Преводи на оригинални творби на френския професор педагог и основател на Спиритизма Алан Кардек, послания на медиума Шико Шавиер и други автори по теми като смъртта, живота в отвъдното, прераждането, изкуплението, самоубийството, обсебването, болестите, духовете и помощ за живите загубили свои близки.

понеделник, 13 февруари 2017 г.

Франсиско Кандидо Шавиер

Роден – 2ри Април, 1910 – Педро Леополдо – Минас Жерайс - Бразилия.

Починал – 30 Юни, 2002 (на възраст 92г.)

Признат за – Най-популярния медиум на 20 век на Бразилското Спиритическо движение.

Франсиско де Паула Кандидо Шавиер, също известен като Шико Шавиер, живял своя живот като един истински мисионер и изпълнил мисията на медиумството според най-чистите и възвишени учения на Християнските правила: 

„Обичай ближните си и враговете си и давай безплатно това, което си получил безплатно.”

Когато четем статията на Алекс Белос в „Гардиън – Водещ бразилски медиум, чиито множество книги са продиктувани от мъртвите" ( https://www.theguardian.com/news/2002/jul/11/guardianobituaries.booksobituaries1) човек си дава сметка точно колко голям е трудът на Шико Шавиер в областта на медиумизма. Този факт ще го превърне в най-великия медиум на всички времена в историята на човечеството, защото доколкото ние знаем никой друг не е канализирал над 400 книги, които докосват почти всяка тема на човешкото познание.


Въпреки, че нашето намерение е не само да подчертаем колко огромен е трудът му, но бихме искали да споделим и още информация с нашите читатели по отношение на капацитета на Франсиско Кандидо Шавиер като медиум. Гай Лион Плейфеър в своята интересна книга със заглавие „Неопределената граница” докато споменава поредицата книги известни като „Наш Дом („Nosso Lar”), канализирани от бразилския медиум чрез духа на Андре Луис прави следното твърдение:

„... и най-важното от всичко е, че поредицата съдържа огромно количество информация, която не можем да очакваме, че Шико е получил от някой нормален източник. Формалното му образование приключва през 1923 година на ниво начално образование, когато той е на 13 години, и въпреки това, поредицата „Наш Дом” показва ясни белези, че е писана от някой с професионални познания по медицина, по-специално анатомия и много повече над средните познания на обикновения лаик по физика, химия, биология, ембриология, психология и история на еволюцията. Нещо повече, книгите разкриват цялостно владеене на Португалския език, превъзхождащо това, което повечето бразилци имат дори след университетско образование.”


Във всеки случай, това е бил един пример за живот на смирение, простота и пълно посвещение на ближните човешки същества, което го характеризира като един истински мисионер. Целият му живот беше посветен на другите и той ни даде един бегъл поглед върху това какво е истинското значение на думата ЛЮБОВ.

В споменатата по-горе книга Гай Лион Плейфеър става свидетел на този аспект от живота на медиума, заявявайки: „Животът на Шико е един модел за Християнско смирение. Той дава всичко, което има, и не иска нищо в замяна. 

Шико Шавиер преминава през много изпитания в своя живот на абсолютно посвещение на практикуването на мисията си на медиум. Първото и най-опустошително е осиротяването му. Неговата майка умира, когато той е на 5 годинки и го оставя да преживее едно емоционално и изпълнено със страдание детство. На 11 годишна възраст той вече работи в една текстилна фабрика, поради факта, че неговия доход ще изиграе една важна роля в поддръжката на семейство от 9 деца.

Би отнело твърде дълго да опишем какви изпитания е преминал той, но винаги остава устойчив във своята мисия. Неговото семейство имало проблем да го разбере, защото той отказал да използва медиумството за да натрупа земни богатства. Често е бил преследван от амвона и атакуван от онези, които са се почувствали обезпокоени от неговата отдаденост да помага на нуждаещите се.

Вместо да се разстрой, той винаги помахваше на онези, които се опитваха да му навредят с топло послание на прошка и утеха, и ги канеше да се присъединят към него в неговата борба срещу предразсъдъците и невежеството. Мъдро и търпеливо изслушваше това, което му се представяше, с един невъобразим мир характеризиращ онези, чиято съвест е спокойна.


„Онзи, който няма никаква причина да ме критикува, не заслужава никакъв отговор; а който има причина, е честен и ние сме безсилни да вървим срещу истината. Това е, на което ме учи Еммануел. По тази причина, през целия си живот аз се опитвах да слушам в тишина истините и лъжите, които бяха казани за мен.”

Гай Лион Плейфеър е категоричен в отразяването на абсолютна липсата на какъвто и да е финансов интерес у медиума да печели от дарбата си, което единодушно всички признават.”

„Въпреки огромната му популярност и рекордни продажби, Франсиско Кандидо Шавиер е беден човек. Той никога не е търсил, нито е получавал дори едно заплащане за нещо, което е написал.”

„Въпреки публичността, която привлича по време на своята кариера, макар че никога не я е търсил, Шико е един човек с почти патологична скромност и смирение. Дори първоначално той се заема с писане поради настояването на другите, като от начало не е имал никаква мисъл за публикуване, и когато първата му книга става известна кауза, той не само отказва да промени ежедневието си, но категорично отказва каквото и да е заплащане, както и прави от тогава насетне.
„Книгите, които минават през ръцете ми,” винаги е настоявал той, „принадлежат на Духовните Инструктори и Благодетели, а не на мен.”

„Шико не се радва на репутация и привързаност спечелена благодарение на книгите, за чието написване е помогнал, а по-скоро поради това какъв човек е самия той. Впечатляващи, каквито са писмените му трудове, те все пак са нищо в сравнение с това, което той постига като човешко същество.

Цялата му житейска история е една история на отхвърляне на материалните желания и личната амбиция и заслужава да се отбележи, че той е имал възможност да добие внушително богатство и влияние, но доброволно се е отказал от правото си върху него в самото начало на своята кариера. Трябва да е много по-трудно да обърнеш гръб на властта и богатството, когато в действителност имаш добър шанс да спечелиш и двете, както той е имал.”


В резултат на мащабите на работата на медиума Франсиксо Кандидо Шавиер и неговата мисия, би било трудно да отбележим повечето му постижения в такова кратко писание. Медиумът, неговите псотижения и неговата мисия без съмнение ще бъдат обект на много запитвания и спекулации за години напред.

В заключение, бихме искали да привлечем вниманието на читателя към една много важна точка, която представлява основната цел на тази статия.

От началото на неговата мисия, главния духовен ментор на Шико Шавиер, Еммануел, го учи да бъде лоялен на Исус Христос и доктрината на Спиритизма, основана от Алан Кардек. Този духовен ментор, който ще следва медиума и ще му дава напътствия през целия му живот бил толкова стриктен в предупрежденията си, че веднъж му казал:

„Ако един ден аз ти дам съвет, който не е в съответствие с Исус и Кардек, остани с тях и забрави за мен.”

 Животът и постиженията на Франсиско де Паула Кандидо Шавиер по време на неговата мисия като медиум трябва да бъдат един по-безопасен модел за  морално поведение за всеки, и по-специално за тези, които са посветени на свещения дълг на медиумизма.


www.oconsolador.com.br
en.wikipedia.org


Няма коментари:

Публикуване на коментар