Преводи на оригинални творби на френския професор педагог и основател на Спиритизма Алан Кардек, послания на медиума Шико Шавиер и други автори по теми като смъртта, живота в отвъдното, прераждането, изкуплението, самоубийството, обсебването, болестите, духовете и помощ за живите загубили свои близки.

понеделник, 7 септември 2020 г.

Урок 36 ИЗБОР НА ИЗПИТАНИЯ за предстоящото прераждане, планиране на инкарнацията

ОНЛАЙН КУРС ПРИНЦИПИ НА СПИРИТИСТКАТА ДОКТРИНА

 Урок 36 ИЗБОР НА ИЗПИТАНИЯ за предстоящото прераждане, планиране на инкарнацията

допълнителни материали (част от тях не са включени в аудио записа) може да намерите в тази статия: http://dolorescannonbg.blogspot.com/2020/09/blog-post.html

ИЗБОР НА ИЗПИТАНИЯ



258. Когато е в блуждаещо състояние, преди да започне ново телесно съществуване, Духът притежава ли осъзнатост и прозорливост за онова, което ще му случи в хода на земния живот?

„Той сам избира вида на изпитанията, които ще премине и в това се състои неговата свободна воля. "

а) Тогава не е Бог, който му налага превратностите в живота, като едно наказание?

„Нищо не се случва без Божието разрешение, защото Бог е установил всички закони, които управляват Вселената. Сега може да попитате защо Бог е постановил този закон, а не онзи. Давайки свободата на Духа да избира, Бог му оставя цялата отговорност за неговите действия и последствията, които те водят. Нищо не пречи на бъдещето; пред него са отворени еднакво свободно и пътя на доброто, както и този на злото. Ако той се поддаде, ще има утехата, че не всичко е приключило и че божествена доброта му дава свободата да започне от начало това, което е било зле направено. Освен това трябва да се разграничи кое е дело на Божията воля и кое на човека. Ако една опасност ви заплашва, не вие сте този, който я е създал, а Бог. Ваше обаче е било желанието да се изложите на тази опасност, защото сте виждали в това начин за напредване, и Бог го е позволил. "

259. От факта, че изборът на изпитания, които трябва да претърпи, принадлежи на Духа, ще последва, че всички премеждия, които изпитваме в живота, ние ги предвиждаме и търсим?

„Не всички, защото вие не си избирате, нито предвиждате всичко, което се случва с вас в света, до най-дребните неща. Вие сте избрали само вида изпитания. Особеностите се дължат на позицията, в която се намирате; те често са последици от вашите собствени действия. Избирайки например да се роди сред злосторници, Духът е знаел, на какви изкушения ще се изложи; той обаче не знае какви действия би извършил. Тези действия са резултат от упражняване на неговата свободна воля. Духа знае, че избирайки такъв път, ще трябва да поддържа борби от определен вид; следователно той е наясно от какъв характер ще са превратностите, с които ще се сблъска, но не знае дали ще се проявят под тази или онази форма. Вторичните събития произхождат от обстоятелствата и от самата сила на нещата. Прогнозирани са само основните факти, тези, които ще му повлияят на съдбата. Ако поемете по един път пълен с дълбоки бразди, вие знаете, че трябва да вървите внимателно, защото има много шансове за падане; вие не знаете точното място, където може да паднете, а може да се случи да не паднете, ако сте достатъчно благоразумни. И когато вървите по улицата и една керемида ви падне на главата, не вярвайте, че така е било писано, както обикновено се казва. "

260. Как може един Дух да желае да се роди сред хора, които водят лош живот?

„Необходимо е да бъдете поставени в една среда, в която да можете да претърпите

изпитанието, което сте поискали. Добре тогава! Трябва да съществува една аналогия. За да се преборим с инстинкт на крадеца, е необходимо да бъдем в контакт с хора, които практикуват кражби. "

а) По този начин, ако на Земята не съществуваха хора с лоши привички, то там Духът не би намерил подходящото средство за претърпяването на определени тестове?

„И това повод за съжаление ли е? Това е, което се случва във висшите светове, където злото не прониква. Ето защо в тези светове има само добри духове. Направете така, че скоро това да се случи и на Земята. "

261. В изпитанията, през които трябва да премине, за да постигне съвършенство, Духът трябва ли да изтърпи изкушения от всякакъв характер? Трябва ли да се озове във всички обстоятелства, които могат да възбудят гордостта, завистта, алчността, чувствеността му и т.н.?

„Със сигурност не, защото вие знаете, че има духове, които от самото начало поемат по път, който ги освобождава от много изпитания. Този, който обаче се оставя да бъде завлечен по лош път, преминава всички опасности, които му се изпречат. Дух, например, може да поиска богатство и то да му бъде дадено. Тогава, в зависимост от неговия характер, той можете да станете скъперник или разсипник, егоистичен или щедър, или да се отдаде на всички наслади на чувствеността. От това не следва обаче, че той непременно трябва да премине през всички тези тенденции. "

262. Как може един Дух, който по произход е прост, невеж и без опит, да избира едно съществуване съзнателно и да бъдете отговорен за този избор?

„Бог компенсира неговата неопитност, очертавайки му пътя, който трябва да следва, както правите и вие с малкото дете. А след това го оставя, малко по малко, с развитието на неговата свободна воля, той да правите избора и именно тогава често му се случва да се отклони, като поема по грешен път, когато пренебрегне съветите на добрите Духове. Това е, което може да се нарече падението на човека. "

а) Когато Духът се радва на свободна воля, изборът на телесното му съществуване винаги ли ще зависи изключително от неговата воля или това съществуване може да му бъде наложено, като едно изкупление, по Божията воля?

„Бог знае как да чака, той не бърза с изкуплението. Въпреки това, Бог може да наложи определено съществуване на един Духа, когато той, поради своята малоценност или зла воля, не е в състояние да разбере какво би било най-полезно за него, и когато види, че това съществуване ще послужи за пречистване и напредък на Духа, като в същото време ще служи и за изкупление. "

263. Духът прави ли своя избор веднага след смъртта?

„Не, мнозина вярват във вечността на страданията, което, както вече ви казах, представлява едно наказание. "

264. Кое е това, което насочва Духа при избора на изпитания, което иска да претърпи?

„Той избира в зависимост от естеството на неговите грешки, тези изпитания, които водят до тяхното изкупление и по-бърз напредък. Затова някои налагат на себе си един живот на нещастия и лишения, като целта им е да ги понесат смело; други предпочитат да изпитат изкушенията на богатството и на властта, които са много по-опасни, поради това, че могат да дадат поле за злоупотреба и неправилно приложение, както и по-нисшите страсти, които могат да се развят у един или друг; накрая мнозина решават да изпробват силата си в борбите, които ще трябва да издържат при контакт с порока“.

265. Ако някои духове избират като едно изпитание да се изложат на контакт с порока, няма ли други да го търсят от симпатия и желание да си живеят в една среда според техните вкусове, или за да могат да се отдадат материално на своите материални наклонности?

„Без съмнение, но това е само сред онези, чиито морален усет все още е слабо развит. Изпитанието идва от само себе си и те го търпят по-дълго. Рано или късно, те разбират, че удовлетворението на техните груби страсти е довело до едни плачевни последици, че те ще страдат в продължение на един период, който ще им се стори вечност. И Бог ще ги остави с това убеждение, докато не осъзнаят грешката, която са направили, и поискат поради собствен импулс, да им бъде дадено да я изкупят чрез полезни изпитания. "

266. Не е ли естествено да избираме по-малко болезнени изпитания?

„Може да ви се струва така от ваша гледна точка; не и за Духа. Веднъж след като той се откъсне от материята, всяка илюзия спира да съществува и неговия начин на мислене става различен. "

„Книга на Духовете“ онлайн от този списък с книги: http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/p/blog-page_60.html

Очакваме вашите коментари, въпроси или просто мнение под статията в сайта или във фейсбук група Спиритизъм/ Spiritism - https://www.facebook.com/groups/704234613047102/

Всички досегашни уроци от онлайн курса може да намерите тук: http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/p/blog-page_12.html


Няма коментари:

Публикуване на коментар