Преводи на оригинални творби на френския професор педагог и основател на Спиритизма Алан Кардек, послания на медиума Шико Шавиер и други автори по теми като смъртта, живота в отвъдното, прераждането, изкуплението, самоубийството, обсебването, болестите, духовете и помощ за живите загубили свои близки.

понеделник, 30 март 2020 г.

Урок 13 ФОРМА И ПОВСЕМЕСТНОСТ НА ДУХОВЕТЕ, Периспирит - Онлайн курс Принципи на Спиритистката Доктрина

Онлайн курс Принципи на Спиритистката Доктрина

дух - периспирит - физическо тяло
ФОРМА И ПОВСЕМЕСТНОСТ НА ДУХОВЕТЕ








88. Духовете имат ли определена, ограничена и постоянна форма?

„За вас, не; за нас, да. Духът е, все едно, един пламък, проблясък или една ефирна искра. "




ВИДЕО УРОКЪТ



88 а) Този пламък или искра има ли цвят?
„Има оцветяване, което за вас варира от тъмен и непрозрачен цвят до един сияен цвят, като на един рубин, според Духа, който е повече или по-малко чист.“
Коментар на Кардек: Обикновено гениите биват рисувани с пламък или звезда на челото. Това е една алегория, която напомня същностната природа на духовете. Слагат го горе на главата, защото там е центъра на интелекта.
89. На духовете отнема ли им време за да пътуват през космоса?
"Да, но го правят с бързината на мисълта." 
а) Мисълта не е ли самата душа, която се придвижва?
„Когато мисълта е някъде, душата също е там, тъй като душата е тази, която мисли. Мисленето е едно свойство.“
90. Когато един Дух, се придвижва от едно място на друго, той наясно ли е с разстоянието, което изминава, и пространствата, които пресича, или внезапно бива транспортиран до мястото, което иска да отиде?
„Случва се и едното и другото. Духът може, ако желае, изцяло да получи знание за разстоянието, но също усещането за това разстояние може да изчезне напълно в зависимост от неговата воля, както и от неговата повече или по-малко пречистена природа."
91. Материята представлява ли пречка за Духовете?
"Никаква пречка; те преминават през всичко. Въздухът, земята, водата и дори огънят са еднакво достъпни за тях. “
92. Духовете имат ли дарът на вездесъщие/повсеместност? С други думи: може ли един Дух да бъде разделен, или може ли той да съществува на много точки едновременно?
„Не може да има разделение на един и същи Дух; но всеки от тях е един център, който излъчва към различни страни. Това е, което прави един Дух да изглежда сякаш е на много места едновременно. Виждате ли слънцето? Тя е само едно.  И все пак то излъчва във всички посоки и пренася лъчите си на много далеч. И все пак то не се разделя."
а) Всички духове ли излъчват с еднаква сила?
Съвсем далеч са от това. Тази сила зависи от степента на чистота на всеки от тях. "
Коментар на Кардек: Всеки Дух е една неделима единица, но всеки може да отправя мислите си на различни страни, без да се разделя за тази цел. Единствено в този смисъл трябва да се разбира дарбата на повсеместността, приписвана на Духовете. Това, което се случва с тях, е същото, което се случва с една искра, която проектира яснотата си далеч и може да бъде възприета от всички точки на хоризонта; или, още какво се случва с един човек, който без да променя мястото си и без да бъде разделен, излъчва заповеди, сигнали и движение до различни точки.

ПЕРИСПИРИТ
93. Духът, правилно ли е да се каже, че няма покритие или, както някои твърдят, винаги е обгърнат в някаква субстанция?
„Една субстанция го обгръща, за очите ви тя е като пара, и все пак за нас тя е достатъчно груба; макар да е достатъчно ефирна, за да може духа да се издигне в атмосферата и да се транспортира, където иска.”
Коментар на Кардек: Около семето на един плод се намира обвивка наречена перисперм; по същия начин една субстанция, която за сравнение може да бъде наречена периспирит, служи като обвивка за самия Дух.

Вижте краткия видео урок в Ютуб: 
- Дух, Периспирит и Тяло -

94. Откъде Духът получава своята полуматериална обвивка?
„От вселенския флуид на всяка планета, поради което той не е еднакъв във всички светове. Преминавайки от един свят в друг, Духът променя своята обвивка, все едно сменя дрехи."
а)  Тогава, когато Духове, обитаващи по-висши светове, идват при нас, те приемат ли един по-груб периспирит?
„Необходимо е да се облекат във вашата материя, вече сме го казали.“
95. Има ли полуматериалната обвивка на Духа определени форми и можем ли ние да я възприемем?
„Тя има формата, която Духът иска. Ето така тя ви се появява понякога, било то насън или в будно състояние, и тя може да придобие видима, дори осезаема форма.“

Пример за този отговор:

Дивалдо и Бог Хуракан https://spiritismallankardecbg.blogspot.com/2019/10/blog-post.html 

„Книга на Духовете“ онлайн от този списък с книги: http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/p/blog-page_60.html

Очакваме вашите коментари, въпроси или просто мнение под статията в сайта или във фейсбук група Спиритизъм/ Spiritism - https://www.facebook.com/groups/704234613047102/

Всички досегашни уроци от онлайн курса може да намерите тук: http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/p/blog-page_12.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар