Преводи на оригинални творби на френския професор педагог и основател на Спиритизма Алан Кардек, послания на медиума Шико Шавиер и други автори по теми като смъртта, живота в отвъдното, прераждането, изкуплението, самоубийството, обсебването, болестите, духовете и помощ за живите загубили свои близки.

понеделник, 16 март 2020 г.

Урок 11 ИНТЕЛЕКТ И ИНСТИНКТ Онлайн Курс Принципи на Спиритистката Доктрина

Един кратък на теория урок, но богат на интересни примери с животни - вижте по-надолу за всички клипчета допълващи онлайн урока:

Книга на Духовете, въпроси 71 - 75

Алан Кардек

Материала за изучаване днес:




Интелект и Инстинкт 

71. Интелекта един атрибут на жизнения принцип ли е?
„Не, защото растенията живеят, но не мислят: те имат само органичен живот. Интелекта и материята са независими един от друг, тъй като едно тяло може да живее без интелект. Но интелекта може да се проявява само чрез материални органи. Необходимо е духът да се обедини с анимираната материя, за да я направи интелигентна. “
Коментар на Кардек: Интелекта е една специална способност, характерна за някои класове органични същества и която им дава силата да мислят, волята за действие, осъзнаването, че те съществуват и че те представляват индивидуалност, както и средствата за установяване на взаимоотношения с външния свят и да осигурят своите нужди. Ние можем да разграничим, както следва: 1во, Неживи същества, изградени само от материя, без жизненост или интелигентност: това са грубите тела; 2ро, Анимирани (Живи) същества, които не мислят, формирани от материя и надарени с жизненост, обаче лишени от интелект; 3то, Анимирани и мислещи същества, формирани от материя, надарени с жизненост и притежатели също на един интелигентен принцип, който им дава способността за мислене.
72. Какъв е източникът на интелект?
„Вече го казахме: вселенския интелект."
а) - Може ли да се каже, че всяко същество взема една част от интелекта на универсалния източник и го усвоява, тъй както извлича и усвоява принципа на материалния живот?
„Това не е нищо повече от обикновено сравнение, макар и да е неточно, защото интелекта е способност подобаваща на всяко същество и представлява неговата морална индивидуалност. Освен това, както знаете, има неща, в които човекът не може да проникне и това засега е едно от тях."
73. Инстинктът зависи ли от интелекта?
„Не точно, защото инстинктът е вид интелект. Това е един интелект без разсъждения. Именно чрез него всички същества осигуряват своите нужди."
73. Животните действат най-вече следвайки инстинкта си. С развитието на своя интелект, те започват да вземат решения. Това е важна характеристика на самия интелект.
74. Може ли да се установи линия на разделение между инстинкт и интелект, тоест да се уточни къде свършва едното, и къде започва другото?
„Не, защото те често се смесват едно с друго. Но много добре може да се разграничат действията, произтичащи от инстинкта, от тези, които принадлежат на интелекта."
75. Правилно ли е да се каже, че инстинктивните способности намаляват, докато интелектуалните растат?
"Не; инстинктът винаги е там, но човекът го пренебрегва. Инстинктът също може да доведе до добро. Той почти винаги ни води и понякога дори по-безопасно от разума. Той никога не се заблуждава."
а) - Защо разумът не винаги е безпогрешен водач?
„Разумът би бил безпогрешен, ако не беше изкривен от лоши маниери, гордост и егоизъм. Инстинктът не разсъждава; разумът позволява избор и дава на човека свободна воля."
Коментар на Кардек: Инстинктът е една рудиментарна интелигентност, която се различава от самия интелект, в това, че неговите прояви почти винаги са спонтанни, докато тези на интелекта са резултат от съчетание и преднамерен акт. Инстинктът варира в проявите си, според видовете и техните нужди. При същества, които имат съвест и възприемане на външни неща, той се съюзява с интелекта, тоест с волята и свободата.

Допълнителни материали :) :) :)

Контакта с хората помага на животните да се развиват интелектуално. Нашата мисия към животните е да им помагаме по този начин. Животните отговарят на обичта, която им даваме.

Човекът, който плува с крокодили (историята на един мъж, който не само се осмелява да лекува един прострелян крокодил, но освен храна започва да му дава и своята любов) 

Експеримент Причинно разбиране на водоизместването при враните 

Патица храни риби в аквариум 



Атенбъроу и невероятните имитиращи хората орангутани 

Птица рибарче примамва рибки с пуканки 

Маймуна чупи орех, как се учи от грешката си 


Чапла лови риба с хляб 

Пеперуда срещу паяк 




Много диви животни стават по-кротки при контакта си с хора. 

Гордън Бюканън се изправя „лице в лице“ с вълк

Моят приятел мечока 



 Горила приема своето отражение в огледало за натрапник дошъл да му открадне съпругите 

Котка „причинява“ инцидент с мотор 


Емоционалната реакция на куче на тъжна сцена във филма Цар Лъв 


„Книга на Духовете“ онлайн от този списък с книги: http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/p/blog-page_60.html

Очакваме вашите коментари, въпроси или просто мнение под статията в сайта или във фейсбук група Спиритизъм/ Spiritism - https://www.facebook.com/groups/704234613047102/

Всички предишни и следващи уроци може да намерите в тази плейлиста: https://www.youtube.com/playlist?list=PLnTgcZReG7_or0ZGqunKS9rp2MjAal6zS

Няма коментари:

Публикуване на коментар