Преводи на оригинални творби на френския професор педагог и основател на Спиритизма Алан Кардек, послания на медиума Шико Шавиер и други автори по теми като смъртта, живота в отвъдното, прераждането, изкуплението, самоубийството, обсебването, болестите, духовете и помощ за живите загубили свои близки.

понеделник, 19 април 2021 г.

Урок 65 - Магьосници, изцеления чрез магнетизиращи пасове, благословии и проклятия

ОНЛАЙН КУРС ПРИНЦИПИ НА СПИРИТИСТКАТА ДОКТРИНА

Урок 65 - Магьосници, изцеления чрез магнетизиращи пасове, благословии и проклятия https://youtu.be/ai6PIBPxDUs



555. С какво значение трябва да се дава квалификацията магьосник?

„Тези, които наричате магьосници са хора, които когато са добросъвестни, те се радват на определени способности, като магнетизираща сила или второ зрение. И когато те правят едни обикновено неразбираеми неща, то се смята, че те са надарени със свръхестествена сила. Не са ли били обявявани много от вашите мъдреци и вещите хора за магьосници в очите на невежите?“

Коментар на Кардек: Спиритизмът и Магнетизмът ни дават ключа към един огромен брой феномени, за които невежеството е изтъкало безброй басни, в които фактите са представени преувеличени от въображението. Ясното познание на тези две науки, които всъщност образуват една единствена, показваща реалността на нещата и техните истински причини, представляват най-добрата защита срещу суеверните идеи, защото разкриват какво е възможно и какво е невъзможно, кое е в законите на Природата и кое не е нищо повече от едно нелепо вярване.

556. Наистина ли някои хора имат силата да лекуват чрез обикновен контакт?

„Магнетизиращата сила може да достигне до там, когато е подкрепена от чистотата на чувствата и едно пламенно желание да правиш добро, защото тогава Добрите Духове идват да им помогнат. Все пак обаче трябва да сме подозрителни към начина, по който някои много доверчиви и ентусиазирани хора разказват нещата, винаги готови да приемат за чудодейно и най-простото и естествено нещо. Важно е да сте подозрителни и към разказите, които са пристрастни и е намесен личен интерес, които обикновено правят онези, които експлоатират доверчивостта на другите в своя полза."


БЛАГОСЛОВИИ И ПРОКЛЯТИЯ

557. Може ли благословията и проклятието да привлекат и доброто и злото върху този към когото са запратени?

„Бог не слуша несправедливото проклятие и онзи, който го произнася, става виновен пред него. Тъй като съществуват две противоположни сили, доброто и злото, проклятието може временно да окаже влияние, дори върху материята. Подобно влияние обаче се удостоверява единствено от Божията воля като усилване на теста за онзи, който е негов обект. Освен това често срещано е да бъдат прокълнати нечестивите, а добрите благословени. Но никога благословията и проклятието не могат да отклонят Провидението от пътят на справедливостта. То никога не наранява прокълнатия, ако не е зъл, а неговата защита не покрива благословения, освен ако не я заслужава."

Духовния автор Еммануел в книгата „Преди 2000 години“ психографирана от Шико Шавиер, ни разказва един епизод, в който римска дама на име Аурелия използва един магьосник, за да нарани съпругата на мъжа, когото е пожелала.

- Госпожо - казал магьосникът, - виждам пред себе си болезнени картини от вашия духовен живот от далечното минало! Виждам Делфи и как вие се опитвате да съблазните един мъж
който не ви принадлежи ... Този човек е същият мъж от настоящето...  Същите души сега бродят в различни тела и вие трябва да се съобразите с ясното разделяне на линиите на съдбата!"

Аурелия го изслушала, изненадана и помръкнала, и отговорила:

- Какво казваш? Други животи? Един мъж, който не ми е принадлежал? Какво е всичко това?

- Да, нашият Дух, в този свят има дълга поредица от съществувания, които ни обогатяват вътрешно с максимални знания за задълженията, които живота ни носи! 
Вие вече сте живели в Атина и в Делфи, в една фаза на големи падания по темата на любовта и днес, обмисляте същите възможности за задоволяване на вашите недостойни насилствени желания! От тук са минали безброй същества. Посъветвах много хора да упорстват в злите си цели, често неоправдани и низши; но за вашия случай има  един глас, който говори по-силно на съвестта ми. Ако провокирате този човек, който е честен досега, възможно е неговото сърце, също неспокойно, да отговори на вашите капризи; и все пак не се предавайте на безумието на тази провокация, защото съдбата сега го е събрала с една любима душа! Не заставайте на пътя на тази жена, която смятате за съперница, защото намесата между нея и съпруга ѝ ще влоши вашите собствени наказания! Истината е, че сърцето ви не е подготвено за великото свещено себеотричане на истинската любов! Това, което вие
предполагате, че е дълбока и сублимирана любов, не е нищо повече от една зловредна за сърцето ви прищявка, на жена упорита и непредразположена да се саможертва за любовта на един любящ и лоялен спътник. Вие просто искате да умножите любовниците си, за да задоволите лекомислието си ... 

Аурелия беше позеленяла, чувайки тези думи, които считаше за дръзки и обидни.

Тя искаше да се защити, но една мощна сила сякаш притискаше гърлото ѝ, анулирайки усилието на гласните струни.

След кратка пауза магьосникът продължи:

- Вярно е, че в моя живот съм сторил много злини, но всички знаят, че аз действам така. Аз не търся сянката на доброто социално положение, за да прикрия покварата на моето нещастно съществуване! ... Въпреки това аз искам да ви спася, защото при хипотезата, че последвате тези зли намерения, вашата съдба ще бъде проституция и нещастие, завършвайки с позорната смърт на връх на един меч ... "

* * *

Съществува една красива история на един известен магьосник, живял по времето на Римската империя.

Преобразуването на Киприян

Киприян (250-304), още много млад, син на много богато семейство, надарен с голям интелект, скоро бил очарован от мистериите на живота и смъртта. Той бързо разбрал, че там има мощни сили.

Пътувал из цяла Европа, изучавайки основните учители на доброто и злото. Скоро Киприян сам станал майстор и надминал всички.

Той започнал да приема клиенти, като призовавал Духовете, които въпреки че били много интелигентни и знаели много за магнетизма, не били развити морално и често работели за злото.

Нямало непреодолима бариера, невъзможна молба или скрита мистерия, която Духовете да не могат да разрешат.

Един ден обаче с една лекомислена, но обикновена молба всичко се променило.

Един богат млад мъж искал любовта на една млада жена, която го игнорирала.

Тъй като традиционните начини претърпели провал, мъжът реши да плати на Киприян, за да покори сърцето ѝ.

Получавайки заплащането Киприян призовал Духовете и приел работата за изпълнена.

В крайна сметка беше просто нещо.

Седмица по-късно младежът се върнал търсейки или парите си или работата да се свърши.

Киприян призовал Духовете и потърсил обяснения.

- Какво стана?

- Не можем да се приближим до нея. Юстина е заобиколена от една светлина, която я защитава от всички нас - казаха те.

Бяха извършени няколко опита и заклинания.

Нищо не проработило.

Молитвите към нейния Бог надвиха над всичко, отблъснаха всичко.

Тогава Киприян си казал:
- Но, ако има сила, по-голяма от вашата, Духове, аз се отричам от всички вас и ще потърся да се поуча от тази нова велика сила.

Киприян се възползвал от този знак и направил всичко възможно, за да се сближи с младата Юстина.

 С нея той открил красотите на учението на Учителя от Назарет.

Той се обърнал към Християнството, дори изгорил ръкописите си по магьосничество и разпределил своите притежания сред бедните хора. Той започнал да използва всичко, което знаел вече в името на любовта на новия Учител.

И след като помогнал на много хора, той получил своето изкупление в мъченическа смърт, заедно с Юстина, давайки окончателно свидетелство за огромната вяра, която беше прегърнал с цялото си сърце.

В Евангелието според Спиритизма, глава XXVI, т. 10, Алан Кардек разглежда изискванията към един медиум лечител, който работи за Доброто:

10. Медиумизма е нещо свещено, което трябва да бъде практикувано по един свят и 
религиозен начин. Ако има един вид медиумизъм, който изисква това отношение най-цялостно, то е лечебния медиумизъм. Медиците дават плода на тяхното учение, което често е постигнато с цената на болезнени саможертви; магнетизаторите осигуряват своя собствен  флуид*1 - често пъти дори своето здраве, и те могат да вземат такса за своите практики; (пояснение - Ние наричаме флуиди, това състояние, в което материята е дори още по-рафинирана отколкото в газообразно състояние.)
Лечебните медиуми обаче излъчват здравословния флуид на Добрите Духове, и те нямат  правото да го продават. Въпреки, че са били бедни Исус и учениците му не са взимали нищо за  изцеленията, които са правили.
Така онези, които нямат финансовите средства да се издържат, би трябвало да отидат и да  потърсят ресурси на друго място, вместо в медиумизма, и ако е необходимо да посветят на  него само свободното време, което имат на разположение. Духовете ще вземат в предвид  тяхната отдаденост и саможертви, докато ще отбягват онези, които възнамеряват да използват медиумизма като едно средство за материална печалба.

В книгата „В сферите на медиумизма“ Андре Луис разказва случая на един Дух, получил помощ по време на една сесия на духовно подпомагане:

„Това беше духът на един слаб и тъжен човек, който имаше парализирана и изсъхнала дясна ръка.

Докоснах челото на Духа и видях живите сцени на неговата вътрешна драма.

Той беше мускулест товарач на кея, тежък алкохолик, който веднъж на път за вкъщи ударил плесница на баща си по лицето, защото старият родител беше изобличил жалкото поведение на сина си поради алкохолизма.

Неспособен да отвърне на удара, старецът, плюещ кръв, го заклел без милост:

- Позор! Жестоката ти ръка да се превърне в сух клон! Проклет да си!

Чувайки тези думи, които били последвани от ужасно струя хипнотизираща сила, нещастникът се върнал на улицата, сугестиран от проклятието, което получил, и отишъл да пие в една кръчма, за да забрави.

Зашеметен, той станал жертва на една трамвайна катастрофа, при която станало така, че загубил ръката си.

Той оцелял още няколко години, но запазил в своя ум идеята, че бащините думи имат силата на една заповед за отмъщение, която пуснала корен в дълбините на душата му и поради
това, когато се дезинкарнирал, той възстановило осакатената преди това ръка, но сега
тя висеше суха и неподвижна на духовното тяло.

Докато размишлявахме, нашият съветник се приближи до нас и осъзнавайки какво се е случило, ни информира:

- Това е един случай на трудна пренастройка, изискваща време и толерантност. Нашият приятел има ум, покорен от съжалението, което настъпило у него едновременно с получаването на проклятието. Ще се изисква много обич за да се поправи."


Няма коментари:

Публикуване на коментар