Преводи на оригинални творби на френския професор педагог и основател на Спиритизма Алан Кардек, послания на медиума Шико Шавиер и други автори по теми като смъртта, живота в отвъдното, прераждането, изкуплението, самоубийството, обсебването, болестите, духовете и помощ за живите загубили свои близки.

петък, 26 юни 2020 г.

Глава 5 Получаване на инструкции - Смисъла от работата на духовете-помощници в земното ниво


книга ПРАТЕНИЦИТЕ
психографирана чрез медиума Шико Шавиер
/продължение на развитието на духа на д-р Андре Луис, който гледахте във филма и книгата Наш Дом/

Глава 5 Получаване на инструкции 

Анисето ни чакаше гостоприемно в голямата приветлива аудитория. Огромни редици от асистенти изпълваха обширното пространство. Мъже и жени на видимо различна възраст изглеждаха уединени в себе си, но въпреки това показваха очакване и интерес.


 - Днес, - обясни нашият съветник,-  обръщайки се по-специално към Висенте, - ние ще чуем една лекция на Телесфоро, един бивш мениджър в Министерството на Комуникациите. Той поиска присъствието на всички стажанти работещи в обмена между нас и инкарнираните братя.

Седяхме удобно и зачакахме своя ред. След няколко минути Телесфоро влезе в стаята, под хармоничните вибрации на всеобща симпатия. Анисето и други инструктори се настаниха до него около величествената маса, където се намираше ръководството на събранието. 

След като поздрави огромния брой асистенти, изказа своите пожелания за мир и ни насърчи в изкупителните свидетелства, Телесфоро премина към основната тема, която го беше довела там.

- Сега - каза той с непресторен авторитет, - ще говорим за нуждата от представителство на нашата колония в земните работи. Тук се намират другари, които се провалиха в най-благородните си намерения, и има други братя и сестри, които желаят да сътрудничат в задачите, които са съвместими с нашите настоящи отговорности. Имаме предвид трудоемките дейности на Комуникацията на телесното ниво. На това събиране ние виждаме голяма част от колегите от Наш Дом, които са се провалили в мисиите по медиумизъм и учение, както и много други колеги, които се подготвят за изпитания от подобно естество на земната повърхност.

Нашето подразделение насърчава едно голямо движение в помощ за инкарнираните и дезинкарнираните братя, които са се показали неспособни да предприемат каквото и да е действие отвъд земната повърхност. 
Нашата задача е огромна. - Трябва да разпространяваме нови обучения във връзка с подготовката на онези, които обитават нашата колония, като вземем предвид усилията и постиженията на настоящето и бъдещето.

Задължително е да се притечем на помощ на онези, които с кураж се изправят пред дълбоките трансформации на планетата.
Фундаменталните промени в живота на Земята завариха повечето хора напълно неподготвени по отношение на вечните реалности. Човешкият ум все повече се отваря за контакт с невидимите сфери, сред които той функционира и се движи. Това е един вид еволюционна неизбежност. Ние желаем и е необходимо да помагаме на земните същества; въпреки това едни разширяващи се потоци на неразбиране действат срещу продължаването на нашето братско сътрудничество. Ние нямаме предвид единствено за действието на невежеството и порочността. В това отношение противоречиво действат голям брой сили на самия спиритуализъм*1. Срещу нас се борят някои Християнски школи, сякаш не си сътрудничим с Божествения Учител. Римокатолическата църква класифицира нашето сътрудничество като дяволско. Реформираното Лутеранство*2, в неговите разнообразни нюанси, преследва нашите добронамерени усилия. И съществуват спиритуалистични течения с висше образователно съдържание, които опорочават нашето влияние, защото искат човеците да станат съвършени за една нощ, мигновено изкупени (балансирани чрез изкупление) чрез един мигновен импулс на волята, без методично осъществяване.

 И все пак в сферата на нашето познание за живота ние не можем да осъдим тези групи за настоящата им липса на разбиране. Римо-католическата църква има своите значими причини; Протестантството е достойно за нашето уважение; спиритуалистичните школи имат забележителни поучения. Всяко религиозно изразяване е свещено, всяко по-висше движение на духовно образование е свято само по себе си. Така, това което имаме пред себе си е неразбирането на добрите, което представлява едно горчиво изпитание за всички искрени работници, защото в края на краищата ние не вършим индивидуална работа, а насърчаваме едно освободителното движение на човешкото съзнание, в полза на самата религиозна идея в света.

Свещениците и теолозите на организираната религия и философия все още не възприемат, че духът на Откровението е прогресивен, както душата на човек. Религиозните концепции се извисяват заедно с ума на индивида. Много църкви за момента не разбират, че ние не трябва да разпространяваме вярата във вечните мъки на окаяните, а увереността, че съществуват адски хора, които създават ада за самите себе си.

Ние обаче не можем да губим време да изследваме упоритостта на другите. Имаме сложни и широкообхватни служби, за които да се грижим. И както казахме, земното човечество се приближава все повече с всеки следващ ден до сферата на вибрации на невидимите в по-нисше положение, които го заобикалят във всякакъв смисъл. Но ние осъзнаваме, че един внушителен процент от жителите на Земята не са се подготвили за настоящите еволюционни събития. И най-мъчителни конфликти се потвърждават на пътя на човека. Науката напредва с главозамайваща скорост и въпреки това, докато страданията на тялото се потискат, то тези на душата се размножават. Световните вестниците са пълни с прекрасни новини по отношение на материалния прогрес. Грандиозни тайни на Природата ни удивляват в областта на морето, на сушата и във въздуха, но статистиката на човешката престъпност е стряскаща. Убийствата на войната разкриват усъвършенстване на извратеността и беззаконието, далеч надхвърлящи онези познати ни от по-ранни епохи. Убийствата, самоубийствата, трагедиите в брака, емоционалното нещастие, стачките, революционни импулси нарушаващи дисциплината, жаждата за деградиращи експерименти и опитности, сексуалното безпокойство, неизвестни болести и лудост нахлуват в човешките домове.

В никоя страна не съществува такава духовна подготовка, която да е достатъчна за човека да се справи с физическия комфорт (материалните изкушения). И въпреки това този комфорт има тенденцията да се увеличава естествено. Човекът все повече поема контрол над външния пейзаж, който съставлява неговото местообитание, макар че не познават самия себе си. Обръщайки внимание на тялото, то ще разкрие нуждите на душата. И сега ние ставаме свидетели как някои индивиди са затрупани със сериозни проблеми, не само поради собствените си недостатъци, но и поради спонтанното психично сближаване с вибрационната сфера на милионите дезинкарнирани, които са се вкопчили към сферите на повърхността, за да обновят съществуването, което преди това презираха, без ни най-малка грижа за Божия замисъл. 

Строго погледнато, ние също разбираме, че службата на Комуникациите в света трябва да се извършва само в нивото на божественото вдъхновение в земните кръгове, от висшето към нисшето; Но как да процедираме пред милионите болни и престъпни индивиди във видимите и невидимите зони на човешката опитност? Чрез прост външен култ ли, както иска Римската църква? Единствено и само чрез акта на вярата ли, както очаква Протестантската Реформация? Чрез едно обикновено утвърждение на волята, както някои спиритуалистични школи назидават? Ние не можем обаче да ограничим оценката си до прост едностранчив поглед към проблема. Съгласни сме, че почитта към Отеца, вярата и волята са основни изрази на божествената реализация у човека, но ние не трябва да забравяме, че работата е една основна необходимост за всеки дух. Останалите наши братя нека упорстват само в богословските спекулации; и все пак нека ние гледаме на службата на Господа като на нещо належащо.

Земното човечество днес е като един голям колективен организъм, чиито клетки – които са отделните  човешки личности  - за обхванати в един дисбаланс помежду си, в един световен процес на приспособяване и изкупление.

Колко от нашите сътрудници виждат обхвата и степента на усложненията, плъзнали като едни лиани, с които човешкият ум дебатира. Престъпниците се вкопчват в други престъпници; болните се свързват с други болни. Ние трябва да предложим на света адекватните инструменти за духовна поправка, които да способстват нашите инкарнирани братя и сестри към едно по-дълбоко разбиране на Христовия Дух. За да постигнем това обаче, ние се нуждаем от верни сътрудници, които не обръщат внимание на условия, компенсации или дискусии, но които се интересуват от възвишеността на саможертвата и себеотрицанието в Господа.

В този момент Телесфоро прекъсна текущия урок и, като насочи пронизващия си поглед върху публиката, каза с по-силен глас: 

- Онези, които не искат да служат, нека потърсят други видове задачи. Министерството на Комуникациите не може да си позволи да губи време в нездравословни експерименти без сериозна вреда за невнимателните сътрудници. В други Министерства назначението на работниците определя прецизно всички, които си сътрудничат с Божествения Учител. Но тук, все пак, ние имаме нужда не просто от работници, нуждаем се от служители, които се отзовават на добра воля. 

В този момент той направи още една дълга пауза, при която забелязах колко силно впечатление беше направил на слушателите, които се взираха един в друг с неизразимо удивление.

1* Спиритуализъм – религиозно движение основано на вярата, че душите на мъртвите съществуват и могат да общуват с нас. Спиритуалист е всеки, който вярва в духа. 
2* Лутеранството е най-старото протестантско течение в Християнството.

Няма коментари:

Публикуване на коментар