Преводи на оригинални творби на френския професор педагог и основател на Спиритизма Алан Кардек, послания на медиума Шико Шавиер и други автори по теми като смъртта, живота в отвъдното, прераждането, изкуплението, самоубийството, обсебването, болестите, духовете и помощ за живите загубили свои близки.

неделя, 29 ноември 2020 г.

Глава 2 Училище за душите – целта на страданията в семейството

Аудио книга „Исус у Дома“ – духовен автор Нейо Лусио, психографирана от медиума Шико Шавиер

Глава 2 Училище за душите – целта на страданията в семейството 

https://youtu.be/Rw-oSYhhG5I



Всички нови глави на книгата може да следите на тази страница: http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/p/blog-page_29.html
Събрани около Христос, домашните на Симон слушаха неговия мек и убедителен глас, докато Учителят коментираше свещените текстове.
Когато Божественото Слово приключи красивия урок, тъщата на Петър с тревога попита:

- Господи, в края на краищата, какъв трябва да бъде нашият живот в дома?

Исус се вгледа в нея, показвайки, че очаква тя да обясни по-пълно и матроната добави:
- Ние започваме своите усилия сред цветята, само за да намерим после тежка реколта от тръни. Отначало имаме обещание за мир и разбирателство; но скоро след това се появяват камъни и неприятности…
Забелязвайки, че Галилейката е на ръба на сълзите, Исус бързо отговори:
- Домът е училището на душите; храмът, където Божествената Мъдрост постепенно ни прави способни към по-дълбоко разбиране на Човечество.
И усмихвайки се, я попита:
- Какво правиш първоначално с лещата, преди да я сервираш по време на хранене? 
Жената отговори колебливо:
- Е, разбира се, Господи, от мен зависи да я сложа на печката и да я готвя достатъчно дълго. След това трябва да я подправя, за да има хубав вкус.
- А ще можеш ли да сервираш сурово тесто на масата?
- Разбира се, че не - отвърна скромно възрастна жена. – Преди да го предложа за храна от мен зависи да го изпека във фурната. В противен случай…
Тогава Божественият Приятел започна да размишлява:
- В небесния живот също има един празничен пир, където нашите чувства трябва да служат на славата на Отеца. През повечето време домът е един свещен котел или подготвителна пещ. Това, което може да ни се стори като мъка или страдание в дома, е един духовен ресурс. Пробуденото за Божията Воля сърце, извлича най-просветляващите благословии от своите обновителни борби, защото само там срещайки се един с друг, изучавайки стремежи и наклонности, различни от нашите, наблюдавайки несъвършенствата на другите и примирявайки се с тях, ние се научаваме да преодоляваме собствените си несъвършенства. Не сте ли забелязали колко бързо преминава човешкото съществуване? Телесният живот е много подобен на живота на цветето. Сутрин то излъчва аромат, който през нощта изчезва ... Домът е един кратък курс за братството, на което ще се радваме във вечния живот. Естествените страдания и конфликти в неговата среда са уроците.

Тъщата на Симон внимателно слушаше всичко това и след това отбеляза:
- Но Господи, има хора, които се борят и страдат, но никога не се научават. 
Христос положи своя искрящ поглед върху нея и отново попита:
- Какво правите с твърдата леща, която не се поддава на действието на топлината?
- Ах! Без съмнение, аз я хвърлям в боклука, защото тя би могла да навреди на устата на небрежния, но доверчив човек на масата.
- Същото се случва и с душата, която се бунтува срещу духовно конструктивните уроци на дома. - завърши Учителят. - Борбите на ежедневния живот поддържат полезното кипене; все пак, когато на сцената пристигне смъртта - великият селекционер на духовна храна за хамбарите на нашия Отец - сърцата, които не се поддават на освещаващия огън, които остават в същото втвърдено състояние, в което са доведени първоначално до благословената фурна на плътта, ще бъде изхвърлени с цел да останат за неопределено време в състояние на тор сред детрита*1 на Природата.

*1 - Детрит - е мъртвата органична материя, която се получава при умирането на организмите или в резултат на жизнената им дейност. Включва всички неживи разпадащи се части на организми.


Няма коментари:

Публикуване на коментар