Преводи на оригинални творби на френския професор педагог и основател на Спиритизма Алан Кардек, послания на медиума Шико Шавиер и други автори по теми като смъртта, живота в отвъдното, прераждането, изкуплението, самоубийството, обсебването, болестите, духовете и помощ за живите загубили свои близки.

понеделник, 20 януари 2020 г.

Урок 3 Основни елементи на Вселената, Дух и Материя, Курс Принципи на Спиритистката Доктрина

Онлайн Курс Принципи на Спиритистката Доктрина

Урок 3, Книга на Духовете, Алан Кардек
от 17 до 22 въпрос

Очакваме вашите коментари, въпроси или просто мнение под статията в сайта или във фейсбук група Спиритизъм/ Spiritism -  https://www.facebook.com/groups/704234613047102





Аудио Урок 3:


Нашия превод на въпросите, които изучаваме тази седмица:

ГЛАВА II
ОСНОВНИ ЕЛЕМЕНТИ НА ВСЕЛЕНАТА

Познание за първите Принципи на нещата

17. Дадено ли е на човечеството да знае първия принцип - началото на нещата?
"Не. Има неща, които не могат да бъдат разбрани от човека на този свят."
18. Ще може ли човекът някога да проникне в тайната на нещата, които сега са скрити от него?
"Завесата ще бъде повдигната за него пропорционално на осъществяване на неговото пречистване; но за да разбере някои неща, той ще се нуждае от способности, каквито все още не притежава."
19. Не може ли човекът чрез научни изследвания да проникне в някои от тайните на природата.?
"Способността за научни изследвания е дадена на човека като едно средство, чрез което той може да напредва във всяка посока; но той не може да надскочи границите, които Бог му е определил."
Коментар на Кардек: Колкото по-далеч човек напредва в изучаването на мистериите около него, толкова по-голямо трябва да бъде възхищението му от силата и мъдростта на Твореца. Но отчасти поради гордост, отчасти поради слабост, самият му интелект често го превръща в един спорт на илюзията. Той натрупва системи върху системи; и всеки ден му показва колко грешки той е приел невярно за истини и колко много истини той е отблъснал като грешки. Това са толкова много разочарования - урок за гордостта му.
20. Разрешено ли е на човека да получава комуникации от един по-висш ред по отношение на въпроси, които, като не са в обхвата на неговите сетива, и са извън предела на научното изследване?
"Да. Когато Бог преценява подобни откровения за полезни, Той разкрива на човека онова, което наука е некомпетентна да го научи."
Коментар на Кардек: Чрез комуникации от този по-висш ред се дава възможност на човека в определени граници да получи знания за своето минало и за бъдещата си съдба.

Дух и Материя

21. Дали материята съществува от цяла вечност, както Бог, или е била създадена в определен период от време?
"Само Бог знае. Все пак има една точка, която вашия разум трябва да ви сочи, че Бог, първообразът на любовта и милостта, никога не е бил неактивен. Колкото и далеч в миналото да си представите началото на Неговото действие, можете ли да допуснете, че Той дори за един момент е бил неактивен? "
22. Материята обикновено се определя като „онова, което има разширение “, „онова, което може да създаде впечатление върху сетивата ни“, „онова, което притежава непроницаемост“. Правилни ли са тези определения?
"От ваша гледна точка те са правилни, защото можете да я определите само в съответствие с това, което знаете. Но материята съществува в състояния, които са непознати за вас. Тя може например да бъде толкова ефирна и фина, че да не остави впечатление върху вашите сетива; и все пак това е материя, въпреки че за вас не би била такава. "
а) Какво определение можете да дадете на материята?
"Материята е елементът, който обвързва духа; това е инструментът, който му служи и върху който, в същото време, духът упражнява своето действие."
Коментар на Кардек: От тази гледна точка може да се каже, че материята е агентът, посредникът, чрез който и върху който действа духът.

В допълнение към нашия коментар на въпрос 20 е видеото „Шико Шавиер - Живот на Други Планети“

„Книга на Духовете“ онлайн от този списък с книги: http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/p/blog-page_60.html

Очакваме вашите коментари, въпроси или просто мнение под статията в сайта или във фейсбук група Спиритизъм/ Spiritism - https://www.facebook.com/groups/704234613047102/

Всички досегашни уроци от онлайн курса може да намерите тук: http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/p/blog-page_12.html



Няма коментари:

Публикуване на коментар