Преводи на оригинални творби на френския професор педагог и основател на Спиритизма Алан Кардек, послания на медиума Шико Шавиер и други автори по теми като смъртта, живота в отвъдното, прераждането, изкуплението, самоубийството, обсебването, болестите, духовете и помощ за живите загубили свои близки.

понеделник, 6 януари 2020 г.

Урок 1 - Бог и Безкрайност, Доказателства за съществуването на Бог, Книга на Духовете

Онлайн Курс Принципи на Спиритистката Доктрина

Всеки понеделник очаквайте новият урок по Книга на Духовете
Урок 1 - Книга на Духовете, Алан Кардек  
От 1 до 9 въпрос.

Тази книга е написана според ученията на Духове от висш ранг, предадени чрез различни медиуми, събрани и подредени в 1019 въпроси и отговори.

„Книга на Духовете“ е издавана в България през 1994 г и в момента може да се намери онлайн от този списък с книги: http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/p/blog-page_60.html

В българския превод от '94г. липсват много от коментарите на автора Алан Кардек, както и някои от въпросите задавани към Духовете, за това ви препоръчваме да ползвате нашите преводи в сайта.

Очакваме вашите коментари, въпроси или просто мнение под статията в сайта или във фейсбук група Спиритизъм/ Spiritism - https://www.facebook.com/groups/704234613047102/

Въпросите, които четем и коментираме днес: 

КНИГА ПЪРВА - ПРИЧИНИ
ГЛАВА I
БОГ


Бог и безкрайност


1. Какво е Бог?
„Бог е Висш Разум – първопричина за всички неща.“ 

2. Какво трябва да се разбира под думата безкрайност?
"Това, което няма нито начало, нито край; непознаваемото: всичко, което е незнайно, е безкрайно."

3. Може ли да се каже, че Бог е безкрайност?
"това е едно непълно определение. Бедната човешката реч е некомпетентна да определи онова, което надхвърля човешкия разум."

Коментар на Кардек: Бог е безкраен в своите съвършенства, но „безкрайността“ е абстракция. Да се каже, че Бог е безкрайност, означава да замести свойството на дадено нещо за самото нещо и да дефинирате нещо непознато чрез позоваване на друго нещо, което е също толкова непознато.

Доказателства за съществуването на Бог

4. Какво доказателство имаме за съществуването на Бог?
„Аксиомата, която прилагате във всичките си научни изследвания:„ Не съществува една последица без да съществува една причина“. Потърсете причината за всяко нещо, което не е дело на човека, и разумът ще даде отговора на вашия въпрос. "

Коментар на Кардек: За да се уверим в съществуването на Бог ние трябва само да погледнем в произведенията на Сътворението. Вселената съществува, следователно има причина. Да се съмнявате в съществуването на Бог означава да се съмнявате, че всяка последица има своя причина и да предполагате, че от нищо може да бъде създадено нещо.

5. Какво трябва да се заключи от интуицията за съществуването на Бог, за която може да се каже, че е едно общо свойство на човешкия ум?
"Можем да заключим, че Бог съществува; защото откъде човешкият ум би могъл да извлече тази интуиция, ако нямаше никаква реална основа? Изводът, който можем да изведем от факта на тази интуиция, е следствие от аксиомата: "Няма следствие без причина. "

6. Това съкровено чувство за съществуването на Бог възможно ли е да е плод на образованието и резултат от придобитите идеи?
"Ако беше така, как е възможно тогава вашите диваци да притежава това чувство на интуиция?

Коментар на Кардек: Ако интуицията за съществуването на едно Върховно Същество беше резултат единствено от образованието, то тя не би била универсална и би съществувала само, както всички останали придобити знания, в умовете на онези, които са получили специалното образование. Интуицията тогава би се дължала на това образование.

7. Може ли първопричината за образуването на нещата да се намери във вътрешните свойства на материята?
"Ако беше така, тогава каква би била причината за тези свойства? Винаги трябва да има една първопричина."

Коментар на Кардек: Приписването на първоначалното образуване на нещата на вътрешните свойства на материята би означавало да се вземе следствието за причина, тъй като тези свойства сами по себе си са последица, която трябва да има една причина.

8. Какво трябва да се мисли за твърдението, което приписва първичното сътворение на нещата на една непредвидена комбинация на материята, с други думи, на случайността?
"Друг абсурд! Кой притежател на здрав разум, може да разглежда случайността като едно разумно същество? И освен това, какво представлява шансът? Нищо."

Коментар на Кардек: Хармонията, която регулира механизмите на Вселената, може да е резултат единствено от комбинации, възприети с оглед на предварително определени цели и по този начин, по своята същност, разкрива съществуването на една Интелигентна Сила. Приписването на първичното сътворение на нещата на случайността е една глупост, защото случайността не може да произведе резултатите на интелекта. Ако случайността може да бъде интелигентна, тя би престанала да е случайност.

9. Какво доказателство имаме ние, че първопричината за всички неща е един Върховен Интелект, превъзхождащ всички останали интелекти?
"Имате поговорка, която гласи: „Майсторът се познава по работата си." Огледайте се и от качеството на работата си извадете заключение за майстора." Само горделивостта поражда неверие. Горделивият човек не признава нищо, което е по-горе от него. За това той се определя като един силен дух. Жалко създание, което дотри само един Божий полъх може да повали.

Коментар на Кардек: Ние съдим за силата на един интелект по неговите произведения, и тъй като никое човешко същество не би могло да създаде това, което е произведено от природата, очевидно е, че първопричината трябва да бъде един интелект превъзхождащ човека.
Каквито и да са феномените, осъществени от човешкия разум, за него самият трябва да има една причина и колкото по-големи са постигнатите от него резултати, толкова по-големи трябва да са причините, на които той е последица. Именно този Върховен Интелект е първопричината за всички неща, независимо от името, с което човечеството може да го обозначи.

Аудио Урок 1:

„Книга на Духовете“ онлайн от този списък с книги: http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/p/blog-page_60.html

Очакваме вашите коментари, въпроси или просто мнение под статията в сайта или във фейсбук група Спиритизъм/ Spiritism - https://www.facebook.com/groups/704234613047102/

Всички досегашни уроци от онлайн курса може да намерите тук: http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/p/blog-page_12.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар