветен на него, да навреди на ближния си?"Не; Бог не би го позволил.“552. Какво трябва да мислим по отношение вярата в силата, която някои хора имат да омагьосват?„Някои хора имат голяма магнетизираща сила, с която те могат да злоупотребяват, ако техния собствен дух е лош, и в този случай става възможно те да бъдат подпомогнати от други лоши духове. Не вярвайте обаче в предполагаемата магическа сила, която съществува само във въображението на суеверни създания, невежи за истинските закони на Природата. Фактите, които те цитират като доказателство за съществуването на тази сила, са природни факти, слабо наблюдавани и най-вече неразбрани. “553. Какъв ефект могат да произведат формулите и практиките, чрез които хората възнамеряват да получат помощта на Духовете?„Ефектът тези хора да станат за смях, ако наистина им вярват. Ако не, то това са мошеници, които заслужават наказание, защото формулите са просто шарлатанство. Няма свещена дума, нито кабалистичен знак, нито талисман, който да има каквото и да е действие върху Духовете, поради това, че те са привлечени само от мисълта, а не от материални неща."а) Но не е вярно, че някои духове диктуват кабалистични формули?„Всъщност има духове, които посочват знаци, странни думи или предписват правенето на действия, от които се правят така наречените заклинания. Но, бъдете сигурни, че те са Духове, които ви се присмиват и се подиграват на доверчивостта ви."554. Възможно ли е онзи, който с причина или без причина, има вяра в силата на един талисман, да привлече един Дух в резултат на тази своя вяра, и в този случай, това което действа е мисълта, а талисмана ще е просто един символ, който само ви помага да се концентрирате?„Истина е; но от чистотата на намерението и възвишеността на чувствата зависи природата на Духа, който е привлечени. Доста рядко се случва някой, който е достатъчно наивен да повярва в добродетелта на един талисман, да има за мотивация повече една морална цел, отколкото материална.  Въпреки това, какъвто и да е случаят, такова едно убеждение издават една нисше положение и една слабост на идеите, които благоприятстват действието на несъвършени духове и присмех.“*Всеки, който вярва в силата на един талисман е очевидно по-материален, отколкото одухотворен човек.555. Какъв смисъл трябва да се придава на квалификацията магьосник?„Тези, които наричате магьосници са хора, които когато са добросъвестни, те се радват на определени способности, като магнетизираща сила или второ зрение. И когато те правят едни обикновено неразбираеми неща, то се смята, че те имат свръхестествена сила. Не са ли били обявявани много от мъдреците и вещите хора за магьосници в очите на невежите? “
Коментар на Кардек: Спиритизмът и Магнетизмът ни дават ключа към един огромен брой феномени, за които невежеството е изтъкало безброй басни, в които фактите са преувеличени от въображението. Ясното познание на тези две науки, които всъщност образуват една единствена, показваща реалността на нещата и техните истински причини, е най-добрата защита срещу суеверните идеи, защото разкрива какво е възможно и какво е невъзможно, кое е в законите на Природата и кое не е нищо повече от едно нелепо вярване.556. Наистина ли някои хора имат силата да лекуват чрез обикновен контакт?„Магнетизиращата сила може да достигне до там, когато е подкрепена от чистотата на чувствата и едно пламенно желание да правиш добро, защото тогава Добрите Духове идват да им помогнат. Все пак обаче трябва да сме подозрителни към начина, по който някои много доверчиви и ентусиазирани хора разказват нещата, винаги готови да приемат за чудодейно и най-простото и естествено нещо. Важно е да сте подозрителни и към пристрастни и користни разкази, които се използват от онези, които експлоатират доверчивостта на другите в своя полза. "

„Медиумизма е свято нещо и трябва да се изпълнява по свят начин“.

6. В някои филми за Хари Потър, специално в „Ордена на Феникса“, виждаме въпроса за СЪНИЩАТА, дори сънуването на събития, които се случват някъде.





Harry Potter and the Order of the Phoenix - Harry's dream about Arthur Weasley


Този въпрос е добре изяснен в Книга на Духовете, Глава 7 Освобождаване на Душата, въпроси 392 до 411 (The Spirits' Book questions 400 up to 421) и Книга на Медиумите, Глава 7 Биматериалност и Трансфигурация.


400. Въплътеният Дух с охота ли остава в телесната си обвивка?„Все едно питате дали затворниците обичат затвора. Въплътеният Дух непрекъснато се стреми към освобождаването си и колкото по-груба е обвивката му, толкова повече той иска да се отърве от нея.


Ако Сънищата са ви любима тема и искате да научите повече, тук може да прочетете целия текст от Глава 7 Освобождаване на Душата, СЪН И СЪНИЩА, Посещения между духовете на живи хора, Скрито предаване на мисълта


7. А по въпроса за ДЖУДЖЕТАТА И ЕЛФИТЕ? Спомняте ли си малкия Доби от „Хари Потър и Стаята на тайните“?




Спиритизма ни учи, че те са ПРИМЕР ЗА ЕЛЕМЕНТАЛИИ, липсващата връзка, която Дарвин никога не можа да намери, тъй като това е еволюционен процес, който се е развил в духовния свят.


В книгата “Наш Дом“ на медиума Шико Шавиер, в последната глава, ние виждаме духът Нарсиза да търси подкрепата от елементалии да ѝ донесат лечебни флуиди от растенията, за да помогнат за излекуването на един болен човек.


Медиумът Дивалдо П. Франко,  даде следното интервю по тази тема:

Интервю с ДИВАЛДО ПЕРЕИРА ФРАНКО ЗА ЕЛЕМЕНТАЛИИТЕ

1.  Съществуват ли така наречените елементални духове или природни духове?
Дивалдо - Да, има духове, които допринасят за развитието на ресурсите на природата. Във всички времена те са били познати и идентифицирани от разнообразна терминология, превръщайки се в митологична част от народите, а някои от тях дори стават „богове“, които са направени да всяват страх или да бъдат обичани.
2. Какъв е еволюционният етап на тези духове?
Дивалдо - Някои от тях са от най-висок ранг и командват онези, които са най-слабо развити, те са подчинени на тях, работещи в полза на индивидуалния и общия напредък, като помощници на онези, които ръководят явленията на природата.
3. Значи ли, че те са подадени йерархично към друг ред на по-висшите духове?
Дивалдо - Според ролята, която играят, на по-голям или по-малък интелект, те стават отговорни за многобройни явления или допринасят за тяхното възникване. Следователно, онези, които се фиксират на по-ниските събития, са по-материални, и следователно от самата дейност, която изпълняват, в по-ниска степен, са подчинени на тези с по-високо издигане, които ги ръководят и напътстват.
4. Дали тези духове се представят в определени форми, като феи, елфи, гноми, силфи, сатири и т.н.?
Дивалдо - Да, някои от тях, ако не и огромното множество на най-слабо развитите, които все още не са имали прераждания на Земята, често се представят със специални форми, малки размери, които дават началото на различните имена в митологичните общества на минало. Аз лично вярвам, чрез медиумните преживявания, че някои живеят в междинния период между примитивни и човешки форми, подготвяйки се за бъдещи човешки прераждания.
5. Имате предвид, че като човешки духове те преминават през еволюционни цикли и прераждания?
Дивалдо - Прераждането е законът на Живота, чрез чийто процес психичното същество придобива мъдрост и „разкрива вътрешния си Бог“. 
Във Въпрос 522 на "Книгата на Духовете" Алан Кардек пита: "Духовете, насочващи явленията на Природата представляват ли някаква отделна категория в духовния свят? Те някакви отделни същества ли са или са духове, които са били инкарнирани като нас?" на което Благодетелите на Човечеството отговарят, че "те ще бъдат или вече са били въплътявани."
6. Те са били човеци някога или някой ден ще бъдат човеци?
Дивалдо - Най-висшите са живели веднъж на Земята, където са развили големи способности. По-слабо развитите ще се превъплъщават на Земята или в други светове, след като изпълнят задължения, които им носят морални и интелектуални кредити, винаги напредващи, защото съвършенството е една цел, която е предназначена за всички същества.
7. Елементалите автохтонни(местни) ли са или са от други планети?
Дивалдо - Лично аз вярвам, че огромна част имат своя произход на Земята, а други са дошли от различни светове, за да допринесат за напредъка на нашата планета.
8. Какви задачи изпълняват те?
Дивалдо - Безброй. Те защитават растенията, животните, хората. Те допринасят за различни събития: бури, дъждове, приливни вълни, земетресения ...  намесвайки се в "нормалните" явления на Природата под командването на Духовни Инженери, които действат в името на Бог, който "не упражнява пряко действие по въпроса. Той намира посветени агенти във всяко равнище на световете", както отговориха на Кардек достопочтените водачи, във Въпрос 520 от „Книга на Духовете“.
9. Те всички ли знаят как съзнателно да манипулират флуидите на Природата?
Дивалдо - Не всички. Само по-висшите знаят какво правят и с какви намерения го правят, когато действат върху елементите на природата. Тези от по-ниската степен "предлагат полезност на цялото", дори не подозирайки, че са "Божии инструменти".
10. Ние не ги виждаме често. Означава ли това, че те не носят материално тяло?
Дивалдо - Концепцията за материята днес е много широка. Тяхната "невидимост" за човешките очи, за някои индивиди, показва, че те са конституирани от материя, еквивалентна на другите духове на Сътворението. Те са на един определен етап на развитие, в които се възприемат само от медиумите, хората със специално възприятие, което също се случва и с Благородните Духове, които не се улавят от никой човек, лишен от медиумна способност.
11. Какво е естественото местообитание на тези духове?
Дивалдо – Те са в Блуждаещо Състояние*35, в светът на Духовете, принадлежащи към своя собствена класа и следователно живеещи в региони, съвместими с тяхната степен на еволюция. Те се "смесват" с хората и живеят, в голямата си част в самата Природа, която им служи като специално пространство.
12. Една от основните грижи на човечеството днес е опазването на екологичното равновесие. Какво е отношението, което елементалиите приемат, когато хората не уважават Природата?
Дивалдо - Когато се намират в детството на своето развитие, те са податливи на най-примитивни реакции и стават агресивни и възмутени. С развитието си те стават благи и съжаляват противниците на Природата. По този начин те вдъхновяват защитата на природата, развитието на ресурси, които я съхраняват, нейното благородно използване за живота като цяло и, накратко, „да правим за Природата това, което бихме искали всеки от нас да прави за себе си”.
Препис от списание "Allan Kardec"


8. Във филмите Хари Потър, но също и във „ФАНТАСТИЧНИ ЖИВОТНИ и къде да ги намерим“, по сценария на Джоан Роулинг, ние срещаме много необичайни животни.


 Тук трябва да направим една разлика.

Сред уроците на Спиритизма ние можем да видим различни доклади относно процеса на еволюция на интелигентния принцип докато той се превърне в човешки същества. 
Цитат:
„Тези преживявания (за трансформация на флуидното тяло на интелигентния принцип) са направени извън земята, извън материалния живот, в преходни светове, чрез духове от много висок ранг.Когато дойде времето, те вземат тези същества в животинска форма и започват да ги прекарват към човешката форма, в светове без растителност, без вода, без живот, какъвто е познат на Земята.Тези същества претърпяват мутация, която, поради липса на по-добър термин, бихме казали, че е като на гъсеницата, която се трансформира в пеперуда. Интелигентният принцип, подобно на гъсеницата, чувства нуждата да се трансформира, да напредва.“
Дух Балтазар, ментор на СЕЛД  
Медиум Алтиво Карисими Пампиро, книга Инструкции на Духовете, том 2.)

Споделен опит:
Имам приятелка, която е сериозен медиум и професионално работи с растения. Тя е виждала много видове елементалии, които работят в големи групи в една система на сътрудничество. Покрай растенията е виждала много необичайни създания, освен онези, които често са описвани като джуджета, елфи или феи. И това, което тя описва прилича на създанията от филма Фантастични Животни.

Тук искам да добавя едно сънно преживяване от 2018 г. на мой близък приятел, също медиум, който работи в сериозна спиритистка къща.


"Спях дълбоко. По време на съня се озовах в някакъв частен кабинет, като офис стая, за интервю с директора там. Не ми беше позволено да си спомня лицето му. Изглежда, че в стаята имаше антични мебели от 19 век.Бях сигурен, че това е опитност извън тялото, защото беше сън с много ясни образи.
На масата на директора, пълна с предмети, имаше едно същество, с размерите на котка, което приличаше на дракон, но който си смени цвета като хамелеон. Кожата му беше като люспите на риба, но оцветена в цветовете на дъгата като на птичката колибри.Той издаваше много необичайни звуци, малко приличащи на птичи песни, но не пееше. Бях впечатлен от животното и се опитах да го докосна, но то издаде звук на видим дискомфорт и придоби червен цвят.Тогава директорът ми каза ментално: „За да го докоснеш, първо трябва да му изпратиш мисли на любов“.Направих това и животното стана зелено и ме остави да го докосна.И сънното преживяване свърши в този момент. Когато се събудих, можех да си спомня единствено това изключително същество, защото, колкото и да говорих с директора, помня само образа на дракона“.
Hagrid's Dragon - Harry Potter and the Philosopher's Stone

Що се отнася до възможността някои герои от филма да станат животни (професор Люпин в върколак, Сириус в черно куче, Нагини в змия и др.), от гледна точка на Спиритизма, това е феномен, които би се случил само в духовния свят, въпреки че някои инкарнирани хора разкриват физически характеристики, които предполагат стадий в ниски духовни колонии в животинска форма.

Но тази също много интригуваща тема за трансформациите на хора в животни, която се среща във филмите за Хари Потър и е обстойно обяснена в книгите на Спиритизма ще оставим за 3 ЧАСТ на нашето изследване.

ЧАСТ 3 
Филмите на Хари Потър и Спиритизма - Ликантропия, Tранформация на хора в животни

1 ЧАСТ: 
 Какво можем да научим за Духовния свят от филмите на Хари Потър /сравнение с източниците на Спиритизма:
- за съществуването на духовете и тяхното състояние след смъртта;
- за виденията и връзката с нашите духовни водачи/пример от живота на Дж. К. Роулинг
- магьосници - магове на мисълта - медиуми
- архива на паметта - регресиите - в Хари Потър и в нашия живот
- от къде авторите черпят вдъхновението си - пътувания на Духа по време на СЪНЯ - примери Малба Тахан и Данте Алигери
- обяснение за призраците - в Хари Потър и Спиритизма

- психометрията - обекти носещи енергия
 http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/2020/04/blog-post_5.html



Няма коментари:

Публикуване на коментар