Преводи на оригинални творби на френския професор педагог и основател на Спиритизма Алан Кардек, послания на медиума Шико Шавиер и други автори по теми като смъртта, живота в отвъдното, прераждането, изкуплението, самоубийството, обсебването, болестите, духовете и помощ за живите загубили свои близки.

вторник, 31 декември 2019 г.

Послание от Ерастус, Париж, 1863 г.


Послание от Ерастус, Ангел-Пазител на Медиума
(Париж, 1863 г.)



откъс от Евангелието според Спиритизма, Глава 20

Мисията на Спиритистите

4. Не чувате ли вече тътена на бурята, който трябва да унищожи стария свят и да погълне в небитието сбора от земните низости?

Ах! Благославяйте Господа, вие, които сте положили вярата си в суверенната справедливост и които като нови апостоли на вярата разкрита от пророческите гласове във Висините, вървите напред и проповядвате новия принцип за прераждането и за развитието на духовете според това дали те са изпълнили мисията си добре или зле и как са понесли земните изпитания.

Не се страхувайте! Огнените езици са над главата ви. Ах! Истински последователи на Спиритизма, вие сте избраниците на Господ! Отидете и проповядвайте Божественото Слово. Дошло е времето, в което вие трябва да пожертвате своите навици, усилия и напразни опасения за неговото разпространение. Вървете напред и го известявайте. Духовете от Висшите нива са с вас. Разбира се вие ще говорите с индивиди, които няма да искат да слушат гласът на Бога, защото този глас непрекъснато ги призовава да не са егоисти. Вие ще проповядвате липса на личен интерес на алчните, въздържание на разпуснатите и доброта на домашните тирани, както и на деспотите: изгубени думи, знам; но какво значение има! Вие трябва да полеете с потта си земята, която трябва да засеете, защото тя няма да даде реколта освен чрез повтарящите се усилия на евангелските мотика и рало. Вървете напред и известявайте!

Да, всички вие, мъже и жени на добрата вяра, които осъзнавате колко сте малки докато гледате другите светове разпръснати в безкрая, тръгнали на един поход срещу несправедливостта и неравенството. Вървете напред и обърнете този култ към Златния телец, настъпвайки всеки ден все повече и повече. Вървете, Бог ще ви направлява! Прости и неуки мъже и жени, езика ви ще се развърже и вие ще говорите, както не говори никой друг оратор. Вървете напред и известявайте и внимателните хора с радост ще приемат думите ви на утеха, братство, надежда и мир.

Какво значение имат клопките по пътя, които ще ви бъдат устроени! Само вълци попадат в капаните за вълци, защото пастира знае как да пази своите овце срещу такива убийци и касапи.

Излизайте мъже и жени, които сте велики пред Бог и които, по-благословени от Св. Тома, вярвате без да искате да видите и приемате факта на медиумизма, дори когато самите вие никога не сте го владеели успешно. Вървете напред; Духът на Бог ви води!

Настъпвайте нататък, прекрасна фаланга на вярата! И големите батальони на неверниците ще изчезнат пред вас, както сутрешната мъгла с първите лъчи на изгряващото слънце.

Вярата е добродетелта, която премества планини, казва Исус. И все пак нечистотата и всичките ѝ пороци обаче лежат по-тежко и от най-тежките планини върху сърцето на човечеството. За това вървете напред с кураж да премахнете тези планини на неправдата, за които бъдещите поколения ще знаят само чрез легендите, както и вие самите знаете доста оскъдно за периода от време предшестващ езическата цивилизация.

Да, морални и философски катаклизми ще се появят на всички места по земното кълбо. Наближава времето, когато Божествената светлина ще се разпростре над двата свята.

Вървете напред тогава и отнесете Божественото слово, на великите в света, които ще го презират; на образованите, които ще изискват доказателство; на малките и простите, които ще го приемат, защото особено сред мъчениците на труда - това земно изкупление - вие ще откриете усърдие и вяра. Вървете напред с химни на благодарност и песни хвалещи Бог, те ще получат святата утеха, която вие им носите и ще преклонят главите си в благодарност за своята порция от земни страдания.

Нека фалангата ви бъде въоръжена с решимост и кураж! Залавяйте се за работа! Ралото е готово, почвата ви очаква, сега вие трябва да работите!

Вървете напред и благодарете на Бог за славната задача, която ви е поверил, но имайте наум, че сред онези призовани за Спиритизма много са се отклонили в заблуда. За това следете своя курс и следвайте пътя на истината.

Въпрос: Ако много от тези, които са призовани в Спиритизма, са се отклонили, по какви знаци можем да разпознаем тези, които са на правилния път?

Отговор: Вие ще ги разпознаете по принципите на истинско милосърдие, които те изповядват и практикуват. Ще ги разпознаете по броя на страдащите, на които те носят утеха. Ще ги разпознаете по любовта им към ближния, липсата на егоизъм и че не преследват лични интереси. И накрая ще ги разпознаете по триумфа на техните принципи, защото Бог желае победа на неговия закон. Тези, които се подчиняват на неговия закон са избраните и той ще им даде победата. Обаче тези, които преиначават духа на този закон и го правят трамплин за удовлетворяване на тяхната суета и амбиция, той ще пречупи.

Ерастус, Ангел-Пазител на Медиума
(Париж, 1863 г.)

цялата книга тук: https://drive.google.com/open?id=1IFWl7tRkfXfhtCn12KdPxu6xFAkcTCST

Няма коментари:

Публикуване на коментар