Преводи на оригинални творби на френския професор педагог и основател на Спиритизма Алан Кардек, послания на медиума Шико Шавиер и други автори по теми като смъртта, живота в отвъдното, прераждането, изкуплението, самоубийството, обсебването, болестите, духовете и помощ за живите загубили свои близки.

неделя, 2 февруари 2020 г.

Урок 5 Свойства на материята Курс Принципи на Спиритистката Доктрина

Онлайн Курс Принципи на Спиритистката Доктрина


Урок 5, Книга на Духовете, Алан Кардек
въпроси от 29 до 36


Нашия превод на въпросите, които изучаваме тази седмица:

Свойства на материята

29. Дали плътността е един съществен атрибут на материята?
"Да, на материята, както вие я разбирате, но не и на материята, считана за вселенския флуид. Ефирната и фина материя, която формира този флуид, е невъзможно да бъде претеглена от вас, и все пак тя е принципът на вашата материя, която има тегло."
Коментар на Кардек: Плътността е едно относително свойство. Отвъд сферата на привличане на различните глобуси на Вселената, няма такова нещо като "тегло", както няма нито "горе", нито "долу".
30. Материята от един елемент ли е формирана или от няколко?
"От един примитивен първоначален елемент. Телата, които смятате за прости, всъщност не са елементи; те са трансформации на първоначалната материя."
31. Откъде произтичат различните свойства на материята?
„От модификациите, които елементарните молекули преминават, в резултат на тяхното съединяване и от действието на определени условия.“
32. В съответствие с това, което ни казвате, тогава вкусът, мирисът, цветовете, звуците, отровните или полезните качества на телата, те само резултат от модификации на едно и също примитивно вещество ли са?
"Да, несъмнено; и те съществуват единствено поради настройката на органите, предназначени да ги възприемат."
Коментар на Кардек: Този принцип се доказва от факта, че качествата на телата не се възприемат по един и същи начин от всички хора. Същото нещо изглежда приятно на вкуса на един човек и неприятно за друг. Това, което изглежда синьо за един човек, изглежда червено за друг. Това, което за някои е една отрова, за други е здравословно.
33. Податлива ли е една и съща елементарна материя да претърпява всички възможни модификации и да придобива всички възможни качества.“
„Да; и това трябва да се подразбира от поговорката „всичко е във всичко.“[1]

[1] Този принцип обяснява феномена, известен на всички магнетизатори, който се състои в това да се придаде чрез действието на волята, на каквото и да е вещество, на вода например, едни много разнообразни свойства: определен вкус и дори активните качества на други вещества. Тъй като не съществува повече от един примитивен елемент и свойствата на различните тела са само модификации на този елемент, следва, че най-безобидното вещество притежава същия принцип както най-вредното. Поради водата, която се състои от една част кислород и две части водород, става корозивна, когато се удвои съотношението на кислорода. Аналогичната трансформация може да се извърши чрез магнетизиращо действие, насочено от волята.
 

Коментар на Кардек: Кислородът, водородът, азотът, въглеродът и всички други тела, които считаме за прости, са единствено модификации на едно примитивно вещество. Но невъзможността, в която досега се намирахме, да достигнем до тази примитивна материя по друг начин, освен като интелектуална дедукция, прави така, че тези тела да ни се струват наистина елементарни и затова можем, без последствия, да продължим за сега да ги считаме за такива.
а) Тази теория не поддържа ли мнението на онези, които признават само две основни свойства на материята, а именно сила и движение, и които считат, че всички останали свойства на материята са само вторични ефекти от тях, вариращи в зависимост от интензивността на силата и посоката на движение?
"Това мнение е правилно. Но вие също трябва да добавите според режима на молекулно подреждане; както виждате например с едно непрозрачно тяло, което може да стане прозрачно, и обратното."
34. Молекулите на материята имат ли една определена форма?
"Тези молекули несъмнено имат една форма, но такава, която е незабележима за вашите органи."
а) Тази форма постоянна ли е или е променлива?
„Постоянна за примитивните елементарни молекули, но променлива за вторичните молекули, които сами по себе си са струпвания на първичните; защото онова, което вие наричате една молекула, все още е много далеч от самата елементарна молекула.
Космическо Пространство
35. Безкрайно или ограничено е космическото пространство?
"Безкрайно. Да предположим, че съществуват граници, какво би имало отвъд тях? Това, знаем добре, обърква човешкия разум; и въпреки това разумът ви казва, че не може да бъде другояче. Същото е истина и в идеята за безкрайността във всички неща. Тя не може да бъде разбрана в малката сфера, в която си мислите, че може да я разберете. "
Коментар на Кардек: Ако си представим, че пространството има една граница, без значение колко далеч мисълта ни може да постави тази граница, нашия разум ни казва, че все още трябва да има нещо отвъд нея и така, стъпка по стъпка, докато ние достигнем до идеята за безкрайността; за „нещото отвъд“, съществуването на което се признава от нашата мисъл като една необходимост, защото ако имаше само една абсолютна празнота, това пак щеше да бъде пространство.
36. Съществува ли абсолютна празнота в някоя част на пространството?
"Не, няма празнота. Това, което изглежда като една празнота за вас, е заето от материя в едно състояние, в което тя се изплъзва на вашите сетива и инструменти."

„Книга на Духовете“ онлайн от този списък с книги: http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/p/blog-page_60.html

Очакваме вашите коментари, въпроси или просто мнение под статията в сайта или във фейсбук група Спиритизъм/ Spiritism - https://www.facebook.com/groups/704234613047102/

Всички досегашни уроци от онлайн курса може да намерите тук: http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/p/blog-page_12.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар