Преводи на оригинални творби на френския професор педагог и основател на Спиритизма Алан Кардек, послания на медиума Шико Шавиер и други автори по теми като смъртта, живота в отвъдното, прераждането, изкуплението, самоубийството, обсебването, болестите, духовете и помощ за живите загубили свои близки.

неделя, 15 март 2020 г.

Пратениците, на медиума Шико Шавиер, откъс от Глава 40 - Нисшите ментални творения, които създава човека с ума си

Историята на д-р Андре Луис, познат за нас от книгата „Наш Дом“, продължава в „Пратениците“, където доктора и още един дух-ученик Висенте тръгват на едно учебно пътуване и мисия за помощ към повърхността на земята, тъководени от своя инструктор Анисето.

Откъса от тази Глава 40 засяга много важната тема какво произвеждаме ние с неправилно насочените си психични сили, което е лесно забележимо за погледа на духовете.




„... Забелязах, че сега можех да използвам способностите си за волиция* (придвижване във въздуха характерно за по-напредналите духове) с все по-голяма лекота. Образователната обиколка със спиране на Помощна Станция Кампо да Пас ми беше повлияла много добре. Моят тренинг се беше подобрил, чувствах се достатъчно силен да се изправя пред по-ниските вибрации, и без затруднения мобилизирах своите ресурси. Забелязах също, че зрителните ми възможности нарастваха значително. Обикаляйки наоколо с волиция, до този момент аз не бях наблюдавал това, което виждах сега с изключителна изненадан. Преди виждах само хора, животни, превозни средства и сгради, установени за земята. Сега виждането ми се разширяваше. Аз разпознах от разстояние една значителна тежест на въздуха, който се придържаше към повърхността. Останах с впечатлението, че ние плуваме в една висока зона на море от Кислород, докато виждах надолу под нас, в едни мътни води, огромен брой наши събратя как пълзят тежко, потънали с едни много плътни водолазни костюми, по калното дъно на океана.
- Виждате ли онези тъмни петна по обществения път? - попита нашия съветник, забелязвайки нашето удивление и желанието да научим още и още. 
Тъй като не знаехме как да го определим точно, той продължи да обяснява: 
- Те са облаци от разнообразни бактерии. Те също плават почти винаги, в компактни групи, спазвайки принципа на афинитета. Вижте онези арабески в сянка ... - И той посочи определени сгради и определени градски райони. - Погледнете големите кафеникави или напълно неясни ядра! ... Те са области с по-нисша ментална материя, материя, която се изхвърля непрекъснато от определен клас хора. Ако отделим повече време на нашите изследвания, ще видим и чудовищата, които пълзят по стъпките на определени хора, привлечени от тях самите ... 
Налагайки сериозен тон на думите си, той каза:
- Човека е атакуван както от облака бактерии, който унищожава физическия живот, така и от капризните форми на сенките, които заплашват психическото равновесие. Както можете да видите препоръката: „Молете се и Бдете“ на Евангелието има дълбоко значение във всяка ситуация и по всяко време. Само хората с положително мислене, в сферата на висшата духовност, са в състояние да преодолеят множество влияния от по-нисше естество. 
Все пак, заинтересуван от по-нататъшно изясняване, аз попитах: 
- Но дали психичната материя, излъчена от ниско развития човек, има свой собствен живот, както ядрото на микроскопичните тела, от които произхождат телесни заболявания? 
Щедрият наставник се усмихна многозначително и подчерта:
- Как да няма? В момента вие не сте наясно, че земният човек живее в един психофизичен апарат. В раздела на болестите ние не можем да разглеждаме само самата физиологична ситуация, но също така трябва да вземем предвид и психическата картина на въплътената личност. Сега, ако имаме един облак от бактерии, произведени от болното тяло, то ние имаме и облака от психични ларви, произведен от болния ум, при едни и същи обстоятелства. По този начин в областта на същества, които не са наясно с духовните ресурси, телата се разболяват толкова, колкото и душите. По същата причина в бъдеще медицината на душата ще поеме медицината на тялото. На Земята днес ние можем да осигурим лечение на телесния организъм. Подобна задача прави достойна мисията на утеха, поучение и облекчение. Но що се отнася до истинското изцеление, ние сме принудени да признаем, че то принадлежи изключително на човека-дух.
- Боже мой! - възкликна Висенте, изумен - на какви опасности е подложен обикновеният човек! 
- Поради тази причина - каза внимателно Анисето, - земното съществуване е славна възможност за онези, които се интересуват от познанието и извисяването на себе си. И точно поради тази причина ние учим, че е необходима религиозна* вяра (има се предвид вярата в Бог) сред човешките същества. Развивайки тази кампания, ние нямаме намерение да засилим вредните страсти на сектантството, а да създадем едно положително състояние на увереност, оптимизъм и здрав дух в ума на всеки въплътен дух. Засега само вярата може да осъществи това. Науките и философиите са подготвили пътя; и все пак вярата, която надвива смъртта, е жизненото семе. Притежавайки нейните вечни стойности, човекът намира достатъчно духовен динамизъм, за да се пребори до постигането на пълната победа над себе си. 
Осъзнавайки, че ще трябва да завърши обяснението, след една по-дълга пауза той възкликна:
- Всички трябва да знаем как да излъчваме и как да получаваме вибрации. За да постигнем едно балансирано състояние, инкарнираните хора и ние самите, сме ангажирани в една непрекъсната борба. И тъй като ние вече знаем нещо за вечността, ценно е да не забравяме, че всеки провал пречи на осъществяването и всяко благородно усилие винаги помага. 
Получените обяснения не можеха да бъдат по-ясни. Тази гледка обаче на улици, пълни със тъмни петна, движещи се бавно, стигащи до хора и машини по обществени пътища, ме преследваше. 
Последователен в ученията, аз се върнах към темата:
 - Урокът за мен има несъизмерими стойности. И като се сетя за високата репродуктивна сила на микробната флора ... 
Анисето обаче не ми позволи да завърша. Разпознавайки предварително логичния ми въпрос, той прекъсна моето изречение, възкликвайки:
 - Да, Андре, ако не беше много по-голямата сила на слънчевата светлина, събрана със земния магнетизъм - тази сила, която интензивно унищожава за да селектира проявите на живота, в сферата на земната повърхност - микробната флора от по-нисък порядък нямаше да позволи съществуването дори на един единствен човек на повърхността на земното кълбо. Поради тази причина почвата и растенията са пълни с лечебни и трансформиращи свойства. 
И, като поклати изразително глава, той заключи: 
- Независимо от огромната сила на този божествен ресурс, докато хората - наследници на Бога - култивират по-ниските области на живота, то също така ще има и по-низши творения, достатъчно на брой за безмилостната битка, където истинските ценности на еволюцията трябва да спечелят.“

автор: психографиране на медиума Шико Шавиер
духовен автор: Андре Луис 

Няма коментари:

Публикуване на коментар