Преводи на оригинални творби на френския професор педагог и основател на Спиритизма Алан Кардек, послания на медиума Шико Шавиер и други автори по теми като смъртта, живота в отвъдното, прераждането, изкуплението, самоубийството, обсебването, болестите, духовете и помощ за живите загубили свои близки.

понеделник, 23 март 2020 г.

ПРОИЗХОД И ПРИРОДА НА ДУХОВЕ, урок 12 - Онлайн Курс Принципи на Спиритистката Доктрина

Урок 12
Онлайн Курс Принципи на Спиритистката Доктрина

Книга на Духовете, АЛАН КАРДЕК

Всички уроци до сега:
https://spiritismallankardecbg.blogspot.com/p/blog-page_12.html

ВТОРА ЧАСТ
ДУХОВНИЯТ СВЯТ или СВЕТЪТ НА ДУХОВЕТЕ

ГЛАВА I – ДУХОВЕ





Изучавания текст днес:




ПРОИЗХОД И ПРИРОДА НА ДУХОВЕ


76. Какво определение може да се даде за Духовете?
„Може да се каже, че Духовете са интелигентните същества на Творението. Те населяват Вселената, извън материалния свят. "

Бележка на Кардек - Думата Дух се използва тук, за да обозначи индивидуалностите на извънтелесните същества, а не интелигентният елемент на Вселената.

77. Духовете същества различни от Божественото ли са, или те са прости еманации или части от него и затова са наречени деца на Бога?
„Боже мой! Те са дело на Бог, точно както машината е дело на човека, който я произвежда. Машината е произведение на човека, но не е самия човек. Знаете, че когато един човек направи нещо красиво, полезно, той нарича свое дете творението си. Добре тогава! Същото е и с Бога: ние сме негови деца, тъй като сме негово дело."

78. Духовете имали ли са начало или съществуват, като Бог, от цялата вечност?
„Ако духовете нямаха едно начало, те биха били равни на Бога, когато в действителност те са неговото творение и са подвластни на неговата воля. Бог съществува цяла вечност, това е безспорно. Как обаче ни е създал и кога го е направил, не знаем нищо. Можете да кажете, че ние нямаме начало, ако вложите смисъла, че, бидейки вечен, Бог трябва да е сътворявал винаги и непрекъснато. Но, кога и как е направил всеки от нас, повтарям, никой не  знае: това е мистерия. "

79. Тъй като във Вселената има два общи елемента: интелигентният елемент и материалният елемент, може ли да се каже, че Духовете са формирани от интелигентния елемент, тaка както инертните тела са образувани от материалния елемент?
"Разбира се. Духовете са индивидуализация на интелигентния принцип, точно както телата са индивидуализацията на материалния принцип. Времето и начинът, по който се случва това формиране не са известни.“

80. Създаването на духове постоянно ли е или се е случило само в началото на времето?
„То е постоянно. Искаме да кажем: Бог никога не е спирал да твори."

81. Духовете спонтанно ли се образуват или те произхождат един от друг?
„Бог ги създава, както всички други създания, по своя воля. Но, отново повтарям, произходът им е една загадка."

82. Правилно ли е да се каже, че духовете са нематериални?
„Как е възможно да определите нещо, когато липсват сравнителни термини и езика е несъвършен да изрази? Може ли човек, роден сляп, да дефинира светлината? „Нематериални“ не е точен термин; безтелесни - би било по-точно, защото трябва да разберете, че бидейки творение, Духът трябва да представлява нещо. Това е една квинтесенциална материя, но без аналогия за вас и толкова ефирна, че убягва изцяло от сетивата ви.“

Коментар на Кардек: Ние казваме, че духовете са нематериални, защото по своята същност те се различават от всичко, което знаем под името „материя“. Едно племе от незрящи хора не биха могли да изразят светлината и нейните ефекти. Човекът, който е сляп по рождение, вярва, че всички възприятия се свеждат до слух, мирис, вкус и допир. Той не разбира онези идеи които биха могли да му бъдат дадени единствено от сетивото, което му липсва. Ние, другите, сме наистина слепци за същността на свръхчовешките същества. Ние можем да ги дефинираме само чрез сравнения, които винаги са несъвършени, или чрез усилие на въображението.

83. Имат ли край духовете? Разбираме, че принципът, от който те изхождат, е вечен, но това, което питаме, е дали техните индивидуалности имат краен срок и дали в едно определено време, повече или по-малко дълго, елементът, от който са формирани, не се разпръсква и връща към масата, от която е дошъл, както е при материалните тела. Трудно е да си представим, че нещо, което е имало едно начало, никога няма да свърши.

„Има много неща, които вие не разбирате, защото имате ограничен интелект. Това обаче не е причина за отказ. Синът не разбира всичко, което баща му може да разбере, нито невежият разбира всичко, което мъдрецът научава. Ние казваме, че съществуването на Духовете няма край. Това е всичко, което можем да кажем засега."

НОРМАЛЕН ПРИМИТИВЕН СВЯТ

84. Духовете съставят ли един свят различен, извън този, който виждаме?
"Да, светът на Духовете, или безтелесните интелекти."

85. Кой от двата, духовния или телесният свят, е главния, в реда на нещата?
„Духовния свят, който предшества и оцелява над всичко“.

Ще коментираме този отговор със следните мъдри думи:
"Ние се раждаме, без да донасяме нищо материално. Умираме, не взимайки нищо материално със себе си. И между раждането и смъртта се борим за неща, които не сме донесли и няма да вземем със себе си".

86. Може ли телесният свят да престане да съществува или никога да не е съществувал, без това да промени същността на духовния свят?
"Разбира се. Те са независими; въпреки това, връзката между двата свята е непрекъсната, тъй като те реагират един на друг непрекъснато."

87. Обитават ли духовете един специфичен и ограничен район в пространството?
„Те са навсякъде. Безкрайните пространства са населени безкрайно. Много от тях вие имате край себе си непрекъснато, те ви наблюдават и действат върху вас, без да го осъзнавате, тъй като Духовете са една от силите на природата и инструментите, които Бог използва за осъществяването на своя Провиденчески промисъл. Но не всички духове обаче могат да отидат навсякъде, за това има региони, които са затворени за по-малко напредналите.“
„Книга на Духовете“ онлайн от този списък с книги: http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/p/blog-page_60.html

Очакваме вашите коментари, въпроси или просто мнение под статията в сайта или във фейсбук група Спиритизъм/ Spiritism - https://www.facebook.com/groups/704234613047102/

Всички досегашни уроци от онлайн курса може да намерите тук: http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/p/blog-page_12.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар