Преводи на оригинални творби на френския професор педагог и основател на Спиритизма Алан Кардек, послания на медиума Шико Шавиер и други автори по теми като смъртта, живота в отвъдното, прераждането, изкуплението, самоубийството, обсебването, болестите, духовете и помощ за живите загубили свои близки.

понеделник, 27 януари 2020 г.

Урок 4 Какво е ДУХ? Какво е Вселенски Флуид? Курс Принципи на Спиритистката Доктрина

Онлайн Курс Принципи на Спиритистката Доктрина
Урок 4, Книга на Духовете, Алан Кардек
от 23 до 28 въпрос


Нашия превод на въпросите, които изучаваме тази седмица:




23. Какво е дух?
"Интелигентният принцип на Вселената."
а) Каква е по същество природата на духа?
"Не е възможно да се обясни естеството на духа на вашия език. За вас това не е нещо, защото не е осезаемо; но за нас това е нещо. Разберете добре: нищото е небитие, а небитие не съществува."
24. Духът синоним ли е на интелект?
"Интелекта е един съществена характеристика на духа, но и двете се сливат в единен принцип, така че за вас може да се каже, че са едно и също нещо."
25. Духът независим ли е от материята или е само едно от свойствата на материята, тъй както цветовете са свойство на светлината и както звук е свойство на въздуха?
"Духът и материята се различават едно от друго; но е необходим съюз на духа и материята за да се вдъхне разум на материята."
а) Необходим ли е този съюз също така за проявата на духа? (В този въпрос думата дух се употребява със значение на „интелигентен принцип“, абстрактно разгледан, без препратка към индивидуалностите, обозначавани с този термин.)
"Това е необходимо за вас, защото вие не притежавате нужната организация за да възприемете духа, освен чрез материята. Сетива ви не са формирани за този ред на възприятие."
26. Може ли да си представим дух без материя и материя без дух?
"Безспорно може, мислено."
27. Тогава има два основополагащи елемента на вселената: материя и дух, така ли е?
"Да; и над тях е Бог, Създателят, Бащата на всички неща. Тези три елемента са принципът на всичко съществуващо - универсалната троица. Но към материалния елемент трябва да се добави вселенския флуид, който играе ролята на посредник между духа и материята, като естеството на последната е твърде грубо, за да може духът да влияе директно върху нея. Въпреки че, от друга гледна точка, този флуид може да бъде класифициран като градивна част на материалния елемент, той се отличава се от материята по някои собствени специфични свойства. Ако можеше да бъде класифициран просто и абсолютно като материя, тогава нямаше да има причина, поради която и духът да не бъде класифициран като материя. Този елемент е посредник между дух и материя. Той е флуид, точно както материята е материя, и е податлив на това да бъде превърнат, чрез безбройните си комбинации с материя, под насочващото действие на духа, да произведе безкрайното разнообразие от неща, за които вие знаете, но все още много малка част. Вселенския, първичен, или най-прост флуид, бидейки агентът, използван от духа в действието му върху материята, е принципът, без който материята би останала завинаги в едно състояние на разделяне и никога не би придобила свойствата, които ѝ дава силата на притеглянето. "
а) Този флуид ли е това, което обозначаваме с името електричество?
„Казахме, че той е податлив на безброй комбинации. Това, което наричате електрически флуид, магнетичен флуид и т.н., са модификации на вселенския флуид, който, по-точно казано, е една по-съвършена и по-фина по вид материя, която може да се разглежда като самостоятелна.
28. Тъй като самият дух представлява нещо, не би ли било по-правилно и по-ясно да се обозначат тези два основополагащи елемента чрез термините инертна материя и разумна материя?
„Въпросът за думите не е много важен за нас. От вас е да формулирате своите определения по такъв начин, че да се разбирате помежду си. Споровете ви почти винаги възникват от липсата на общо приемане на смисъла при използването на думите, поради непълнотата на вашия език по отношение на всичко, което не е достъпно за сетивата. "
Коментар на Кардек: Един факт, патент на всички наблюдатели, доминира над всички наши хипотези. Ние виждаме материя, която не е разумна: виждаме действието на интелигентен принцип, независим от материята. Произходът и връзката на тези две неща не са ни известни. Дали те имат, или не, общ източник и точки за контакт, предварително определени в природата на нещата, дали интелекта има свое собствено съществуване, или е само свойство или ефект, или дори дали е (както някои приемат, че е) еманация на Божествеността, са точки, по които ние нищо не знаем. Материята и интелекта ни се струват различни; и затова говорим за тях като за два съставни елемента на Вселената. Над тях виждаме по-висш интелект, който управлява всички неща и се отличава от всички тях по съществени качества, характерни за самия себе си; Именно този Върховен Интелект наричаме Бог.

УРОК 4:


„Книга на Духовете“ онлайн от този списък с книги: http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/p/blog-page_60.html

Очакваме вашите коментари, въпроси или просто мнение под статията в сайта или във фейсбук група Спиритизъм/ Spiritism - https://www.facebook.com/groups/704234613047102/

Всички досегашни уроци от онлайн курса може да намерите тук: http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/p/blog-page_12.html



Няма коментари:

Публикуване на коментар