Преводи на оригинални творби на френския професор педагог и основател на Спиритизма Алан Кардек, послания на медиума Шико Шавиер и други автори по теми като смъртта, живота в отвъдното, прераждането, изкуплението, самоубийството, обсебването, болестите, духовете и помощ за живите загубили свои близки.

петък, 12 март 2021 г.

Глава 40 На път към Провинцията - низшите енергийни творения в градовете

ПРАТЕНИЦИТЕ, психографирана чрез медиума Шико Шавиер, духовен автор Андре Луис

На път към Провинцията - низшите енергийни творения в градовете

Почти всички духовни служители тръгнаха по разнообразни задачи. Само няколко приятели щяха да останат в резиденцията на Дона Изабел, в мисия по съдействие и бдителност.

Забелязах, че Анисето продължава да предава различни инструкции, като се обръщаше по един поверителен начин към определени спътници по отношение на мисията, която Телесфоро му бе поверил.

Преди обяд обаче той ни покани да го придружим.

- В станцията - любезно ни каза той – ние открихме, че ободряването е от съществено значение за работата. Ние получихме подкрепления от енергия, което ни подхрани добре за да продължим в своите усилия, но нека си признаем, че за много от нас нощта представи поредица от дълги и изтощителни дейности. Имаме нужда от малко почивка. Ще се върнем по здрач.

Накъде отивахме? Не знаех. Спомних си, че всъщност, ако някой е почивал в домашното светилище през нощта, мнозинството са работили интензивно, и достигнах до извода, че ако на сутринта много бяха се насочили към задълженията си, други трябва да са потърсили необходимата почивка.

- Къде отивате? – попита един спътник от групата по наблюдението и бдителността, който ни беше станал приятел.

Преди да отговорим, Анисето поясни:

- Отиваме в провинцията.

И, обръщайки се по-специално към Висенте и към мен, той каза:

- Нека използваме волитацията, след като нямаме работа в центъра на града.

Забелязах, че сега задействам способностите си за волитация с нарастваща лекота. Образователната обиколка с междинно спиране в Помощната Станция на Кампо да Пас ми беше подействала много добре. Бях се подобрил в усвояването, чувствах се подсилен пред вибрациите от по-нисш ред, мобилизирах собствените си ресурси без затруднения. Също така забелязах, че визуалните ми възможности нарастват чувствително. До сега при волитация не бях наблюдавал това, което сега установявах, изключително изненадан. Преди виждах само закотвени за земята хора, животни, превозни средства и сгради.

Сега виждането ми се разширяваше. Отдалеч разпознах значителната тежест на въздуха, който висеше над повърхността. Имах впечатлението, че ние плуваме във високата зона на едно море от кислород, виждайки отдолу, в мътни води, огромен брой наши братя да пълзят тежко в много плътни водолазни костюми, на калното дъно на океана.

- Виждате ли тези тъмни петна по обществения път? - попита нашият съветник, осъзнавайки нашето учудване и желанието да научаваме все повече и повече.

И тъй като не знаехме как да го определим точно, той продължи да обяснява:

- Това са облаци от разнообразни бактерии. Те почти винаги плават в компактни групи, спазвайки принципа на сродството и афинитета. Забележете онези сенчести арабески...

И той ни посочи определени сгради и определени градски райони.

- Наблюдавайте големите кафеникави или изцяло тъмни ядра! ... Те са зони на нисша умствена материя, материя, която се изхвърля непрекъснато от определен клас хора. Ако се застоим в нашите изследвания, ще видим също и чудовищата, които пълзят по стъпките на съществата, привлечени от самите тях...

Отпечатвайки сериозен акцент на думите си, той добави:

- Облака от разрушителни за физическия живот бактерии атакува толкова много човеците, колкото и упоритите форми на сенките, които застрашават психическото им равновесие. Както можете да видите, цитатът „Молете се и бдете“ от Исус в Евангелието има дълбока важност във всяка ситуация и по всяко време. Само хора положително настроени към сферата на висшата духовност, успяват да преодолеят множеството влияния от по-недостоен характер.

Заинтересуван, все пак, от допълнителни разяснения, аз попитах:

- Но умствената материя, излъчвана от ниско развития човек, има ли собствен живот като ядро от микроскопични корпускули, от които произхождат телесните заболявания?

Великодушният наставник се усмихна особено и подчерта:

- Как да няма? Понастоящем вие не сте запознати, че земният човек живее в едно психо-физично устройство. В областта на заболяванията ние не можем да вземаме предвид единствено самата физиологична ситуация, но също и психическата картина на инкарнираната личност. И така, ако имаме един облак от бактерии, които болното тяло произвежда, то ние имаме и облак от умствени ларви, произведени от болния ум, при същите обстоятелства. По този начин в сферата на съществата, които са неподготвени и не забелязват духовните ресурси, телата страдат толкова, колкото и душите. В бъдеще, по същата тази причина, лекарството на душата ще абсорбира лекарството на тялото.

В момента на Земята можем да осигурим лечение на  организма от плът. Подобна задача прави мисията на утехата, на възпитанието и на облекчението, достойна. Но що се отнася до истинското изцеление, ние сме принуден да признаем, че то принадлежи изключително на човешкия дух.

- Боже мой! - възкликна Висенте, изумен - на какви опасности е подложен обикновеният човек!

- Поради тази причина - каза Анисето, внимателно – съществуването на Земята е една славна възможност за тези, които се интересуват от опознаване и извисяване на самите себе си. И по същата причина, ние учим за нуждата от религиозна вяра сред човешките същества. При разработването на тази кампания ние не възнамеряваме да активизираме вредните страсти на сектантството, но да създадем едно положително състояние на увереност, оптимизъм и здрав дух в съзнанието на всеки инкарниран спътник. Засега само вярата може да осигури тази реализация. Науките и философиите подготвят полето; вярата, обаче, която побеждава смъртта, е жизненоважното семе. Притежавайки вечна стойност, човек намира достатъчно духовен динамизъм, за да се бори до пълна победа в самия себе си.

Разбирайки, че ще трябва да завърши разяснението, той възкликна след една по-дълга пауза:

- Всички трябва да знаем как да излъчваме и да знаем как да получаваме. За да постигне точката на баланс в тази задача, инкарнираните хора и ние останалите се ангажираме в непрекъсната борба. И след като вече знаем нещо за вечността, не трябва да забравяме, че всяко падение вреди на постижението на баланс и всяко благородно усилие винаги помага.

Получените обяснения не можеха да бъдат по-ясни. Тази гледка, обаче, на улици изпълнени с тъмни петна, които бавно се придвижваха, стигайки до хората и машините по обществените пътища, ме безпокоеше.

Жаден да научавам неща, аз се върнах към темата:

- Урокът за мен има неизмерими ценности. И когато си помисля за високата репродуктивна сила на микробната флора ...

Анисето обаче не ми позволи да завърша. Познавайки предварително естественият ми въпрос, той прекъсна изречението ми, възкликвайки:

- Да, Андре, ако не беше много по-голямата мощ на слънчевата светлина съюзена със земния магнетизъм, такава мощ, която интензивно разрушава, за да селектира проявите на живота в сферата на Земната Повърхност, микробната флора от по-нисше ниво не би позволила съществуване дори на един единствен човек на лицето на земята. Поради тази причина, почвата и растенията са изпълнени с лечебни и трансформиращи принципи.

И като поклати глава енергично той заключи:

- Въпреки тази огромна сила - божествен ресурс, докато хората, наследници на Бога, развиват нисшата сфера на живота, ще съществуват също и низши творения, достатъчно на брой за безмилостната битка, в която автентичните ценности на еволюцията трябва да спечелят.

Всички преведени глави на книга Пратениците тук: http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/p/blog-page_46.html



Няма коментари:

Публикуване на коментар