Преводи на оригинални творби на френския професор педагог и основател на Спиритизма Алан Кардек, послания на медиума Шико Шавиер и други автори по теми като смъртта, живота в отвъдното, прераждането, изкуплението, самоубийството, обсебването, болестите, духовете и помощ за живите загубили свои близки.

понеделник, 8 юни 2020 г.

Урок 23 Справедливост на Прераждането - религиозен фанатизъм, изкупуване на действия от II Световна война, обсебване, и един случай на каталепсия

ОНЛАЙН КУРС ПРИНЦИПИ НА СПИРТИСТКАТА ДОКТРИНА
по книгата на Алан Кардек - КНИГА НА ДУХОВЕТЕ

В аудио урока ще чуете много примери показващи развитието на духовете през различни животи според законите за Справедливостта на прераждането:
религиозен фанатизъм, 
изкупуване на действия от II Световна война, 
обсебване, 
и един случай на каталепсия 

Урок 23


Днешния текст, който изучаваме:

Справедливост на Прераждането

171. На каква основа почива доктрината за прераждането?
„Върху Божията справедливост и откровение, защото, както непрестанно ви повтаряме, добрият баща винаги оставя отворена за своите деца една врата към покаянието. Не ви ли казва самият разум, че би било несправедливо да лишим завинаги от вечно щастие онези, които не са имали възможността да се подобрят? Не са ли всички човеци Божии деца? Само сред егоистите могат да се срещнат несправедливост, непримирима омраза и непростими наказания. "
Коментар на Кардек: Всички духове се стремят към съвършенство и са снабдени от Бог със средствата за напредък чрез изпитания на телесния живот; но божествената справедливост ги принуждава да постигнат в нови съществувания, онова, което те не са били в състояние да направят или да завършат в предишно изпитание.
Не би съответствало на справедливостта или на доброта на Бог да осъди завинаги онези, които може да са срещнали пречки пред тяхното подобрение независимо от тяхната воля и от самата среда, където са били поставени. Ако съдбата на човечеството беше необратимо предопределена след смъртта, Бог нямаше да премерва действията на всички на една и съща везна и нямаше да се отнася към тях безпристрастно.
Доктрината за прераждането – т.е. учението, което провъзгласява, че Духът има много последователни съществувания - е единствената, която отговаря на идеята, която ние сме формирали за Божията справедливост по отношение на хората, които са в едно по-нисше морално състояние; единствената, която може да обясни бъдещето и да затвърди нашите надежди; предлага ни средствата да изкупим грешките си чрез нови изпитания. Разумът ни я посочва, а Духовете ни учат на нея.
Един човек, който осъзнава собствената си малоценност, извлича утешителна надежда от учението за прераждането. Ако той вярва в Божията правда, не може да очаква да се окаже завинаги на равно с онези, които са направили повече от него. И все пак идеята, че тази малоценност не го лишава вечно от върховните блага и че чрез нови усилия ще му се даде да ги завладее, го поддържа и съживява куража му. Кой в края на своята кариера не би съжалявал, че е придобил толкова късно един опит, от който вече не може да се възползва? Този късен опит обаче не е загубен; Духът ще го използва в едно ново съществуване.

Един от допълнителните материали към урока може да прочетете в тази статия:
 32 ГОДИНИ - необикновен случай на КАТАЛЕПСИЯ, пример за СПРАВЕДЛИВОСТТА НА ПРЕРАЖДАНЕТО







Линк за пдф книга Евангелието според Спиритизма 

КЪМ УРОК 23 – ЩЕ ДОБАВИМ И ЕДИН СПИСЪК НА ДУХОВНИ АВТОРИ КОИТО ЗАСЯГАТ ТЕМАТА ЗА ПОСЛЕДОВАТЕЛНИТЕ ПРЕРАЖДАНИЯ


1. Духовният автор Еммануел, който психографира чрез медиума Шико Шавиер книгите Преди 2000 Години (Há 2000 anos),  50 Години По-късно (50 anos depois), Аве Кристо (Ave Cristo) и Отказване (Renúncia) които показват няколко инкарнации на Еммануел заедно с Шико и един друг дух Нейо Лусио, който също е психографирал няколко книги през медиумизма на Шико Шавиер. Т.е. това е пример че ние действително някога сме имали инкарнации и минали животи с нашите собствени духовни водачи сега. Защото ако си спомняте споменавали сме и преди Еммануел е духовен водач на Шико Шавиер в сегашния му живот.

2. Духовният автор Чарлс, който показва няколко живота на една група Духове чрез медиума Ивон до Амарал Перейра (1900-1984), в трилогията - Във Водовъртежа на греха (Nas voragens do pecado), рицарят на Нумие "O cavaleiro de Numiers" и Дамата от Британия "O drama da Bretanha".

3. Духът Джон Уилмът (2ри граф на Рочестър и поет) който психографира десетки книги чрез медиума Вера Крижановская (на руски: Крыжановская, Вера Ивановна; 1861-1924), дъщеря на руснаци но родена в Полша. Повечето нейни книги са описания на инкарнации на една група духове започвайки от времето на Древен Египет чак до 19 век..

4. Духовният автор Жезус Гонсалвеш, който има няколко интересни инкарнации психографира тези истории най-често чрез медиума Селия Шавиер Камарго  (Celia Xavier Camargo), а именно:

- Аларих I (лат.: Alaricus; 370 - 410). Където автора обяснява как е посетен от Августин Блажени и как след своята смърт той се превръща в духовен водач на краля на вестготите Аларих. Книгата се нарича Необикновения живот на Жезус Гонсалвеш "A extraordinária vida de Jésus Gonçalves"

- По-късно той става част от армията на Флавий Велизарий (на латински: Flavius Belisarius; 505 – 565), един византийски генерал, по време на завладяването на Равена. Име на книгата: Прости "Perdoa". 

- има и друг живот във Франция, по времето на Филип II (1165-1223), където той се присъединява към духовенството. Книгата се казва: Птици без гнездо "Aves sem ninho".

- в една друга инкарнация той е член на Испанската Инквизиция, по време на падането на Гранада през 1492. Книгата е: В търсене на Илюзията "Em busca da ilusão".

- след това е прероден като  Арман Жан дю Плеси, Кардинал дьо Ришельо (1585-1642) който е добре известен в историята.

- и накрая след толкова много векове на бунт срещу Божествените Закони, той е прероден в провинцията на Бразилия през 1902 и на 27 годишна възраст започва да проявява симптомите на проказа. В този живот на изключително нещастие и страдание той среща Спиритизма и се научава на смирение и истинска вяра. Той умира през 1947г. и от тогава става голям сътрудник Спиритистките къщи като дори няколко от тях приемат неговото име.  Книгата е отново която вече цитирахме Необикновения живот на Жезус Гонсалвеш: "A extraordinária vida de Jésus Gonçalves".

5. Духът Томас Антонио Гонзага – (дух на известен бразилски писател в своето собствено прераждане) представя няколко инкарнации на своя приятел от един египетски живот - духа Гай Марий (на латински: Gaius Marius), който е римски военачалник и политик, избиран за консул безпрецедентните 7 пъти. Известен е със своята реформа на римската армия) Информацията е получена чрез медиума Марилуса Морейра  Васконселос (за нея знаем любопитна информация че е била медиум от времето на Кардек и е една от медиумите с които той се е консултирал за написването на книгите). Тук ще цитираме няколко от животите описани чрез нея и духовния автор Томас Антонио Гонзага:

-  животът на Гай Марий в книгата „За Марий и Тирандес" (De Mario a Tiradentes")

- животът на папа Григорий IX (1227 - 1241) в книгата Григорий 9ти "Gregório IX".

- животът на Франсиско Писаро - испанският авантюрист и конкистадор, завладял империята на инките и основал град Лима. Тази инкарнация е описана в книгата  Акайака "Acaiaca".

„Книга на Духовете“ онлайн от този списък с книги: http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/p/blog-page_60.html
Очакваме вашите коментари, въпроси или просто мнение под статията в сайта или във фейсбук група Спиритизъм/ Spiritism - https://www.facebook.com/groups/704234613047102/
Всички досегашни уроци от онлайн курса може да намерите тук: http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/p/blog-page_12.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар